Akcie

Přehled událostí USA tohoto týdne

Úterý 27. listopad 2018 15:11

Data indexu spotřebitelského sentimentu, deflátoru spotřebitelských výdajů nebo firemního barometru Chicaga. Tyto události budou mít pozitivní vliv na akcie a dolar. Podívali jsme se, co nás ještě čeká tento týden.

Index spotřebitelského sentimentu Conference Board (27.11., 16.00 SEČ): Spotřebitelský sentiment dle trhu v listopadu meziměsíčně oslabil, měl by ale zůstat silný. Robustní ekonomika a trh práce totiž nadále solidně rostou.

Prodeje nových domů (10 2018, 28.11.): Dlouhodobý trend růstu zahájení a povolení staveb domů trvá, přesto v posledním roce se tak jako v případě jiných segmentů realitního trhu jeho růst zasekl. Jak jsme vás informovali již dříve, poptávka visí vysoko nad nabídkou, kterou omezují především výrobní limity.

Vystoupení guvernéra Fed Jerome Powella na téma Soustava monitoringu finanční stability na slavnostním obědě Ekonomického klubu New Yorku v New Yorku (28.11.): Nadále platí očekávání, že Fed bude pokračovat ve zvyšování své hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate již v prosinci. Míra změny se však u hlavních představitelů liší. Podle zářijové předpovědi nás čeká její zvýšení letos v prosinci o 0,25 %, přibližně 3x o 0,25 procentního bodu v roce 2019 a 1x o 0,25 procentního bodu v roce 2020. Víceguvernér Fed Clarida ale naznačil, že současná úroveň Federal Funds Rate se již přiblížila její cílové úrovni.

Deflátor (jádrových) cen spotřebitelských výdajů (Deflátor PCE) (10 2018, 27.11.): Na průmyslové i spotřebitelské úrovni včetně svého segmentu bez cen potravin a energií meziroční inflace byla v minulých letech nepřirozeně nízko. V posledních kvartálech ale pozvolně rostla na nadprůměrnou úroveň. Zdá se však, že inflace v posledních měsících poněkud slábne. Pohybuje se na rovnovážných úrovních 2,0 - 3,0 %, mírně nad cílem centrální banky 2,0 %. Hlavním motorem růstu spotřebitelských cen byla v posledních kvartálech ropa/energie. Ukazatele spotřebitelské inflace jsou o něco nižší než data produkční inflace a není tak nebezpečná.

Zápis ze zasedání Fed monetární politiky 07.-08.11. (29.11.): Na zasedání Fedu dle očekávání svou hlavní úr. sazbu nezměnil. V komentáři jedinou věcnou změnou reflektoval posílil oslabení investic.

Firemní barometr Chicaga (30.11.): Trh čeká nepatrné zvýšení růstu ekonomické aktivity regionu, ve kterém je významně zastoupena produkce automobilů. Růst by měl zůstat velmi silný, a to i přes dobrou výkonnost v minulých letech.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Síla spotřebitelského sentimentu a regionální ekonomické aktivity jsou příznivé pro akcie a dolar a nepříznivé pro zlato a dluhopisy. Aktivita trhu domů se zbrzdila a momentálně tak data tohoto segmentu hospodářství mají na trhy opačný dopad. Komentáře Fed stále potvrzují další zvyšování úrokových sazeb, což je příznivé pro dolar a naopak nepříznivé pro akcie, dluhopisy a zlato. Inflace je v rovnováze, což je dobrá zpráva pro akcie, dolar, dluhopisy i zlato.


Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web