Akcie

Prezident ECB Draghi: Značná monetární expanze je stále potřeba

Čtvrtek 28. březen 2019 13:16

Prezident ECB Mario Draghi řekl, že střednědobě se ekonomický růst vrátí k svému potenciálu. Pomalejší růst ekonomiky podle něj povede k mírnějšímu oživení podkladové inflace, než ECB čekala. Draghi řekl, že značná monetární expanze je stále potřeba.

Vystoupení prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho na téma Monetární politika eurozóny na konferenci “ECB a její pozorovatelé XX” ve Frankfurtu nad Mohanem:

Rozbor, důležité komentáře:

Ekonomický růst


Inflace


Monetární politika


Hodnocení, dopad na výhled monetární politiky
: Komentáře Draghiho nepřekvapují a jsou v souladu s posledními závěry zasedání ECB monetární politiky včetně úrokových sazeb 7.3.

Je patrné, že ECB je znepokojenější oslabenáím ekonomického růstu, ale nadále vidí sílu domácí poptávky a proto ponechává příznivý výhled ekonomického růstu ve smyslu jeho pozdějšího oživení. Od toho se odvíjí i opatrně optimistický výhled inflace banky. Očekávání jejího přiblížení cíli ECB 2 % tak stále platí, jen se víc odkládá.

ECB na svém zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb 7.3. úr. sazby nezměnila. Banka ale taky prodloužila výhled jejich stagnace o půl roku do konce 2019, snížila projekce růstu HDP a inflace a uvedla novou vlnu levných bankovních úvěrů. Zákroky posilují monetární expanzi.

Celková inflace slábne a podkladová jádrová inflace (bez cen potravin a energií) zůstává slabá, poloviční hodnoty cíle ECB (1 % / 2 %). Je tedy patrné, že ECB úrokové sazby letos zvyšovat nebude.

Oslabení růstu HDP eurozóny jakkoliv je razantní, není takové, že by ECB uvažovala na přechod dlouhodobě stagnace úrokových sazeb na nulové úrovni i vzhledem k očekávání polevení nejistot, obav a nebezpečí, které růst HDP eurozóny loni snížily (obchodní války, Brexit, rizika politiky Itálie). ECB má stále zájem dlouhodobě normalizovat svoji monetární politiku ve smyslu zvýšení svých nulových úrokových sazeb. Chce tak blokovat případná nadměrná finanční rizika. Proto pravděpodobně pouze odloží termín prvního možné zvýšení úrokových sazeb.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web