Akcie

Prezident USA Trump nečekaně Číně zahrozil zvýšením cel

Pondělí 6. květen 2019 18:47

Prezident Spojených států amerických Donald Trump v neděli Čínu ohlásil zvýšení celní sazby na dovozy jejího zboží do USA za 200 mld. USD z 10 na 25 %.

Trump rovněž řekl, že se brzy zaměří zvýšení celní sazby na 25 % na dalších 325 mld. USD importů Číny do USA. Zvýšení celní sazby by tak v podstatě neunikla žádná část dovozu Číny do USA.

Obchodní jednání s Čínou podle prezidenta USA pokračují, ale příliš pomalu, neboť Čína se pokouší o rekonstrukci projednaných témat. “Ne!” vzkázal Trump Číně.

Hrozbu zvýšení celní sazby na 25 % pokud USA a Čína do března rámcovou obchodní dohodou neuzavřou USA využily po sjednání obchodní předdohody na přelomu listopadu a prosince v argentinském Buenos Aires. V únoru ale Trump tento donucovací prostředek stáhl a slíbil ponechání celní sazby 10 % kvůli pokrokům v obchodní jednáních.

Čína potvrdila obchodní schůzku s USA, akce ale padají

Čína přes náhlou změnu rétoriky USA potvrdila cestu obchodní delegace USA, nebylo však zřejmé jestli ji v odvetě nedegraduje na nižší diplomatickou úroveň.

Náhlá hrozba ztráty optimismu očekávání brzkého uzavření obchodní dohody dvou největších ekonomik světa USA a Číny, který ve spojení s redukcí výhledu zvyšování úrokových sazeb Federálního rezervního systému a příznivou firemní výsledkovou sezónou prvního čtvrtletí značně pomohl vytáhnout akciový trh z vánočních minim zpět na zářijové rekordy srazila akciové trhy v pondělním očevření do značných ztrát.

Jde o další flexibilní obchodní bluf Trumpa nebo skutečnou změnu obchodní politiky? Prává skutečnost může ovlivnit masivní sumy valuací akciových trhů již v příštích dnech.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web