Akcie

Prezident USA Trump v projevu o stavu unie nepřekvapil

Středa 6. únor 2019 19:24

Prezident USA D. Trump ve vystoupení o stavu unie nepřekvapil. Trump bude dále usilovat o finance na stavbu zdi na hranicích USA a Mexika, o obchodní pakt s Čínou podmíněnou strukturálními reformami Číny a pokračováním denuklearizačních aktivit KLDR.

Naznačil též příslib stahování vojsk z Afhánistánu a Sýrie. Shodný záměr a jednodušší vyjednávání s demokraty by prezidenta mělo čekat v případě jeho snah redukce cen léků a rozsáhlých investic do infrastruktury.

Zeď: Podle očekávání prezident vyzval Kongres ke schválení financí na stavbu zdi na hranicích USA a Mexika. Potvrdil tak svoje stanovisko, které vedlo k více než měsíčnímu částečnému zavření vlády. Trump předtím obě témata s cílem vytvořit tlak na Demokratickou stranu odmítající stavbu zdi jako nákladnou a zbytečnou spojil. Instituce vlády otevřela až prozatímní dohoda obou stran dočasného příměří a financování vlády během na tři týdny. Trump vyzval ke sjednocení názorů s opozičními demokraty. Jenže i demokraté vzápětí potvrdili svůj odmítavý postoj ke zdi. Dočasné příměří potrvá již jen více než týden.

Obchodní války: Trump zkritizoval Čínu za nefér praktiky mezinárodního obchodu včetně krádeže intelektuálníhpo vlastnictví, ale ještě své předchůdce a tvůrce obchodních politik, že podle něj umožnily nespravedlivé pořádky mezinárodního obchodu. Trump uvedl, že USA pracují s Čínou na nové obchodní dohodě. Ta ale musí být dle prezidenta podmíněna strukturálními změna k ukončení nefér praktik Číny a ke snížení deficitu obchodní bilance USA. Na přelomu února a března vyprší ultimátum dohody z Buenos Aires z Argentiny podepsané na přelomu začátkem prosince 2018. Podle něj Číně hrozí zvýšení cel, pokud nebude uzavřena obchodní dohoda s USA.

Zahraniční politika: Trump potvrdil politiku vyjednávání s KLDR a částečné dohodami podmíněné stahování vojsk z Afghánistánu a taky návrat vojsk USA ze Sýrie.

Zdravotnictví: Podle Trumpa jsou ceny srovnatelných léků USA stále značně vyšší než v jiných zemích. Bude usilovat o cenovou transparentnost a snížení cen léků.

Infrastruktura: Trump vyzval Kongres ke schválení zákona o infrastruktuře. V kampani k prezidentským volbám 2016 Trump slíbil podpořit výdaje do infrastruktury 1 bil. USD během deseti let. V předchozím projevu o stavu unie v roce 2018 vyzval Kongres k vytvoření zákona generujícího investice infrastruktury za 1,5 bil. USD. V únopru 2018 Trumo žádal Kongres k autoruízaci federálních zdrojů 200 mld. USD během deseti let na renovaci a výstavbu silnic a mostů. Plán byl kritizován a v Kongresu se ani nedostal na program jednání. Na potřebě investic do infrastruktury se prezident s demokraty sice shoduje, ti po něm ale žádají nový zdroj financování. Podle předsedy Výboru dopravy a infrastruktury Petea DeFazia nároky na infrastrukturu činní 2 bil. USD včetně 40 % národních dálnic potřebujících opravu. “Investice již měly být realizovány. Jsme v krizi,” sdělil DeFazio.

Dopad na trhy: Málo překvapení znamenalo mírnou tržní reakci. Hlavní akciový index USA S&P 500 stagnuje na 2 734 bodech a dolar k euru ale roste 0,3 % na 1,137. 

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web