Akcie

Prodeje existujících domů USA v září zklamaly

Pátek 19. říjen 2018 19:04

Prodeje starších/existujících domů v září dosáhly 5 150 000, trh čekal pokles daleko nižší. Data jsou v anualizovaném vyjádření. Trh domů letos stagnuje respektive mírně klesá.

USA: Prodeje existujících domů (09 2018, anualizovaně)

Skutečnost: 5 150 000
Očekávání:  5 290 000
Předchozí:   5 330 000

USA: Prodeje existujících domů (09 2018, m/m)

Skutečnost: - 3,4 %
Očekávání:  - 0,9 %
Předchozí:   - 0,2 %

Hodnocení: Data zaostávají za odhadem trhu. Prodeje starších domů, které tvoří přibližně 90 % celkového trhu domů USA v tomto roce spíše stagnují resp. mírně klesají. 

Trhu domů je stále v dobré kondici, ale vinou produkčních omezení je utlumený. Jeho síla plyne z jeho robustní poptávky. Ta se odvíjí ze solidního růstu ekonomiky, trhu práce, decentního růstu mezd a silného spotřebitelského sentimentu s komfortním optimismem domácností do budoucna. To posiluje poptávku po domech. A naopak, robustní trh domů udržuje v solidním růstu také celé hospodářství vzhledem k růstu aktivit, poptávky a produkce vázaných k trhu domů. Zvyšování úr. sazeb se zatím výrazněji nepromítlo v podobě oslabení růstu trhu domů.

Na druhou stranu vázne nabídka trhu domů. Rezidenční stavitelství je postiženo růstem cen stavebních materiálů, nedostatkem půdy a kvalifikovaných dělníků. Další komplikací pro stavitele domů bránící naplnit převis poptávky po domech nad jejich nabídkou a tím i zpomalující růst prodejů domů stále znamená opatření Trumpovy administrativy z loňského dubna uvalit antisubvenční cla na importy kanadského měkkého dřeva. Dalším faktorem úzké nabídky domů je současný trend růstu poptávky a cen domů a tak případní prodejci domů mohou vyčkávat na vrchol trhu.

Největším problémem je nedostatečná nabídka trhu domů vedoucí k celkové nerovnováze trhu domů, resp. k převisu silné poptávky nad nabídkou vedoucí k růstu cen domů a nákladů jejich financování. Hypoteční úrokové sazby rostou v tandemu s výnosy státních dluhopisů USA kvůli rostoucím obavám inflace. Malá nabídka volných domů omezuje jejich prodeje.

Rozbor: Meziročně prodeje existujících (resp. starších) domů klesají 4,1 %. Podle Lawrence Yuna, hlavního ekonoma National Association of Realtors (NAR), jsou nižší prodeje  důsledkem rostoucích úrokových sazeb. Navíc je podle něj úzká nabídka dostupných domů.


Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web