Akcie

Prodeje existujících/starších domů USA v říjnu nad odhady

Středa 21. listopad 2018 20:18

Prodeje existujících/starších domů USA v říjnu meziměsíčně vzrostly o 1,4 % a dostaly se mírně nad odhady. Výsledky nerozptylují obavy ze stagnace trhu, ten i přesto zůstává nad očekáváním.

USA: Prodeje existujících/starších domů (10, anualizovaně)

Skutečnost: 5 220 000
Očekávání:  5 200 000
Předchozí:   5 150 000

USA: Prodeje existujících/starších domů (10, m/m)

Skutečnost: 1,4 %
Očekávání:  1,0 %
Předchozí:  -3,4 %

Trh domů v posledních měsících mírně zbrzděný

Trh domů je stále dlouhodobě silný a rostoucí, ale vinou produkčních omezení a převisu poptávky je v posledních kvartálech zabrzděný. Jedním z důvodů je také omezená nabídka domů spojená s růstem cen nemovitostí a nákladů jejich financování, což limituje prodejce. Hlavního tahouna tak stále představuje robustní poptávka, kterou podporuje růst ekonomiky, mezd a spotřebitelského sentimentu. 

Oproti tomu nabídka stále vázne. Produkční omezení jako nedostatek materiálu, půdy a kvalifikovaných dělníků, doplňuje růst cen komodit a materiálů. To patří mezi hlavní limity pro stavitele. Situaci nepomáhá ani vláda. Trumpova administrativa vloni uvalila antisubvenční cla na import kanadského měkkého dřeva. 

Nedostatečná nabídka volných domů

Největším problémem současného trhu domů je nedostatečná nabídka volných domů. Ta omezuje jejich prodeje. Situace zároveň vede k celkové nerovnováze trhu domů, resp. k převisu silné poptávky nad nabídkou vedoucí k růstu cen domů a nákladů jejich financování. Navíc hypoteční úrokové sazby rostou v tandemu s celkovou dolarovou úrokovou mírou, hlavní sazbou Fed Federal Funds Rate, s výnosy státních dluhopisů USA a úrokovými sazbami finančních a peněžních trhů USA kvůli obavám inflace. Korekční cenový mechanismus, který s růstem cen snižuje poptávku domů a zvyšuje nabídku domů, trh směřuje k rovnováze.

Dopad dat na trhy: Data jsou mírně lepší než očekávání a tím i lepší pro akcie a dolar a nepříznivá pro zlato a dluhopisy. Na druhou stranu zpráva příliš nemění stagnaci trhu starších/existujících domů v posledním roce. Po datech dolar k euru stagnuje na 1,139, hlavní index akciové burzy USA S&P 500 roste 0,1 % na 2 663 bodů a zlato roste 0,1 % na 1 227 USD/trojskou unci.

Rozbor: Prodeje existujících respektive starších domů posílily po šesti měsících poklesů. Meziročně prodeje existujících (resp. starších) domů klesají o 5,1 %. Podle Lawrence Yuna, hlavního ekonoma National Association of Realtors (NAR), se zvýšila nabídka domů, což umožnilo zvolnění růstu cen nemovitostí. Podle Yuna obecně letos celkově slabé prodeje starších/existujícíh domů, které nedávno byly nejslabší od listopadu 2015, jsou důsledkem rostoucích úrokových sazeb a růstu cen nemovitostí. Navíc je podle něj úzká nabídka dostupných domů. Tento trend podle něj ještě může pokračovat.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web