Akcie

Prodeje nových domů s otazníkem, robustní HDP (týdenní výhled událostí USA)

Středa 24. říjen 2018 15:43

Zářijové prodeje nových domů a HDP za 3Q jsou hlavní makroekonomické zprávy týdne v USA. Silný růst ekonomiky celkově zesiluje a trh domů slábne. Příznivý vývoj ekonomiky by měl pokračovat.

Prodeje nových domů pod vlivem produkčních omezení

Trhu domů je stále silný, ale vinou produkčních omezení je zabržděný. Vzdor celkové síle hospodářství i poptávce po domech trh domů má potíže růst. Jednou z konkrétních brzd je omezená nabídka domů. Síla tohoto trhu plyne z jeho robustní poptávky. Ta se odvíjí ze solidního růstu ekonomiky, trhu práce, decentního růstu mezd a silného spotřebitelského sentimentu s komfortním optimismem domácností do budoucna. To posiluje poptávku po domech. A naopak, robustní trh domů udržuje v solidním růstu také celé hospodářství vzhledem k růstu aktivit, poptávky a produkce vázaných k trhu domů. Zvyšování úr. sazeb se zatím výrazněji nepromítlo v podobě oslabení růstu trhu domů.

Poptávku po nových domech zvyšuje převis poptávky nad nabídkou na trhu starších domů. Prodeje starších domů, které tvoří přibližně 90 % celkového trhu domů USA v tomto roce spíše stagnují resp. mírně klesají. Na druhou stranu vázne nabídka trhu domů. Rezidenční stavitelství je postiženo produkčními omezeními v podobě nedostatku materiálů, půdy a kvalifikovaných dělníků, růstu cen komodit a stavebních materiálů a prodlužování dodacích termínů. Další komplikací pro stavitele domů bránící naplnit převis poptávky po domech nad jejich nabídkou a tím i zpomalující růst prodejů domů stále znamená opatření Trumpovy administrativy z loňského dubna uvalit antisubvenční cla na importy kanadského měkkého dřeva. Dalším faktorem úzké nabídky domů je současný trend růstu poptávky a cen domů a tak případní prodejci domů mohou vyčkávat na vrchol trhu.

Největším problémem je nedostatečná nabídka trhu domů vedoucí k celkové nerovnováze trhu domů, resp. k převisu silné poptávky nad nabídkou vedoucí k růstu cen domů a nákladů jejich financování. Malá nabídka volných domů tak omezuje jejich prodeje. Navíc hypoteční úrokové sazby rostou v tandemu s celkovou dolarovou úr. mírou, hlavní úrokovou sazbou Fed Federal Funds Rate a s výnosy státních dluhopisů USA kvůli rostoucím obavám inflace.

HDP na vrub Donaldovi

Trh čeká, že anualizovaný mezikvartální růst ekonomiky klesne na 3,4 % z 4,2 %, ve druhém čtvrtletí na pozadí snížení růstu spotřeby domácností na 3,2 % z 3,8 % ve druhém kvartále (na stejné srovnávací bázi). Naplní-li se odhad trhu, bude to znamenat, že přes pokles růstu HDP srovnáním druhého a třetího čtvrtletí ovšem trendově naopak růst HDP sílí. Silná růstová dynamika tak vystoupala k trendové výkonnosti let 2014 - 2015. Růst je tažen hlavně silným růstem spotřeby domácností a taky robustním růstem firemních investic, exportu a menším růstem spotřeby vlády.

Zajímavé je, že USA kvůli nízkému podílu exportu na tvorbě HDP v čistém vyjádření nedoplácejí na nepříznivé jevy světové ekonomiky (obchodní války, geopolitická rizika, nestabilita Itálie, UK, rozvíjejících se trhů) na rozdíl od vůči globální ekonomice otevřených hospodářství Číny a hlavně Evropy. V Evropě růst ekonomiky oslabil razantně. Letos doháněl růst ekonomiky USA, nyní však oslabil již jen na slabou úroveň. Oslabení stále silného růstu čínské ekonomiky brání houževnatá státní podpora. Naopak silný růst HDP USA zrychlil s podporou daňové reformy razantně snižující daně a deregulace.

Tato informace je cenná pro prezidenta USA Donalda Trumpa. Karta obchodních válek a protekcionismu má pro USA velkou páku na své obchodní partnery, která se mu před kongresovými volbami a krátce před zahájením kampaně na znovuzvolení v prezidentských volbách 2020 může hodit. Může alespoň od EU žádat větší ústupky. Předstihové ukazatele a faktory růstu ekonomiky signalizují pokračování solidního růstu ekonomiky.

Celkově silný růst robustního trhu práce, z historického pohledu velmi optimistický spotřebitelský sentiment, reformou snížené daně a příznivé investiční prostředí doplněné o vládní výdaje by měly přispívat k pokračování nadprůměrného růstu domácí poptávky (spotřeba domácností, investice firem, vládní výdaje) a celé ekonomiky. Naopak silný růst ekonomiky budou tlumit postupně rostoucí vyšší úr. sazby a slabší růst světové ekonomiky.

Očekávaný dopad dat na trhy: Solidní trh domů a růst HDP jsou dobré zprávy pro dolar a akcie, nepříznivé pro dluhopisy a zlato.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web