Akcie

Prodeje nových domů USA v říjnu nečekaně padly na 2,5 leté minimum

Středa 28. listopad 2018 17:59

V USA v říjnu prodeje nových domů klesly 8,9 % meziměsíčně na 544 000 z revidovaných 597 000 v září. Trh čekal prodeje nových domů 575 000. Prodeje nových domů jsou v anualizovaném vyjádření. Prodeje nových domů v říjnu meziročně klesly 12 %.

USA: Prodeje nových rezidenčních domů (10 2018, anualizovaně)

Skutečnost: 544 000
Očekávání:  575 000
Předchozí:    597 000

USA: Prodeje nových rezidenčních domů (10 2018, m/m)

Skutečnost: - 8,9 %
Očekávání:     4,0 %
Předchozí:       1,0 %

Rozbor: Prodeje nových domů v říjnu meziročně klesly 12 %.

Hodnocení: Prodeje nových domů za září sice byly revizí značně zvýšeny, nicméně je znát zabrždění celkového trhu domů v posledních kvartálech.

Dlouhodobý trend růstu zahájení a povolení staveb domů trvá, přesto v posledním roce se tak jako v případě jiných segmentů realitního trhu jeho růst zasekl.

Trh domů je stále dlouhodobě silný a rostoucí, ale vinou produkčních omezení a převisu poptávky po domech nad jejich nabídkou je v posledních kvartálech zabržděný. Vzdor celkové síle hospodářství i poptávce po domech trh domů má potíže růst. Jednou z konkrétních brzd je omezená nabídka domů.

Síla tohoto trhu plyne z jeho robustní poptávky. Ta se odvíjí ze solidního růstu ekonomiky, trhu práce, decentního růstu mezd a silného spotřebitelského sentimentu s komfortním optimismem domácností do budoucna. To posiluje poptávku po domech. A naopak, robustní trh domů udržuje v solidním růstu také celé hospodářství vzhledem k růstu aktivit, poptávky a produkce vázaných k trhu domů.

Na druhou stranu vázne nabídka trhu domů. Rezidenční stavitelství je postiženo produkčními omezeními v podobě nedostatku materiálů, půdy a kvalifikovaných dělníků, růstu cen komodit a stavebních materiálů a prodlužování dodacích termínů. Další komplikací pro stavitele domů bránící naplnit převis poptávky po domech nad jejich nabídkou a tím i zpomalující růst prodejů domů stále znamená opatření Trumpovy administrativy z loňského dubna uvalit antisubvenční cla na importy kanadského měkkého dřeva. Dalším faktorem úzké nabídky domů je současný trend růstu poptávky a cen domů a tak případní prodejci domů mohou vyčkávat na vrchol trhu.

Největším problémem současného trhu domů je malá nabídka volných domů. Ta omezuje jejich prodeje. Nedostatečná nabídka trhu domů vede k celkové nerovnováze trhu domů, resp. k převisu silné poptávky nad nabídkou vedoucí k růstu cen domů a nákladů jejich financování. Navíc hypoteční úrokové sazby rostou v tandemu s celkovou dolarovou úr. mírou, hlavní úrokovou sazbou Fed Federal Funds Rate a s výnosy státních dluhopisů USA kvůli rostoucím obavám inflace. Korekční cenový mechanismus, který s růstem cenu snižuje poptávku domů a zvyšuje nabídku domů, trh směřuje k rovnováze.

Poptávku po nových domech zvyšuje převis poptávky nad nabídkou na trhu starších domů. Prodeje starších domů, které tvoří přibližně 90 % celkového trhu domů USA v tomto roce spíše stagnují resp. mírně klesají.

Dopad dat na trhy: Momentální slabost trhu domů je nepříznivá pro akcie a dolar a příznivá pro zlato a dluhopisy. Navýšení prodejů nových domů v září a připravenost trhů na potvrzená slabší data trhu domů patrně tlumí nepříznivé překvapení. Po zprávě dolar k euru ztrácí 0,1 % na 1,128, hlavní index akciové burzy USA S&P 500 přidává 0,1 % a zlato roste 0,1 % na 1 214 USD/trojskou unci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web