Akcie

Prodeje starších domů USA za odhady, Netflix zazářil (události minulého týdne)

Pondělí 22. říjen 2018 19:05

Prodeje starších/existujících domů v září dosáhly 5 150 000, trh čekal pokles na 5 290 000 ze srpnových 5 330 000 (anualizovaná data). Trh letos stagnuje respektive mírně klesá. Netflix v 3Q registroval mnohem víc nových klientů, než se čekalo.

USA: Prodeje existujících domů v září za očekáváním

Prodeje starších/existujících domů v září dosáhly 5 150 000, trh čekal pokles nižší na 5 290 000 ze srpnových 5 330 000. Data jsou v anualizovaném vyjádření. Trh domů letos stagnuje respektive mírně klesá. Meziročně prodeje existujících (resp. starších) domů klesají 4,1 %. Data zaostávají za odhadem trhu. Prodeje starších domů, které tvoří přibližně 90 % celkového trhu domů USA v tomto roce spíše stagnují resp. mírně klesají.

Prodeje existujících resp. starších domů USA v září klesly šestý měsíc v řadě. Navíc oslabily nejvíce za poslední dva roky. Podle Lawrence Yuna, hlavního ekonoma National Association of Realtors (NAR) nejnižší prodeje starších/existujícíh domů od listopadu 2015 jsou důsledkem rostoucích úrokových sazeb. Navíc je podle něj úzká nabídka dostupných domů.

Vzdor celkové síle hospodářství i poptávce po domech trh domů má potíže růst. Trhu domů je stále silný, ale vinou produkčních omezení je zabržděný. Jednou z konkrétních brzd je omezená nabídka domů.

Největším problémem je nedostatečná nabídka trhu domů vedoucí k celkové nerovnováze trhu domů, resp. k převisu silné poptávky nad nabídkou vedoucí k růstu cen domů a nákladů jejich financování. Hypoteční úrokové sazby rostou v tandemu s výnosy státních dluhopisů USA kvůli rostoucím obavám inflace. Rostoucí hypoteční úroková míra, která dle Yuna vystoupala na dekádní maximum má oslabit poptávku.

Netflix rekordním růstem registrací klientů rozehnal obavy Wall Streetu

Netflix v období červenec - září zaregistroval 7 mil. nových klientů svých vysílacích služeb. Je to o třetinu víc, než čekal trh. Firma přidala 7 mil. nových registrovaných klientů, trh čekal zvýšení jen o 5,2 mil. Očekávání tohoto ukazatele byla překonána na trhu USA (růst o 1,1 mil. vůči očekávání zvýšení 0,674 mil. dle Refinitivu) i na zahraničních trzích firmy (růst o 5,9 mil. vs. očekávání posílení o 4,5 mil.).

Data uklidnila investory. Ti se obávají, že firma čelí zpomalení svého rychlého růstu.

Po slabších výsledcích ve druhém čtvrtletí se Wall Street ptá: bylo druhé čtvrtletí pouze výkyvem nebo trendem? Silná data za třetí kvartál diskusi usměrňují optimistickým směrem. Skok registrací nových klientů třetího čtvrtletí znamená prudký obrat vůči druhého čtvrtletí. Tehdy po výsledcích trh srazil akcie Netflixu 14 %. Výsledky totiž zaostaly za cíli Wall Streetu růstu registrací nových klientů.

Čistý zisk Netflixu ve třetím kvartálu končícím 30.09. vzrostl na 402,8 mil. USD resp. 0,89 USD/akcii ze 129,6 mil. USD resp. 0,29 USD/akcii před rokem. Data snadno porazila průměrné očekávání trhu 0,68 USD/akcii dle Refinitivu.

Celkové tržby vzrostly na 4 mld. USD ve shodě s očekáváním trhu z 2,98 mld. USD před rokem.

V současném kvartálu Netflix předpovídá přídavek 1,8 mil. klientů v USA a 7,6 mil. na zahraničních trzích. Firma dále pro celý rok 2018 čeká provozní marži ve spodní části pásam 10 - 11 %.

Až 15 brokerů po výsledcích zvýšilo cenové cíle akcie. Zajímavostí je, že Morgan Stanley, Goldman Sachs a Raymond James je zvýšily rovněž poté, co je před dvěma dny snížily. Goldman Sachs cenový cíl Netflixu nejdříve snížil na 430 USD/akcii z 470 USD/akcii. Po výsledcích ale investiční banka cíl navýšila na 480 USD/akcii.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web