Akcie

Produktivita práce nad očekáváním, mzdy dle očekávání (USA 2Q, 1H)

Středa 15. srpen 2018 19:01

V USA v 2Q na bázi anualizovaných mezikvartálních změn růst produktivity práce zrychlil na 2,9 % z 0,3 % v 1Q, trh čekal vzestup jen na 2,4 %. Jednotkové pracovní náklady klesly 0,9 %, trh čekal jejich stagnaci po růstu 3,4 % v 1Q.

USA: Produktivita práce (2Q, anualizovaná mezikvartální změna)

Skutečnost:  2,9 %
Očekávání:   2,4 %
Předchozí:    0,3 % (revize z 0,4 %)

USA: Jednotkové pracovní náklady (2Q, anualizovaná mezikvartální změna)

Skutečnost: - 0,9 %
Očekávání:    0,0 %
Předchozí:     3,4 % (revize z 2,9 %)

Hodnocení

Data za druhý kvartál a v souhrnu s revizemi za první pololetí jednoduše znamenají nečekaně mírně silnější růst produktivity práce a při zhruba očekávaném růstu mezd proto i nečekaně poněkud slabší růst jednotkových pracovních nákladů.

Celkově ale výsledky nepřináší větší změny pohledu na stav a vývoj ekonomiky. Růst produktivity práce zůstává dlouhodobě nízký. Růst mezd a jednotkových pracovních nákladů je decentní. Pokud vůbec, zrychluje jen mírně.

Produktivita práce pokračuje v nízkém růstu ať už kvůli nedostatku technologických změn a pokroku, pokrizovém vývoji utlumení investiční aktivity. Možná je její růst jen dočasně potlačen a projeví se později.

Důvody trvaleji nižšího růstu mezd mohou být trvající rezervy trhu práce, restrukturalizace a hledání úspor firem a snaha kompenzace růstu mezd jinými zaměstnaneckými benefity. Dalšími faktory mohou být desinflační tlak daný globalizací, technologické změny a rovněž i větší adaptabilita firem při hledání pracovní síly na vyčerpaném trhu práce. Firmy se totiž snaží přizpůsobovat dané nabídce pracovní síly v kombinaci úprav nároků na pozice a nabídkami posilování kvalifikace pracovní síly a nabízením flexibilnější pracovní doby než jejím přeplácením.

Solidní růst hospodářství tedy při stabilní expanzi trhu práce a slabší výkonnosti produktivity práce nemůže být příliš silnější.

Současně ale nižší růst mezd stále dostatečně brzdí inflační tlaky. Na druhou stranu silná expanze trhu práce neustále hrozí zrychlením růstu mezd. To v posledních kvartálech činní z mzdových výsledků jednu z nejsledovanějších makroekonomických sérií. Případné zrychlení růstu mezd by totiž mělo na ekonomiku a trhy významný dopad, pravděpodobně v podobě silnějšího růstu úrokových sazeb, růstu dolaru a oslabení akcií a dluhopisů.

Dopad dat na trhy

Data jsou z pohledu srovnání s očekáváním mírně příznivá pro dolar, akcie, dluhopisy a zlato. Vleklejší slabost růstu produktivity práce ale má pro trhy naopak opačný dopad. Trvale nízký růst mezd je pro akcie smíšený, nepříznivý pro dolar a dobrý pro dluhopisy a zlato jednotkových pracovních nákladů. Po zprávě dolar k euru ztrácí 0,2% na 1,135, Index S&P 500 slábne 0,4 % na 2 815 a zlato klesá 0,9 % na 1177 USD za trojskou unci.

Rozbor

Růst produktivity práce díky numerickému zrychlení solidního růstu ekonomiky ve druhém čtvrtletí při solidním růstu zaměstnanosti posílil. Zrychlení růstu produktivity práce bylo větší než se čekalo. Růst mezd byl slabší, než se čekalo. Šlo ale vlastně o kompenzaci jejich nečekaně silnějšího růstu v předchozím čtvrtletí. To by platilo i pro pohyby jednotkových pracovních nákladů v prvním pololetí 2018. Ty jsou dány rozdílem růstu mezd a produktivity práce. Nad očekávání silnější růst produktivity práce tak nakonec rezultoval v slabší růst jednotkových pracovních nákladů ve druhém čtvrtletí i celém prvním pololetí.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web