Akcie

Projev prezidenta O stavu Unie, Produktivita práce a vystoupení Powella (výhled událostí týdne USA)

Úterý 5. únor 2019 17:36

Projev prezident USA O stavu Unie (6.2.), Produktivita práce a jednotkové pracovní náklady (4Q 2018, 6.2.) a vystoupení guvernéra Fedu Jerome Powella ve Washingtonu (7.2.) jsou hlavní události týdne USA.

Projev prezidenta USA Donalda Trumpa O stavu Unie (6.2.): Projev byl kvůli uzavírce vládních úřadů odložen. Otevření vlády umožní Trumpovi přednést tradiční shnrutí a výhled USA včetně politiky, zahraniční politiky a ekonomiky. Trhy bude mimořádně zajímat i sekce mezinárodní politiky a obchodu vzhledem k obchodním válkám s hlavními obchodními partnery.

Produktivita práce a jednotkové pracovní náklady USA (4Q 2018, 6.2.): Výpadek vládní aktivity v prosinci a lednu umožní statistikům zveřejnit jen omezenou statistiku. Ta by ale neměla příliš změnit na dlouhodobých trendech hospodářství. Produktivita práce roste v posledních letech jen slabě a mírný růst mezd se sotva drobně zvyšuje.

Vystoupení guvernéra Fedu Jerome Powella ve Washingtonu (7.2.): Vystoupení má mít povahu pouze předmluvy a úvodních poznámek. Proto patrně příliš nezmíní ek. vývoj a monetární politiku či jejich výhled. V posledních týdnech Fed i konsensem k zasedání o úr. sazbách naznačil, že opatrnost s případným dalším zvyšováním své hlavní úr. sazby Federal Funds Rate. Trend zvyšování úrokových sazeb se pravděpodobně sníží, zpozdí, protáhne či (po)zastaví.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Strategické komentáře Trumpa na trhy mívají spíše větší vliv. V otázce obchodniích válek bude záležet na tom, zda převáží pohled nesouladu s Čínou či optimismus progresu současných obchodních jednání. Slabý růst produktivity práce je nepříznivý pro akcie, dolar, dluhopisy i zlato. Omezení zvyšování úr. sazeb USA je nepříznivé pro dolar a naopak je dobré pro akcie, dluhopisy a zlato.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web