Akcie

Průmyslová výroba, obchodní bilance, Zápis ČNB (výhled událostí týdne ČR)

Úterý 7. květen 2019 15:07

Průmyslová výroba (3 2019, 9.5.), obchodní bilance (3 2019, 9.5.) a Zápis zasedání ČNB monetární politiky 2.5. (10.5.) jsou hlavní události týdne Česka. Průmyslová výroba slábne, přebytky obchodní bilance klesají a ČNB zvýšila úr. sazby.

Průmyslová výroba (3 2019, 9.5.): Růst průmyslové výroby slábne na pozadí poklesu poptávky Evropy hlavně Německa. Ten přišel hlavně kvůli obchodním válkám a kvůli odcházení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Pokles aktivity českého průmyslu ještě není tak silný slabost se ale ještě může ve druhém čtvrtletí prohloubit. Trendový růst produkce průmyslu Česka se pohybuje na hladině kolem 3 %v minulých kvartálech a letech to bylo i kolem 5 %.

Obchodní bilance (3 2019, 9.5.): Obchodní bilance setrvává v solidních přebytcích, přesto v roce 2018 vůči minulým rokům došlo ke snížení celkového přebytku obchodní bilance. Tento trend trvá i začátkem tohoto roku dílem i kvůli zpomalení růstu hrubého domácího produktu Evropské unie.

Zápis ze zasedání České národní banky monetární politiky včetně úrokových sazeb 2.5. (10.5.): Česká národní banka dle očekávání trhu zvýšila svoji hlavní dvoutýdenní repo sazbu 0,25 procentního bodu na 2,00 %. Dále zvýšila diskontní sazbu a lombardní sazbu rovněž čtvrt procentního bodu na 1,00 % resp. na 3,00 %. Rozhodnutí banky obnovuje trend útlumu monetární expanze.

Rozhodnutí banky je dle ČNB založeno na nové makroekonomické prognóze. ČNB k tomu dodává: “S ní je konzistentní nejprve zvýšení domácích úrokových sazeb a poté jejich přibližná stabilita do poloviny příštího roku.”

Důvodem zvýšení úrokových sazeb je zvýšení inflačních tlaků a výhledu inflace kvůli nečekanému výraznějšímu růstu cen začátkem roku. Inflace dle banky setrvá v horní polovině tolerančního pásma cíle ČNB. Začátkem příštího roku by se inflace měla snížit k 2 % cíli.

Dopad událostí na trhy: Pokles růstu průmyslové výroby a menší přebytky obchodní bilance jsou nepříznivé pro akcie a korunu ale jsou dobré pro dluhopisy. Naopak návrat k monetární politice zvyšování úrokových sazeb je nepříznivý pro dluhopisy ale je příznivý pro korunu, byť její momentální relativní slabost se odvíjí od stále nerozhodného brexitu. Vyšší úrokové sazby jsou dobré pro akcie bank, pro ostatní akciové tituly jsou spíše nepříznivé.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web