Akcie

Průmyslové akcie posílily DJIA na rekord

Pátek 21. září 2018 15:22

Akcie průmyslových firem citlivých na nejistoty obav rizik nebezpečí mezinárodního obchodu, obchodních válek a cel ve čtvrtek vedly hlavní akciový index Dow Jones Industrial Average na rekordní zavírací maximum.

Poslední ze tří hlavních akciových indexů USA (vedle S&P 500 a Nasdaq Composite) se tak plně zotavil a dostal na vrchol po korekci akciových trhů. Ta začala v lednu.

Obavy mezinárodního obchodu ochably a všechny tři hlavní akciové indexy, Dow Jones Industrial Average, S&P 500 a Nasdaq Composite ve čtvrtek posílily. Technologické akcie pomohly k posílení indexů Nasdaq Composite i S&P 500. Tento index rovněž dosáhl na nové rekordní zavírací maximum.

Růst technologických titulů vedly Microsoft a Apple. Jejich akcie rostly 1,7 % resp. 0,8 %.

Akciové tituly tzv. skupiny prestižních růstových akciových tahounů FAANG ve čtvrtek rostly s výjimkou Netflixu. Facebook, Apple, Amazon.com a matka Google Alphabet vykázaly růst svých akcií v rozmezí 0,8 - 1,8 %.

Trhy se s obchodními válkami smířily, alespoň ve čtvrtek. Další podporu jim poskytlo oslabení dolaru. Index dolaru (DXY) klesl na nejnižší hodnotu za poslední více než dva týdny. Oslabení dolaru zlepšuje konkurenční postavení a tím i tržní podíl, tržby a zisk exportérů. Podobně pak limituje sílu importérů do USA.

Index S&P 500 vzrostl 0,8 % na 2 931 bodů a indexy Dow Jones Industrial Average a Nasdaq Composite posílily 1,0 % na 26 657 bodů resp. na 8 028 bodů. V rámci 11 hlavních sektorů indexu S&P 500 10 posílilo. Pokles vykázalo pouze odvětví energie. Ve čtvrtek se na burzách USA zobchodovalo 6,88 mld. akcií. Denní průměr celé obchodní seance za posledních 20 obchodních dnl byl 6,31 mld. zobchodovaných akcií.

Under Armour zabral, Nike těží z kampaně s Kaepernickem

Akcie Under Armour vyskočily 6,6 %. Oděvní firma oznámila redukci pracovní síly 3 % jako součást schématu obratu k úspěchu.

Akcie Nike ve čtvrtek posílily 1,1 %. Společnost Thomson Reuters Proprietary Research totiž v analýze online tržeb Nike uvedla, že se firmě podařilo prodat 61 % více zboží od okamžiku uvedení reklamní kampaně hráče NFL Colina Kaepernicka. Ten se do myslí fanoušků a veřejnosti zapsal kontroverzním poklekem během hymny USA. Kaepernick své počínání vysvětluje jako mírový protest proti policejní brutalitě, utlačování černochů a lidí s jinou než bílou barvou pleti. Chce rovněž prokázat větší respekt armádě USA. Později, někteří sportovci z jiných sportů začali jednání hráče replikovat, což vedlo k ostré kritice prezidenta USA Donalda Trumpa jejich činu. Trump požadoval jejich propuštění nebo suspendaci. Jenže v reakci na tento komentář mnoho týmů NFL a hrářů se společně postavilo k protestu proti Trumpovu názoru. Hráči klečeli, drželi se za ramena nebo zůstávali v šatnách během doby, co hrála hymna. Trump později s nepochopením kritizoval za reklamní kampaň s Kaepernickem i Nike.

Akcie zbrojovek včetně Nortrop Grumman, Lockheed Martin a Raytheonu oslabily. Důvodem bylo prohlášení USA, že jsou Spojené státy jsou připraveny obnovit dialog se Severní Koreou poté, co KLDR slíbila denuklearizovat do roku 2021.

Akcie General Electric klesly 3,1 % po zprávě problémů jejich nových turbín. Banka JPMorgan Chase proto snížila její cenový cíl akcie.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web