Akcie

Průmyslové ceny v březnu dle očekávání

Pátek 12. duben 2019 15:10

V březnu v USA index PPI meziměsíčně vzrostl 0,6 %, čekalo se 0,3 % a jeho meziroční růst stoupl 2,2 %, čekalo se 1,9 %. Index PPI bez potravin a energií meziměsíčně vzrostl 0,3 % s odhadem 0,2 %, jeho meziroční růst klesl na 2,4 %, čekalo se 2,5 %.

USA: Index PPI (3 2019, m/m)

Skutečnost: 0,6 %
Očekávání:  0,3 %
Předchozí:   0,1 %

USA: Index PPI bez cen potravin a energií (3 2019, m/m)

Skutečnost: 0,3 %
Očekávání:  0,2 %
Předchozí:    0,1 %

USA: Index PPI (3 2019, y/y)

Skutečnost: 2,2 % (maximum od 12 2018)
Očekávání:  1,9 %
Předchozí:   1,9 %

USA: Index PPI bez cen potravin a energií (3 2019, y/y)

Skutečnost: 2,4 %
Očekávání:  2,4 %
Předchozí:   2,5 %

Hodnocení: Průmyslová inflace značně překonala očekávání kvůli nečekaně silnému růstu cen ropných produktů. Inflačního jádro (inflace bez cen potravin a energií) v březnu mírně překonala odhady.

Inflace na spotřebitelské i produkční úrovni v posledních měsíců hodně kolísá dle výkyvů cen ropy. Na spotřebitelské i produkční úrovni se meziroční inflační ukazatele se pohybují pod 2,0 % a v případě jádrové
inflace (bez cen potravin a energií) která je pro Fed důležitá kvůli její indikaci dlouhodobého inflačního trendu nad 2,0 %, mírně nad cílem centrální banky 2,0 %, s čímž centrální banka může být spokojena. Ukazatele spotřebitelské inflace včetně jádrové komponenty jsou o něco nižší než data produkční inflace. Inflace není nebezpečná.

Na průmyslové i spotřebitelské úrovni včetně svého segmentu bez cen potravin a energií (jádrová inflace) meziroční inflace byla v minulých letech nepřirozeně nízko. V nedávných kvartálech ale pozvolně rostla na nadprůměrnou úroveň na spotřebitelské i průmyslové úrovni tažená zejména robustním růstem cen ropy. Hlavním motorem růstu spotřebitelských i produkčních cen byla v posledních kvartálech ropa/energie.

Rozbor: Podle Úřadu pracovní statistiky ministerstva práce na meziměsíční bázi ceny zboží vzrostly 1,0 % kvůli silnému růstu cen energií 5,6 % a cen benzínu 16 %. Ceny služeb vzrostly 0,3 % kvůli růstu cen služeb obchodu 1,1 %. V jejich případě posílily hlavně ceny oděvů, šperků, obuvi a maloobchodních doplňků. Meziroční růst průmyslových cen nadále táhnou ceny služeb růstem 2,5 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web