Akcie

Průmyslové ceny v srpnu nečekaně oslabily

Středa 12. září 2018 20:02

V srpnu v USA indexy PPI a PPI bez potravin/energií klesly 0,1 % m/m, trh čekal růst 0,2 % m/m. Meziročně růst indexu PPI klesl z 3,3 % (07) na 2,8 %, čekalo se 3,2 %. Růst indexu PPI bez potravin/energií klesl na 2,3 % z 2,7 % (07), čekalo se 2,7 %.

USA: Index PPI (08 2018, m/m)

Skutečnost: - 0,1 %
Očekávání:    0,2 %
Předchozí:      0,0 %

USA: Index PPI bez cen potravin a energií (08 2018, m/m)

Skutečnost: - 0,1 %
Očekávání:    0,2 %
Předchozí:     0,1 %

USA: Index PPI (08 2018, y/y)

Skutečnost: 2,8 %
Očekávání:  3,2 %
Předchozí:   3,3 %

USA: Index PPI bez cen potravin a energií (08 2018, y/y)

Skutečnost: 2,3 %
Očekávání:  2,7 %
Předchozí:   2,7 %

Hodnocení: Průmyslová inflace včetně inflačního jádra (inflace bez cen potravin a energií) v srpnu značně zaostaly za očekáváním ve stejném rozsahu. Tím je zřejmé, že překvapení jde na vrub právě inflačnímu jádru jak v případě potravin tak i služeb. Nečekaný meziměsíční pokles průmyslových cen a jádrových cen se podepsal i do nečekaného citelného poklesu meziročního růstu produkčních cen včetně jádrového segmentu. Tento růst nicméně zůstává nadprůměrný.

Data vzbuzují pochybnosti, zda nedochází k zastavení nebo obratu postupného růstu inface posledních čtvrtletí.

Inflace byla v minulých letech nepřirozeně nízko. V posledních kvartálech ovšem vzrostla na nadprůměrnou úroveň na průmyslové i spotřebitelské úrovni.

Dopad dat na trhy: Nečekaně silná slabost inflace je nepříznivá pro akcie a dolar a je dobrá pro dluhopisy a zlato. Po zprávě dolar k euru ztrácí 0,5 % na 1,164, hlavní akciový index USA S&P 500 v mírně rozkolísané obchodní seanci ztrácí 0,1 % na 2 886 bodů a zlato dokonce roste 1,1 % na 1 207 USD/trojskou unci.

Rozbor: Podle Úřadu pracovní statistiky ministerstva práce ceny služeb meziměsíčně klesly 0,1 % a ceny zboží ve srovnání s červencem stagnovaly. Do poklesu cen služeb se promítlo hlavně snížení obchodních služeb, konkrétně v segmentu velkoobchodu zboží a vybavení. Meziměsíční pokles cen potravin přikrylo naopak další zvýšení cen energií a cen ostatního zboží.

Meziroční růst průmyslových cen nadále táhne dražší ropa resp. energie (tvoří 1/4 tohoto růstu indexu PPI). Stejný podíl na celkovém růstu produkčních cen náleží růstu cen zboží bez cen potravin a energií. Zbylou půlku meziročního růstu indexu PPI tvoří růst cen služeb bez cen obchodu, dopravy a skladů.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web