Akcie

Recese Itálie, růst HDP (4Q) a cen eurozóny má dále zpomalit (očekávané události EMU)

Středa 30. leden 2019 18:44

HDP Itálie (4Q 2018, 31.01.), HDP eurozóny (4Q 2018, 31.01.) a Index CPI eurozóny (01 2019, 01.02.) jsou hlavní data eurozóny tohoto týdne. Trh čeká potvrzení mírné recese italské ekonomiky a další oslabení růstu HDP a spotřebitelských cen eurozóny.

HDP Itálie (4Q 2018, 31.01.): Oslabení ekonomiky se v posledním ročním kvartálu minulého roku nevyhnulo ani Itálie. Té trh věští dokonce technickou recesi, tedy dva mezikvartální poklesy HDP v řadě. Ekonomika je sužována nejistota populistické vlády Ligy severu a Hnutí pěti hvězd. Další rána italskému hospodářství přichází zvenčí v podobě obav nebezpečí rizik obchodních válek a poklesem růstu HDP eurozóny

HDP eurozóny (4Q 2018, 31.01): Trh čeká, že slábnutí růstu hospodářství eurobloku pokračovalo i na konci roku. Jetště před rokem růst HDP dosahoval 2 %, nyní je již sotva poloviční. Evergreen obchodních a celních válek doplnily i nejistoty Brexitu, italské hospodářské politiky, protivládních protestů ve Francii a nejistoty strategie vedení politiky Německa r ůstem populismu a odstoupením kancléřky Německa Angely Merkelové z pozice své domovské Křesťanskodemokratické unjie CDU. Poslední předstihová data ek. aktivity signalizují pokračování trendu slábnutí růsdtu ekonomiky.

Index CPI eurozóny (01 2019, 01.02.): Celková inflace v posledních měsících byla v souladu s cílem ECB těsně pod 2 %. Bohužel hlavně s podporou silného růstu cen ropy resp. energií. Nyní s podzimním propadem ceny ropy by inflace měla slábnout.

Bez tohoto efektu, tedy na bázi podkladové inflace, kterou ECB pozorně sleduje (vzhledem k tomu, že monetární politika ECB na volatilní položky cen potravin, alkoholu, tabáku a energií nemá takový vliv) je inflace trvale slabá. Je dlouhodobě přikována kolem hladiny 1%.

Vnitřně slabá inflace není projevem zdravé ekonomiky a tlačí níže ziskové marže firem. Rovněž nedovoluje ECB brzo a významně zvyšovat svoji hlavní úrokovou sazbu.

Očekávaný dopad událostí na trhy: Mírná recese italské ekonomiky, snížený a již slabý růst HDP eurozóny a trvale nízká inflace eurozóny jsou nepříznivé zprávy pro akcie a euro a jsou to dobré informace pro dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web