Akcie

Regionální aktivita a trh domů stále solidní (výhled události USA)

Středa 19. září 2018 20:34

Index ekonomické aktivity Fed Philadelphia (09 2018, 20.9.) a prodeje starších domů (08 2018, 20.9.) by měly potvrdit solidní růst ekonomické aktivity a trh domů, tedy data dobrá pro dolar a akcie a nepříznivá pro zlato a dluhopisy.

Index ekonomické aktivity Fed Philadelphia (09 2018, 20.9.): Růst ekonomické aktivity regionu by po prudkém oslabení v srpnu měl v září růst poněkud více a stále solidně. Solidně i roste i celostátní ekonomická aktivita

Prodeje existujících domů (08 2018, 20.9.): Trhu domů je stále silný, ale vinou produkčních omezení je zabržděný. Prodeje starších domů, které tvoří přibližně 90 % celkového trhu domů USA v tomto roce spíše stagnují resp. mírně klesají.

Síla tohoto trhu plyne z jeho robustní poptávky. Ta se odvíjí ze solidního růstu ekonomiky, trhu práce, decentního růstu mezd a silného spotřebitelského sentimentu s komfortním optimismem domácností do budoucna. To posiluje poptávku po domech. A naopak, robustní trh domů udržuje v solidním růstu také celé hospodářství vzhledem k růstu aktivit, poptávky a produkce vázaných k trhu domů. Zvyšování úr. sazeb se zatím výrazněji nepromítlo v podobě oslabení růstu trhu domů.

Na druhou stranu vázne nabídka trhu domů. Rezidenční stavitelství je postiženo růstem cen stavebních materiálů, nedostatkem půdy a kvalifikovaných dělníků. Další komplikací pro stavitele domů bránící naplnit převis poptávky po domech nad jejich nabídkou a tím i zpomalující růst prodejů domů stále znamená opatření Trumpovy administrativy z loňského dubna uvalit antisubvenční cla na importy kanadského měkkého dřeva. Dalším faktorem úzké nabídky domů je současný trend růstu poptávky a cen domů a tak případní prodejci domů mohou vyčkávat na vrchol trhu.

Největším problémem je nedostatečná nabídka trhu domů vedoucí k celkové nerovnováze trhu domů, resp. k převisu silné poptávky nad nabídkou vedoucí k růstu cen domů a nákladů jejich financování. Hypoteční úrokové sazby rostou v tandemu s výnosy státních dluhopisů USA kvůli rostoucím obavám inflace. Malá nabídka volných domů omezuje jejich prodeje.

Dopad dat na trhy: Růst ekonomické aktivity a trh domů sice narážejí na produkční omezení. Stále jsou však v solidní kondici. Data tak jsou dobrá pro akcie a dolar a nepříznivá pro zlato a dluhopisy.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web