Akcie

Rekordní trh práce ČR jen tak neskončí (2Q 2018, analýza)

Úterý 4. září 2018 15:12

Zlaté časy českého trhu práce jen tak neskončí. Solidní ek. růst dle ČSÚ "podle všech údajů” generuje "rekordně vysokou" poptávku podniků po pracovní síle. Vysoká zaměstnanost, minimální nezaměstnanost a počet volných pracovních míst jsou rekordní.

Hodnocení: Data ČSÚ nepřekvapují. Motorem rekordního trhu práce je nadále solidně rostoucí ekonomika. A to i přes letošní zpomalení svého růstu. Naopak nedostatek pracovní síly reflektuje růstový a produkční limit celého hospodářství. S podobným problémem se potýkají i sousední ekonomiky. Historicky nízká nezaměstnanost je např. v Německu, ale např. i v Polsku či na Slovensku. Vše nasvědčuje tomu, že dosavadní trendy budou pokračovat.

Společnosti budou nuceny při hledání pracovní síly na vyčerpaném trhu práce prokazovat větší adaptabilitu a invenci. Firmy se již nyní např. snaží přizpůsobovat dané nabídce pracovní síly v kombinaci úprav nároků na pozice a nabídkami posilování kvalifikace pracovní síly a nabízením flexibilnější pracovní doby. Cílovou skupinou volné pracovní síly jsou více než v minulosti starší lidé a důchodci. 

Kromě hledání volných pracovních kapacit, posilování růstu produktivity práce a nahrazování práce stroji a zařízeními je jedním z nástrojů posílení rovnováhy trhu práce a zvýšení její produkční možnosti posílení imigrace. I ČSÚ dodává, že mimo území ČR jsou "obrovské rezervy" pracovní síly v zóně volného pohybu osob Evropské unie. Zejména jižní členské státy zápasí s vysokou nezaměstnaností mladých lidí. 

Jedno z klíčových témat senátních voleb a voleb do Evropského parlamentu, které se rychle blíží tak dostává poněkud jinou příchuť. O té o všem politici z populistických důvodů příliš nemluví.

Rozbor: Výsledky výběrového šetření pracovních sil (VŠPS) potvrdily rostoucí celkovou zaměstnanost. Ta dosáhla 5,29 milionu osob; 2. čtvrtletí 2018 tak přineslo další rekordní míru zaměstnanosti 74,7 % ve věkové skupině 15–64 let.

Vzestup poptávky podniků po pracovní síle je nezvykle silný. To nejvýrazněji ukazují data úřadů práce. Počet volných pracovních míst hlášených na konci července 2018 dosáhl hranice 310 tis., což je nové maximum za dobu této evidence.Tento tlak nutil firmy nabízet flexibilní formy zaměstnání. Hlavně posílil počet pracujících na kratší úvazek ve věku 65 a více let.

Nezaměstnanost se udržela na historicky nízké úrovni kolem 120 tisíc osob. Míra nezaměstnanosti se tím dostala na historicky rekordně nízkou hodnotu 2,2 %.

Svižně klesal i počet dlouhodobě nezaměstnaných, který se snížil na 35,7 tis. osob. Regionální míra nezaměstnanosti byla nejvyšší v Moravskoslezském kraji (3,7 %) a dále v Ústeckém (3,6 %), zatímco nejnižší byla v Praze (1,1 %) a Jihočeském kraji (1,2 %).

Z trendu růstu počtu zaměstnanců se odlišují dvě odvětví. Tím prvním je těžba a dobývání, kde trvá komplikovaná situace – ve 2. čtvrtletí 2018 meziročně ubylo 0,7 tis. přepočtených počtů zaměstnanců, tj. -3,0 %. Tím druhým je sektor administrativní a podpůrné činnosti, kde převažují pracovní agentury. Tam počet zaměstnanců klesl o 1,0 tis. (-0,5 %). Firmy si totiž zřejmě raději budují stálou zaměstnaneckou základnu Nepoléhají se na agenturní pracovníky. Možná si rovněž dřívější zaměstnanci agentur našli lépe placená místa. S expandujícím trhem práce a limitem nabídky pracovní síly rovněž pro firmy může efektivita využití pracovních agentur klesat. Pracovní agentury z nerovnováhy trhu práce strádají. Jsou tak jedním z mála poražených současného trhu práce.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web