Akcie

Republikáni ztratili většinu v Senátu, Fed nepřekvapil (události minulého týdne)

Pondělí 12. listopad 2018 17:48

V kongresových volbách USA demokraté ovládli Sněmovnu, republikáni udrželi většinu v Senátu. Výsledky nezměnily politiku Fedu. Výhled hlavní úrokové sazby zůstává stejný, včetně komentáře.

Výsledky voleb znamenají značnou překážku reformnímu ekonomickému programu prezidenta. Další snížení daní i za cenu rostoucího deficitu státního rozpočtu a státního dluhu patrně opozice neschválí. Podobně demokraté pravděpodobně nebudou souhlasit s další deregulací ekonomiky.

Na druhou stranu výsledky voleb mohou přinést omezení tlaku na zadlužování, snížení tempa růstu úrokových sazeb a rovněž omezení tlaku vedení obchodních válek, jejichž inicátorem je Donaldova administrativa.

Politické riziko se zvyší

Proto výsledky voleb jsou jen do určité míry nepříznivé pro akcie a dolar. Naopak mohou pomoci dluhopisům a zlatu.

Jisté je, že Kongres ztíží zbývající dva roky prezidentskému úřadu, což vytváří jisté politické riziko. Demokraté navíc plánují vyšetřování některých Trumpových afér. Ve Sněmovně reprezentantů mohou vyvolat dokonce i formální ústavní žalobu resp. obvinění prezidenta, tzv. impeachmentu. Sesazení z funkce, pokud nebude nalezen vážný důkaz zločinu a provinění proti dobrým mravům, ale pravděpodobné není. Navíc by k prosazení zastánci sesazení Trumpa potřebovali 2/3 hlasů horní komory Kongresu.

Zahraniční ani obchodní politika USA by se po volbách příliš měnit neměla. Může se ale zpřísnit vůči Rusku, KLDR a Saúdské Arábii.

Fed dle očekávání hlavní sazbu nezměnil

Fed cíl hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate 2,00 - 2,75 % dle očekávání nezměnil. V komentáři jedinou věcnou změnou reflektoval posílil oslabení investic. Nadále platí očekávání, že Fed bude pokračovat ve zvyšování v již v prosinci.

Fed dále opět oznámil, že silný růst zaměstnanosti a spotřeby domácností udržují ekonomiku na správné cestě. zároveň potvrdil, že postupné zvyšování Federal Funds Rate je tou správnou monetární politikou konzistentní s udržitelnou expanzí ekonomické aktivity, silným trhem práce a cílovanou inflací 2 % ve střednědobém období.

Rozhodnutí Fed včetně jeho komentáře nepřináší větší změny a odpovídá očekávání trhu. Změna pohledu na investiční výdaje rovněž překvapivá není. Slabost byla patrná např. v prvních datech HDP za třetí kvartál. Dílčím překvapením snad jen může být, že Fed nezmínil slabost rezidenčního trhu USA a světové ekonomiky.

Otázkou je, nakolik je slabost ekonomiky vážná. Investice firem slábnou až v posledních kvartálech. Trh domů má silnou poptávku, ale potýká se s jeho nedostatečnou nabídkou, silnými cenami nemovitostí i dražšími náklady jejich pořízení. Stagnuje už tak více než rok. Kvůli obchodním válkám tento rok slábne i růst hlavních center světa, např. Číny či Evropy. Fed však slabost reflektoval jen zčásti a navíc jen popisně bez obav z její eskalace. Fed si nedělá větší starosti o ekonomický růst.

Centrální banka tedy zčásti přiznala slábnoucí část ekonomiky USA. To ale Fed nestáhlo z konstantní monetární politiky postupného zvyšování své hlavní úr. sazby. Komentář Fed tedy nenaplňuje naděje části trhu, že by jestřábí rétorika mohla být významněji zmírněna. Komentář tedy ani příliš nemění očekávání, že centrální banka bude pokračovat ve zvyšování své hlavní úrokové sazby. První zvýšení se čeká na příštím zasedání Fed 18.-19. prosince.

Ekonomika stále roste

Ekonomika dále solidně roste tažená silným růstem spotřeby domácnost a vyčerpaný trh práce na pokraji plné zaměstnanosti pokračuje v robustní expanzi. Inflace včetně své jádrové složky bez potravin a energií se stabilizuje blízko cílové hladiny Fed 2 %. Hlavně ukazatele trhu práce, jeho možného přehřívání včetně reálné možnosti zesílení inflačních tlaků v podobě rychlejšího růstu mezd (to však ještě nebylo potvrzeno) a inflačních tlaků vedou centrální banku k pokračování zvyšování Federal Funds Rate. 

Pokračování robustního růstu ekonomické aktivity a vyčerpaného trhu práce mohou inflační rizika v podobě silnějšího růstu mezd zvýšit nebo je naplnit. To by vyžadovalo silnější zvyšování Federal Funds Rate. Vyšší úrokové sazby pak vedou k ochlazení růstu ekonomiky v podobě poklesu ziskovosti a disponibilních příjmů ekonomických subjektů, domácností a firem.

Na druhou stranu nečekaně značně slábnou další pilíře růstu ekonomiky, tedy firemní investice, rezidenční trh a světová ekonomika. Proto zvyšování hlavní úrokové sazby může být příští rok i pomalejší a menší.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web