Akcie

Riziko ztráty většiny Kongresu a impeachmentu pro Trumpa vzrostlo (analýza)

Středa 22. srpen 2018 20:23

Dřívější osobní právník Donalda Trumpa Michael Cohen se přiznal k porušení finančních pravidel kampaně prezidentských voleb. Šéf jeho kampaně byl navíc obviněn ze řady finančních machinací. Ovlivní situace volby do Kongresu?

Paul Manafort, bývalý ředitel Trumpovy kampaně, byl shledán vinným za řadu finančních nesrovnalostí. Těch se měl většinou dopustit před tím, než pracoval pro budoucího prezidenta. Soudní porážky Trumpových bývalých kolegů oslabují volební vyhlídky republikánů v kongresových volbách konaných letos v listopadu. S tím je spojena trvalá hrozba legislativní žaloby a odvolání Trumpa za přestupky s jeho tehdejší volební kampaní.

Další možný vývoj a důsledky Trumpových afér

Zlomový vývoj vyšetřování okolí Trumpa je i nepřímým důsledkem mravenčí práce speciálního radního Roberta Mullera. Ten vyšetřuje vměšování Ruska do voleb v roce 2016. Vzroste tím tlak na neovlivňování a podpory jeho práce. V tomto smyslu dosavadní vývoj již komentovali demokratičtí i republikánští zákonodárci. To také znamená větší nebezpečí pro Trumpa. 

Celkově oba soudní případy se pro prezidenta vyvíjejí nepříznivě. Tímto hrozí negativní dopad pro jeho republikánskou stranu v listopadových kongresových volbách. Ti případně mohou ztratit většinu a kontrolu jak dolní komory, Sněmovny reprezentantů, tak horní části parlamentu, Senátu. Případné posílení tábora demokratů by mohlo vést i k tzv. impeachmentu. Kongres by mohl vznést obvinění proti prezidentovi, které by mohlo vyústit v jeho odvolání z úřadu. Akciové trhy a dolar v posledních letech rostly v souvislosti s prorůstovými politikami Trumpa.

Průlomové přiznání Cohena hlavním rizikem Trumpa

Cohen řekl, že provedl platby k ovlivnění voleb ve prospěch kandidáta federálního úřadu. Podle všeho tím nepřímo označil právě Trumpa. Cohen doznal, že spolupracoval a byl veden ke zločinu. Trump se totiž zapletl do milostných poměrů s pornoherečkou Stormy Danielsovou a dřívější modelkou Playboye Karen McDougalovou. 

Podle všeho nařídil Cohenovi obchod, kdy mělo dojít k jejich umlčení za finanční odměnu. Cohenovi hrozí pobyt ve vězení až na 5 let. Trump poměry popírá. Obhájce Trumpa Rudy Giuliani brání prezidenta tím, že platby byly vyplaceny s cílem ušetřit Trumpa a jeho rodinu nesnází. To dle obhajoby nic společného s předvolební kampaní.

Postup Trumpa sice není přímo kriminální. Minimálně ale jde o přestupek a morální skvrnu.

Rozsah zločinů Manaforta Trumpa rovněž oslabuje

Úterý všeho zlého pro Trumpa. Ve stejnou hodinu jako v případě Cohena padl i další nepříznivý rozsudek, a to s Paulem Manafortem. Byl shledán vinným ve většině obvinění, tedy hlavně v 5 případech daňových úniků, dvou případů klamání bank a v jedné záležitosti neinformování účtů u zahraničních bank. Soudní líčení bylo o týden odročeno. Právní znalci očekávají, že Manafort bude odsouzen k 10 letům vězení. Navíc jej čeká i federální soud s obviněním praní špinavých peněz a skutečnosti, že se neregistroval jako lobbista v USA vzhledem k jeho angažovanosti pro provládní ruské politiky na Ukrajině. 

Případ Manafort je pro Trumpa rovněž bolestivý, protože se jej dlouhodobě zastával a vzhledem k jejich hlubší spolupráci. Důsledek Jeho odsouzení může pro Trumpa zůstat jen v rovině podezření a morálních škod. Manafort totiž zákony většinou překročil předtím než pracoval pro Trumpa.


Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web