Akcie

Ropa: Mezinárodní agentura energie (IEA) snížila letošní výhled růstu poptávky ropy

Pátek 14. červen 2019 13:52

Mezinárodní agentura energie (IEA) snížila letošní výhled růstu poptávky ropy kvůli horšícím se vyhlídkám světového obchodu. Podpůrná opatření a poptávka rozvojových zemí by měly růst poptávky po ropě podpořit v roce 2020.

IEA koordinující energetické politiky řady států snížila výhled růstu poptávky letos o 100 000 barelů na 1,2 mil. barelů denně. Růst poptávky by měl posílit na 1,4 mil. barelů denně v roce 2020. Podle agentury hlavním důvodem slabšího výhledu poptávky ropy je oslabení ekonomického sentimentu. Slábnoucí výhled obchodu je společným tématem všech regionů, doplnila agentura.

Podle IEA k oslabení poptávky ropy v prvním pololetí přispěly taky zpomalení petrochemického průmyslu Evropy, v průměru teplejší na severní polokouli planety a zastavení poptávky púo ropě a naftě USA.

Rostoucí nabídka ropy Spojených států amerických stejně jako vzestup produkce ropy Brazílie, Kanady a Norska přispěje k růstu nabídky ropy zemí mimo Organizaci zemí exportujících ropu (OPEC).

Sankce USA na Írán a Venezuelu, dohoda redukce produkce ropy OPECu a jeho spojenců, boje v Libyi a ataky na tankery v Ománském zálivu podle IEA přidaly jen omezenou nejistotu nabídky.

Produkce Íránu podle IEA oslabila o 210 000 barelů denně v květnu na 2,4 mil. barelů denně, tedy na její nejnižší úrovně od války Íránu s Irákem v 80 letech minulého století.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web