Komodity

Ropa: Růstový trend ceny ropy potvrzen, ropa by měla letos dále růst (Analýza a projekce Finin Group)

Úterý 22. květen 2018 18:29

Cena ropy po havárii ropného trhu od přelomu let 2015 a 2016 posiluje. Dle fundamentální, technické a kursové analýzy resp. výhledu předpokládáme v tomto roce růst ceny ropy na 73 - 85 USD / barel, v příštím roce pak její cenu 64 - 81 USD / barel.

Fundamentální analýza: 

Celková situace: Ještě v roce 2014 se ropa obchodovala nad 100 USD, v dalších dvou letech ztratila cca 70 % hodnoty. Důvody ležely hlavně na nabídkové straně, silný růst nabídky taženém posílení produkce USA při nevýrazném růstu poptávky po ropě vedly k převisu nabídky ropy nad poptávkou a růstu zásob ropy. Ropu rovněž stlačoval i silný dolar. V dalších letech se země Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC v dohodách s Ruskem snažily tržní nerovnováhu řešit redukcí produkce ropy. Teprve od přelomu roku 2015 a 2016 se situace a výhled ropného trhu začaly měnit, když se podařilo zmírnit růst nabídky, který dostihl poptávkový růst. 

Poptávka po ropě: Hlavní tahoun růstu ceny ropy. Růst světové ekonomiky v posledních kvartálech zesiluje. Je to dáno hlavně synchronizací posílení růstu hlavních světových ekonomických center (USA, eurozóna), rovněž se zatím nenaplňují obavy zpomalení růstu čínské ekonomiky. Svět stále čerpá bonus v podobě levných peněz stále expanzivní monetární politiky hlavních světových bank, příznivě působila i daňová reforma USA, která hlavně plošně snížila daňovou zátěž korporací. Až do letošního jara rovněž svět nemusel čelit zásadnímu globálnímu riziku a tedy rozpočty, výdaje a investice domácností a firem se mohly relativně odpoutat. Lze předpokládat, že tento vývoj, s určitými výkyvy, bude pokračovat i letos. 

Nabídka ropy: Výhled nabídky ropy je méně čitelný než očekávání poptávky po ropě. OPEC zatím nesignalizuje upustit od dobrovolné redukce nabídky ropy pod taktovkou Saúdské Arábie, která dokonce údajně uvedla přání dosáhnout ceny ropy až 100 USD/barel. Íránu hrozí nové sankce na export ropy ze strany USA. Další vývoj je nejasný, neboť USA chtějí s Íránem vyjednat novou smlouvu, ten s tím ovšem nesouhlasí a spoléhá na podporu Evropy. Ta se snaží vystupovat umírněně jak k Íránu tak i vůči USA, evropské země připouštějí jednání o nové jaderné smlouvě Íránu. Rusko jako hlavní nečlen OPEC zatím jednoznačně nenaznačovalo podporu prodloužení škrtů, spíše naopak jejich letošné zvolnění. USA naopak pokračují v expanzi ropné produkce. 

Zásoby ropy: Zásoby ropy v posledních kvartálech vykazují redukci přebytku, jak na globální úrovni tak v USA. 

Geopolitická rizika: Světová rizika, jež vyvstala v posledních měsících, tj. obchodní války, konflikt v Sýrii a odstoupení USA od jaderné smlouvy Íránu přináší růst nejistoty domácností a firem a redukci rozpočtů resp. výdajů resp. investic. Signály tohoto jevu jsou patrné v jarních makroekonomických datech.

Obchodní války a konflikt v Sýrii by ale neměly přerůst v globální hrozbu plného rozsahu. Spíše jde o plnění volebních slibů v USA v prvním případě a vymezení politických mocenských pořádků v případě druhém. Všechny velmoci si jsou vědomi škodlivosti jakýkoliv konfliktů a budou zřejmě jednat pragmaticky, tj. budou se snažit zachovat si tvář a uzmout část politického a ekonomického kapitálu ovšem jednoznačně s respektem nepřekročit neúnosnou míru svých zájmů a nadměrně neeskalovat napětí a hospodářskou tíseň. Je to patrné a logické z vyjádření hlavních hráčů ekonomického a politického souboje Člověče nezlob se, USA, EU a Číny v případě obchodních válek a USA a Ruska v případě konfliktu v Sýrii. Velmi nejistý je vývoj kolem Íránu, ale i zde nakonec patrně zvítězí politický pragmatismus, ať už v podobě nové jaderné dohody Íránu nebo pokračování kooperace Írán - Evropa vzdor nesouhlasu USA v porovnání s jinými riziky ovšem hledání konsensu bude v tomto případě nejtěžší. 

Technická analýza (surová lehká ropa USA WTI):

Technická analýza v dlouhodobějším horizontu je nákupní, protože
• Po průrazu klouzavého průměru (100 a 200 dnů, 100 MA a 200 MA) na podzim loňského roku denního grafu cena ropy neustále roste, navíc hladina 100 MA v únoru, březnu a dubnu tohoto roku byla několikrát testovaná jako hlavní trendová podpora a ve všech případech byla její platnost potvrzena s ověřením trvání růstového trendu
• Cena ropy v závěru roku s přehledem vystoupala nad rezistenci 23,6 % Fibonacciho obratu 55,5 USD/barel (z historického maxima v roce 2008 147 USD/barel na minimum od roku 2003 na přelomu let 2015 a 2016)
• Trh prorazil dlouhodobou rezistenci 63,4 USD/barel začátkem dubna, která byla současně přibližně tříletým maximem celkem rezolutně (hladina byla narušena již začátkem roku)
• Trh silný růstový trend potvrzuje i svíčkovými formacemi, např. na týdenním grafu začátkem dubna formací Bulish Engulfing (býčí pohlcení předchozí výrazné medvědí svíčky)
• Tyto důvody potvrzují platnost rostoucího trendu
• Prostor a limity růstového trendu dávají hlavní rezistence, ty leží na 73,1 USD/barel na 38,2 % Fibonacciho obratu (z historického maxima v roce 2008 147,3 USD/barel na minimum od 2003 27,5 USD/barelna přelomu 2015/2016), 74,8 USD/barel a 77,3 USD/barel (minima z let 2011 a 2012) a dále 81,2 USD/barel (dlouhodobá rezistence v podobě spojnice historického maxima z roku 2008 a pivotního maxima z roku 2014 před havárií celkového ropného trhu v dalších letech. Tuto hranice predikujeme jako maximální pro příští roky
• Hlavní podpory leží na 66,8 (maximum z ledna 2018), 63,4, 58,0 (minimum z února 2018) a 55,7 USD/barel na 23,6 % Fibonacciho obratu (z historického maxima v roce 2008 147 USD/barel na minimum od 2003 27,5 USD/barel na přelomu 2015/2016), 

Kursový výhled 

Kurs dolaru nemá na trh takový vliv jako základní fundamenty vývoje nabídky a poptávky, ale rovněž na trh působí. Tím že je ropa kótovaná v dolarech, za jinak stejných podmínek růst dolaru na měnových trzích např. nečekaně příznivé zprávy ekonomiky USA posilují dolar proti jiným měnám jako je euro, japonský jen apod. ale i komoditám jako zlato či ropa. Cena ropy pak má tendenci klesat. Celkový kurs dolaru je dominantně tvořen kursem EUR/USD
Pro letošní rok a jeho druhé a třetí čtvrtletí předpokládáme kurs EUR/USD 1,16 - 1,25 s tendencí posilování dolaru k příštímu roku na 1,15 - 1,2, což ropu může poněkud oslabovat.

Celková projekce (surová lehká ropa USA WTI)

Na základě fundamentální technické a kursové analýzy resp. výhledu předpokládáme v tomto roce posilování ceny ropy na 73 - 85 USD / barel, v příštím roce pak její cenu 64 - 81 USD / barel.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web