Akcie

Ropa: S informacemi kratšího obnovení produkce ropy Saúdské Arábie její cena obrátila do silného poklesu

Středa 18. září 2019 19:22

Ceny ropy 17.9. i 18.9. po prudkém růstu 16.9. po útocích drony na infrastruktury zpracovávající ropu Saúdské Arábie silně klesly a zkrátily ve středečním evropském obchodním odpoledni zisky ceny ropy od pátečního závěru na polovinu. Důvodem silného obratu sentimentu jsou komentáře Saúdské Arábie, že odstávka vyřazených kapacit bude u konce již od do konce září, což je výrazně dříve než se čekalo. Předtím předběžné informace trhu počítaly s tím, že obnovení vyřazených dodávek ropy bude trvat měsíce.

Navíc v mezičase největší světový exportér surové ropy dokáže nahradit chybějící dodávky ropy ze svých bohatých ropných rezerv. Ministr energetiky princ Abdalazíz bin Salmán řekl, že země zajistila škody po teroristickém útoku během dvou dnů a obnovila více než polovinu produkce, která byla teroristickými ataky zastavena. Generální ředitel státní ropné společnosti Saudi Aramco, majitele poškozených zařízení, Amín Násir řekl, že produkce ropy na úrovně před teroristickými útoky by se měla vrátit do konce září.

Předseda představenstva Saudi Aramco Jásir Al-Rumajan, že primární emise akcií firmy (IPO) bude připravena v příštích 12 měsících. IPO podle něj bude pokračovat “tak jak je” vzdor víkendovým teroristickým útokům s tím, že časování bude odvislé od tržních podmínek.

Letecké útoky drony byly podniknuty na ropnou infrastrukturu klíčového světového exportéra ropy Saúdské Arábie. Útočník ještě nebyl zcela potvrzen, hlavní podezření padá na Írán. Útoky vyřadily z provozu 5 % světové nabídky ropy včetně rezervních produkčních kapacit této země. Díky využití světových rezerv krátkodobě trh ropy bude v rovnováze, v delším časovém horizontu ale trh přehodnocuje pohled bezpečnosti světové nabídky ropy a zvyšuje geopolitická rizika. Ceny ropy po útocích prudce vzrostly o 10 - 20 % a i přes současný pokles kvůli tomu patrně zůstanou zvýšené.

Zasažené ropné zařízení Saudi Aramco čistí surovou ropu od nečistot v nezbytném kroku předtím, než ropa může být přepravena do rafinérií.

Navíc útoky vyřadily z provozu volnou produkční kapacitu Saúdské Arábie volnou pro nouzové účely.

K útokům se přihlásila jemenská povstalecká skupina Hútíů. Spojené státy z útoků podezřívají Írán a podle prezidenta USA země "má ruku na spoušti" připravena na útok reagovat. Obě velmoci Středního východu, Saúdská Arábie a Írán spolu vedou řadu nepřímých válek, jednu z nich právě i v Jemenu. Povstalečtí Hútíové jsou podporováni Íránem.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web