Akcie

Rusko: Ve volbách přesvědčivě zvítězil Putin, hospodářská politika zatím nejasná (analýza)

Pondělí 19. březen 2018 19:01

V prezidentských volbách Ruska včera zvítězil dosavadní prezident Vladimir Putin, podle očekávání dle dlouhodobých předvolebních průzkumů, kterému mu věštily volební zisk dokonce 80 % již v prvním kole.

Podle Ústřední volební komise získal 76,7 % hlasů (sečteno téměř 100 % hlasů). Jde o největší vítěství v prezidentských volbách v postsovětské éře. Putin obhájil 6letý mandát. Prezident navýšil svoji podporu ve srovnání s předchozími volbami v roce 2012, tehdy Putin získal 63,6 %. Volební účast byla se součtem téměř všech hlasů 67,5 %. V předchozích volbách v roce 2012 byla 65,3 %.

Putinovo vítězství je značné i v porovnání s volebními zisky hlavních konkurentů. Komunista Paverl Grudinin získal 11,8 % a na třetím místě nestor ruské i světové politiky, nacionalista Vladimir Žirinovskij 5,6 %.

Z jednotlivých regionů volba Putina byla dominantní hlavně v Čečensku (93 %), jemuž vládne Putinův oddaný stoupenec Ramzan Kadyrov a na anektovaném Krymu (92 %). V Petrohradě Putina volilo 79 % a v Moskvě 72 %.

Podpora prezidenta, minulost, budoucnost

Podporu si Putin zajistil obnovením národní hrdosti, zajištění stability země a expanzí ruského vlivu vojenskými intervencemi v Sýrii a na Ukrajině včetně připojení ukrajinského Krymu k Rusku.

Putina podporovala státní televize, vládnoucí strana Jednotné Rusko, v jejímž čele stojí Dimitrij Medvěděv, současný premiér Ruska. Medveděv byl posledním předchůdcem Putina ve funkci prezidenta, když jej v roce 2008 na pozici vystřídal a Putin převzal pro toto období převzal post premiéra. Od roku 2012 si oba funkce opět prohodili.

Vítěstvím si Putin zajistil, že prezidentem bude do roku 2024 (kdy mu bude 71 let). Politické kolbiště největší země světa ovládá už 18 let - čtrnáct let byl prezidentem a čtyři roky předsedou ruské vlády. Šlo by tak o nejdelší nadvládu jednoho muže v čele Ruska od diktátora Josefa Stalina.

Ústava neumožňuje kandidovat více než dvě na sebe navazující volební období. Putin proto musí po uplynutí nového funkčního období odstoupit. Jak dlouho Putin bude vládnout, vzhledem k politickému vývoji Ruska tohoto milénina je ale nejasné.

Regulérnost voleb?

Otazníky provázejí regulérnost voleb. Ústřední volební komise sice přiznala některé nestandardní události, ale uvedla, že nedošlo k žádnému porušení volebních pravidel, které by mohla výsledek voleb ovlivnit. Nejméně ve dvou volebních okrscích bylo ale hlasování zrušeno, protože hlasující vhodili do uren více volebních lístků. Opozice tvrdí, že volební pravidla se porušovala masově, docházelo k pohrůžkám pro případ volební neúčasti. Vhazování celých balíků volebních lístků opoziční pozorovatelé údajně zaznamenali v Čeljabinsku, Přímořském a Krasnojarském kraji, v Jakutsku nebo na jihu Sachalinu. V Kaliningradu a jiných městech videokamery sledující hlasování mířily mimo urny. Signál pochybnosti o regulérnosti voleb vyjádřilo např. i Heiko Maas, německý nový ministr zahraničí. Mezinárodní pozorovatelé oznámí svůj verdikt během pondělí.

Vztahy Ruska a Západu se zhoršily

Putinovo vítězství přichází v době zhoršení vztahů se Západem. Putin před volbami zesílil rétoriku v projevu o stavu země představil nové nukleární zbraně s tím, že mohou zasáhnout jakékoliv místo na světě a že se dokáží vyhnout raketovému štítu americké produkce. Vztahy se v poslední době zhoršily kvůli situaci v Sýrii, Ukrajině, obviněním Ruska z vměšování do prezidetských voleb USA, kyberútoků a naposledy taky otravou exšpiona Ruska a jeho dcery ve Velké Británii. Vztahy Ruska a Západu tak pravděpodobně atakují minimum od doby Studené války.

Kritiky je Putin napadán za korupční autoritářský systém, ilegální anexi ukrajinského Krymu v roce 2014 a podporu proruských separatistů v povstání na východní Ukrajině, která Rusko mezinárodně izolovala. Západní země Rusku zavedly sankce, které před několika lety přispěly s poklesem ceny ropy a oslabením rublu k poškození ruské ekonomiky. Ta se z poklesu otřepala až loni, růstová tempa ale nejsou silná. USA zvažují kvůli obvinění Ruska ze zasahování od amerických prezidentských voleb v roce 2016 nové sankce. Rusko obvinění odmítá.

Putin po volbách pro nové volební období slíbil zesílení obrany Ruska proti Západu a zvýšení životní úrovně.

Hospodářská politika Ruska

Podle analytiků zatím mezi hlavními politiky Putina zatím nepanuje shoda na ekonomické strategii pro jeho nové funkční období.

Změny ve vládě Ruska

Změny v ruské vládě Putin ohlásil na období po prezidentské inauguraci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web