Akcie

Růst aktivity služeb a trh práce USA zůstanou solidní (týdenní výhled událostí USA)

Středa 3. říjen 2018 13:54

V USA v září Index ISM resp. růst aktivity služeb (3.10., 16.00 SEČ) dle trhu drobně oslabil, zůstal ale silný. Měsíční zpráva trhu práce (5.10.) potvrdí pokračování solidního trhu práce, jeho růstu, minimální nezaměstnanost a rychlejší růst mezd.

Index ISM služeb (09 2018, 3.10. 16.00 SEČ): Růst aktivity služeb má dle trhu mírně klesnout, zůstane ale silný.

Měsíční zpráva trhu práce (09/3Q 2018, 5.10.): Ekonomové čekají, že růst zaměstnanosti zůstane solidní. Zaměstnanost nadále solidně expanduje v průměru kolem 200 000 již řadu let. Tlak na kapacity volné pracovní síly zůstává značný.

Míra nezaměstnanosti zrcadlící volné kapacity nabídky pracovní síly má zůstat blízko rekordního minima. Indikátor má klesnout na 3,8 %. V květnu poklesem na 3,8 % míra nezaměstnanosti klesla na minimum od roku 1969! Od té doby kolem této úrovně míra nezaměstnanosti osciluje. Takže i tento ukazatel potvrzuje sílu trhu práce.

Růst mezd má potvrdit rychlejší růst. Minulá zpráva zaměstnanosti značně překvapila hlavně nečekaně silným zrychlením růstu mezd. O překvapení jde jen zčásti, dosud totiž byly dlouhodobě růst mezd i jeho zrychlování spíš mírné. Na druhou stranu solidní růst ekonomiky a trhu práce vyčerpávají nabídku práce. Důsledkem obecně bývá zrychlení růstu mezd.
Jiné indikátory růstu mezd zatím nevykazují jednoznačnou tendenci. Spíše se shodují na tom, že růst mezd zůstává mírný. Další statistiky ukáží, jestli tato data znamenají změnu a akceleraci růstového trendu mezd nebo jak se v minulosti dělo půjde jen o přechodný výkyv.

Celkový trend posilování trhu práce dokládají jeho dílčí statistiky (trend poklesu dlouhodobě nezaměstnaných, zaměstnanců pracujících na zkrácený úvazek atd.). Dlouhodobý pokles míry nezaměstnanosti na historické minimum potvrzuje krátící se kapacity volné pracovní síly.

Při stále robustním růstu ekonomiky a tím i zaměstnanosti míra nezaměstnanosti klesá na nové dlouhodobá minima. Růst mezd i podle jiných dat ale zůstává umírněný, byť není malý a dlouhodobě zrychluje jen velmi mírně. Robustní růst ekonomiky a trhu práce vyčerpal jeho kapacity a zrychlení růstu mezd, klíčového parametru inflačních tlaků a inflace a monetární politiky může nastat brzy. Zatím k němu však v rozporu s ekonomickou teorií a minulostí příliš nedochází. Důvodem mohou být desinflační tlaky dané globalizací, technologickými změnami, hledáním úspor a posilováním produktivity práce a rovněž i větší adaptabilitou a invencí firem při hledání pracovní síly na vyčerpaném trhu práce. Firmy se snaží přizpůsobovat dané nabídce pracovní síly v kombinaci úprav nároků na pozice a nabídkami posilování kvalifikace pracovní síly a nabízením flexibilnější pracovní doby než jejím přeplácením. Absence významnějšího zrychlení růstu mezd rovněž může znamenat trvající rezervy trhu práce.

Dopad dat na trhy: Solidní růst aktivity služeb a trhu práce jsou příznivým impulsem pro akcie a dolar a nepříznivým pro zlato a dluhopisy. Případné potvrzení rychlejšího růstu mezd ale může akcie oslabit. Fed by totiž mohl přistoupit k silnějšímu zvyšování hlavní úr. sazby. To by omezilo ziskovost firem.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web