Akcie

Růst české ekonomiky v 3Q nečekaně opět oslabil

Středa 14. listopad 2018 15:18

HDP ČR ve třetím čtvrtletí mezičtvrtletně vzrostl 0,4 %, trh čekal růst 0,7 % stejně jako ve druhém kvartálu. Meziroční růst ekonomiky oslabil na 2,3 % z 2,5 % ve druhém čtvrtletí, trh čekal zvýšení růstu HDP na 2,5 %.

ČR: HDP (3Q 2018, q/q, očištěno o rozdílné ceny a sezónní efekt)

Skutečnost: 0,4 %
Očekávání:  0,7 %
Předchozí:    0,7 %

ČR: HDP (3Q 2018, y/y, očištěno o rozdílné ceny a rozdílný počet pracovních dnů)

Skutečnost: 2,3 %
Očekávání:  2,5 %
Předchozí:    2,4 %

Hodnocení: Trh možná trochu překvapivě vzhledem k citelnému slábnutí růstu HDP hlavní evropských ekonomik čekal posílení růstu českého HDP. Zpomalení růstu ekonomiky je jen drobné, podobně jako po celý letošní rok. V tom se vývoj ekonomiky ČR a eurozóny letos liší. Momentálně se růst ekonomiky dle mezikvartálních změn pohybuje na dráze 2,2 %.

Ještě v roce 2017 růst HDP dosahoval anuálně kolem 5 - 6 %. Výraznější pokles růstu HDP české hospodářství podstoupilo loni. Velmi silný růst ekonomiky z loňska začal slábnout ještě o několik čtvrtletí dříve, ve druhém pololetí 2017, než růst HDP eurozóny. Ten v podstatě oslabil, zato silně až letos.

V posledních kvartálech růst ekonomiky táhl více růst spotřeby domácností a investic. Komentář ČSÚ k předběžným datům naznačuje, že příspěvek obou dosavadních motorů růstu ekonomiky ve třetím čtvrtletí zeslábl. Investice firem nezmiňuje vůbec. Rovnocenný příspěvek spotřeby domácností a vlády ovšem znamená zpomalení růstu spotřeby domácností. Růst spotřeby vlády resp. její příspěvek k růstu ekonomiky je totiž dlouhodobě malý. O slábnutí poptávky spotřebitelů ale svědčí i poslední data klesajícího růstu maloobchodních tržeb Česka.

Dopad na korunu: Koruna po datech k euru klesá 0,2 % na 25,98. Kurs se pohybuje blízko letního minima 26,16. Slabost koruny souvisí se slábnutím růstu ekonomiky vyvolaným poklesem růstu HDP Německa. Koruně, měně malé otevřené ekonomiky rovněž neprospívají ani světové obchodní války, geopolitická rizika, nejistoty Evropské unie (povolební hospodářská rizika Itálie, Brexit, oslabení politické stability Německa) a rozvíjejících se trhů ani korekce světových akciových trhů.

Dopad na výhled monetární politiky: Data příliš nemění výhled monetární politiky. Zpomalení růstu ekonomiky sice snižuje tlaky inflačních tlaků, ty však zůstávají značné. Hlavně jde o silný a z pohledu nabídky volné pracovní síly i vyčerpaný trh práce a proto rychlý růst mezd. Navíc koruna slábne. Dalšími důvody vyšších úrokových sazeb je prevence nadměrného rizika stability finančních trhů v podobě nízkých úr. sazeb a přehřívání úvěrové aktivity. To se aktuálně projevuje přehříváním trhu domů.

Inflace sice je poslední dobou sice nad cílem ČNB. Jádrová inflace, tj. růst spotřebitelských cen bez volatilních položek energií, potravin a bydlení, které ČNB nemá pod kontrolou ale je slabá (s výjimkou cen kategorie Stravování a ubytování spotřebitelského koše Českého statistického úřadu).

ČNB na svém posledním zasedání monetární politiky a úrokových sazeb zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 1/4 procentního bodu jak čekal trh na 1,75 %. Trend jejího zvyšování by měl dle ČNB pokračovat. Inflace by na horizontu měnové politiky, tedy přibližně v ročním výhledu měla odpovídat cíli ČNB 2 %. Podle banky inflační tlaky trvají. Rizika inflační prognózy jsou dle ČNB mírně proinflační. Vůči předchozí prognóze jsou inflační rizika dle banky poněkud vyšší kvůli nečekaně slabší koruně. Tu ČNB čeká do konce roku ještě oslabenou, pak předpokládá její sílení. Celkově se očekávaná trajektorie růstu úrokových sazeb zvýšila.

Rozbor: Podle statistického úřadu pro pozitivní vývoj hospodářství přispěla domácí i zahraniční poptávka. K růstu HDP nejvíce pomohly shodný příspěvek výdajů domácností a vlády. Podle ČSÚ se dařilo většině odvětví národního hospodářství. K růstu hrubé přidané hodnoty nejvýrazněji přispěly stavebnictví, obchod a doprava.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web