Akcie

Růst ekonomiky Číny podle očekávání mírně slábne

Úterý 22. leden 2019 17:52

Růst HDP Číny ve čtvrtém čtvrtletí naplnil očekávání jeho postupného a souvislého poklesu, i přesto zůstává silný. Vůči předchozímu čtvrtletí klesl na 1,5 % q/q (z 1,6 % q/q).

Čína: HDP (4Q 2018, q/q)

Skutečnost: 1,5 %
Očekávání:  1,5 %
Předchozí:   1,6 %

Čína: HDP (4Q 2018, y/y)

Skutečnost: 6,4 %
Očekávání:  6,4 %
Předchozí:   6,5 %

Čína: HDP (2018, y/y)

Skutečnost: 6,6 %
Očekávání:  6,6 %
Předchozí:    6,7 %

Hodnocení: Růst čínské ekonomiky naplnil tržní očekávání a slábne, byť nijak dramaticky. Expanze HDP zůstává silná, i přes oslabení v posledním čtvrtletí roku, a to na nejnižší úroveň od časů světové finanční krize v letech 2008 - 2009. 

Zpomalování růstu domácí poptávky Číny zasahuje nepříznivě hlavně služby. V případě nemovitostního trhu se vláda restrikcemi snaží omezit spekulace a prudce rostoucí ceny. Prodeje automobilů na čínském trhu, který je největší na světě, loni klesly poprvé od devadesátých let minulého století. 

Naopak stavebnictví silně zrychlilo svůj růst díky vládní podpoře projektů infrastruktury. K jejich financování vláda posílila emise dluhopisů lokálních zastupitelstvích.

Hlavními důvody zpomalování ekonomického růstu jsou pokles růstu domácí poptávky a nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu. Protekcionismus USA v podobě obchodních a celních válek byl rozpoutaný v reakci na velkou nerovnováhu vzájemné obchodní výměny (Čína má ve vzájemné obchodní bilance velký přebytek) a taky na strukturální hospodářskou politiku Číny (nízká otevřenost trhů, krádeže duševního vlastnictví atd.).

Teprve v posledních měsících, kvůli většímu dopadu obchodních válek i na ekonomiku USA, začali diplomaté obou zemí směřovat k trvalejší obchodní dohodě. Zatím obě země na summitu G20 v Buenos Aires v Argentině na nejvyšší prezidentské úrovni vyjednaly obchodní předdohodu. Ta po dobu tří měsíců zamezuje hrozbě dalšího zvýšení dovozních celních sazeb USA na čínské importy výměnou za posílení dovozů zboží Číny z USA a strukturální změny. 

Vláda se zpomalování růstu ekonomiky v podobě poklesu domácí soukromé poptávky a poptávky ze zahraničí snaží bránit fiskální pomocí. 

Nebezpečí oslabení růstu ekonomiky, který je hlavním tahounem růstu světové ekonomiky vyvolal v minulých letech otřesy na akciových trzích. Výraznější zpomalení růstu HDP Číny ovšem nenastalo.

Rozbor: Podle sektorové analýzy pokles růstu ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí způsobily služby a zemědělství. Naopak růst aktivity stavebnictví vzrostl.

Růst aktivity dominantního odvětví ekonomiky služeb (na HDP dle kalkulace agentury Reuters se podílí necelými 50 %) ve čtvrtém čtvrtletí klesl na 7,4 % ze 7,9 % ve třetím kvartálu. Na stejné srovnávací bázi růst aktivity zemědělství (s podílem 10 % na HDP dle výpočtu agentury Reuters) klesl na 3,5 % z 3,6 % a naopak stavebnictví (s podílem 8 % na HDP) vykázalo vzestup růstu aktivity na 6,1 % z 2,5 %.

Ve službách ve čtvrtém čtvrtletí významnější oslabení růstu vykázal sektor realit, na 2 % z 4,1 % v předchozím kvartálu. Na stejné bázi růst aktivity sektoru maloobchod a velkoobchod klesl na 5,5 % u 6,2 %. Podobně dvouciferně rostoucí sektor technologií vykázal snížení růstu na 29,1 % z 32,8 %

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web