Akcie

Růst HDP Číny slábne, silné maloobchodní tržby USA, Indexy Fedu, J&J, Netflix (události minulého týdne)

Úterý 23. duben 2019 12:57

Růst HDP Číny (1Q) pokračuje v postupném poklesu, méně než se čekalo. Maloobchodní tržby USA v březnu stouply nečekaně silně. Ek. výhledy indexů Fedu NY a Philadelphia dále slábnou. Zisk a tržby Johnson & Johnson nad odhadem. Výhled Netflixu zklamal.

Růst HDP Číny slábne o něco méně, než se čekalo

Růst HDP Číny postupně klesá, i tak zůstává silný. V prvním čtvrtletí klesl o něco méně, než se čekalo. Mezikvartálně klesl na 1,4 % z 1,5 % ve čtvrtém čtvrtletí 2018. Meziročně byl 6,4 % stejně jako předchozí kvartál, trh čekal jeho pokles na 6,3 %.

Trend slábnutí růstu ekonomiky Číny pokračuje. Růst HDP Číny postupně klesá, i tak zůstává silný. V prvním čtvrtletí růst HDP Číny klesl o něco méně, než se čekalo.

Mezikvartání tempo růstu které predikuje trh ukazuje, že zpomalení růstu hospodářství je výraznější, než vykazují čelní statistiky. Podle tohoto typu srovnání růstu HDP vyplývá, že růst ekonomiky se ve skutečnosti pohybuje na růstové dráze 5,5 - 6,0 %. Lze předpokládat, že k těmto méně silným růstovým tempům meziroční růst HDP v dalších čtvrtletích oslabí. Vláda letos cíluje růst HDP 6,0 - 6,5 %.

Čína a její otevřená, na exportu značně závislá ekonomika roste pomaleji kvůli tlaku nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu včetně protekcionismu v podobě obchodních a celních válek se Spojenými státy americkými. Obchodní války omezují poptávku ze zahraničí, nyní z USA, po zboží a službách Číny, což snižuje její produkci.

Maloobchodní tržby USA v březnu nečekaně silně vzrostly

V březnu v USA meziměsíčně maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb vzrostly 1,6 %, trh čekal jejich růst 1,0 %. Maloobchodní tržby a stravovacích služeb bez prodeje automobilů a benzínu posílily 0,9 %, trh čekal jeho růst 0,5 %.

Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb v březnu meziročně vzrostly 3,6 %. Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí v březnu meziročně vzrostly 3,6 %. Maloobchodní tržby a tržby stravovacích služeb bez prodeje automobilů a jejich částí a bez tržeb benzínových čerpadel v březnu meziročně vzrostly 3,6 %.

Spotřeba domácností na sklonku prvního čtvrtetí vzrostla rychleji než se čekalo. Zrychlení kompenzuje slabost spotřeby domácností na sklonku roku. Růst spotřeby domácností roste v průměru o něco pomaleji než ve druhém pololetí, ale stále solidně.

Index ek. aktivity Fedu NY v dubnu vzrostl víc než se čekalo, padlo ale očekávání

Index ekonomické aktivity Federální rezervní banky New Yorku dle průmyslových firem v dubnu vzrostl víc než se čekalo na 10,1 z 3,7 v březnu, trh čekal jeho posílení jen na na 8,0. Růst ekonomické aktivity tak vzrostl z nízké na solidní úroveň. Prudce ale oslabilo očekávání firem.

Tato nová dubnová data jsou nečekaně slabá kvůli propadu očekávání ekonomické aktivity a to i přes zlepšení hodnocení současné ekonomické aktivity a ukazatelů průmyslové aktivity.

Regionální data ekonomické resp. průmyslové aktivity zatím vykazují solidní růst. Agregátní data průmyslové a ekonomické aktivity, Index ISM zpracovatelského průmyslu a růstu hrubého domácího produktu zatím jestě stále vykazují solidní růst.

Index Fedu Philadelphia v dubnu klesl víc, než se čekalo, výhled dál slábne

Index ek. aktivity Fed Philadelphia v dubnu klesl na 8,5 z 13,7 v březnu. Trh čekal jeho menší pokles na 11,0. Růst ek. aktivity dle průmyslových firem regionu tak v dubnu klesl na slabou z březnové solidní úrovně. Výhled ek. aktivity opět klesl.

Data jsou smíšená. Růst ekonomické aktivity oslabil a je slabší včetně výhledu. Data z průmyslu ale podle těchto informací posílila a jsou silnější. Přestože čelní index oslabil, jiná data aktivity průmyslových firem v dubnu posílila. Růst nových zakázek a zaměstnanosti se z březnových slabších úrovní v dubnu vrátil do solidní rychlosti.

Výhled průmyslových firem regionu pro druhé pololetí tohoto roku nabídl podobný obrázek. Očekávání ekonomické aktivity opět oslabilo, na druhou stranu výhled průmyslových podniků svých zakázek, zaměstnanosti a investic ukazuje spíše solidní růst.

Johnson & Johnson hlásí tržby a zisk (1Q) nad odhadem trhu

Výsledky farmaceutického gigantu Johnson & Johnson překonaly očekávání analytiků. Hlavní vliv měl růst tržeb firemní farmaceutické jednotky. Cena akcie v úterý vzrostla 1,1 %.

Kvartální tržby první farmaceutické firmy, které v této výsledkové sezóně zveřejnila svoje výsledky, překonaly očekávání mírným růstem na 20,02 mld. USD, trh v průměru čekal 19,61 mld. USD dle IBES dat Refinitivu.

Čistý zisk 2,1 USD/akcii překonal očekávání 2,035 USD/akcii.

Netflix zklamal předpovědí, konkurence roste

Netflix nabídl slabou předpověď, která znepokojila investory s tím, jak se Walt Disney a další konkurenti připravují eskalovat války online vysílání videí Hollywoodu. Firma jinak kvartálními výsledky překonala cíle Wall Streetu.

Netflix predikuje, že ve druhém čtvrtletí přidá 5 mil. nových předplatitelů svých online vysílacích služeb. Výhled ale zaostává za očekáváním analytiků odvětví dotázaných FactSet 5,48 mil. Investoři mají obavy ze zpomalení růstu klientské báze firmy zvláště v současnosti rostoucí konkurenční hrozbou konkurence firem Walt Disney a Applu. Ty připravují konkurenční služby Netflixu se značnou marketingovou podporou.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web