Akcie

Růst HDP USA v 3Q nad očekáváním (analýza)

Pátek 26. říjen 2018 18:58

Růst HDP USA ve třetím kvartálu vzrostl 3,5 % po růstu 4,2 % ve druhém čtvrtletí. Trh čekal růst 3,3 %. Růst ekonomiky trvale dominantně táhne téměř výhradně spotřeba domácností. Růst HDP byl zkreslen zásobami a zahraničním obchodem. Zůstává silný.

HDP USA (3Q 2018, q/q anualizovaně)

Skutečnost: 3,5 %
Očekávání:  3,3 %
Předchozí:   4,2 %

Spotřeba domácností USA (3Q 2018, q/q anualizovaně)

Skutečnost: 4,0 % (nejsilnější růst od 4Q 2014)
Očekávání:  3,3 %
Předchozí:   3,8 %

Hodnocení: Data třetího čtvrtletí jsou vzhledem k silnému zkreslení obtížně intepretovatelná. Růst HDP sice ve srovnáním s druhým čtvrtletí klesl, trendově ale naopak růst ekonomiky stále zesiluje. Pokladový růst ekonomiky bez efektu zásob případně zahraničního obchodu je poněkud nižší, na trendové bázi kolem 3,5 %. Výsledky potvrzují předvýsledkové odhady. Podle nich silná růstová dynamika HDP vystoupala k trendové výkonnosti let 2014 - 2015.

I tak a proto je to silný růst hospodářství překračující potenciál resp. možnosti a kapacity ekonomiky. Je to patrné z produkčních omezení hospodářství, které letos hlásí firmy. Jde hlavně o vyčerpávání trhu práce (kapacity volné pracovní síly jsou již na minimu). Firmy hlásí taky nepříznivé parametry dodavatelských podmínek jako prodlužování dodávek, nedostatek materiálů a dopravní potíže. Ekonomové včetně Fed vidí růstový potenciál ekonomiky, při kterém nebude docházet k nerovnováhám včetně růstu inflace kolem 2 %.

Prezident USA Donald Trump si vytkl cíl růstu HDP 3 %. Před kongresovými volbami 6. listopadu může v předvolební kampani pravdivě hlásat, že svůj závazek plní i s přídavkem. Před jeho nástupem k moci se růst ekonomiky pohyboval kolem nebo mírně pod 2,0 %. Trumpovi se tak podařilo růst HDP téměř zdvojnásobit. Páteří posílení růstu ekonomiky je daňová reforma. Ta snižuje daňovou zátěž o 1,5 bil. USD.

Jinou věcí je, jestli při nízké nezaměstnanosti hospodářství potřebovalo zvýšit svůj růst za cenu silného zvýšení fiskální expanze v podobě růstu deficitu rozpočtu a zadlužení země. Trump tak ve skutečnosti vychýlil ekonomiku z rovnováhy k silnějšímu růstu ekonomiky, než který si dlouhodobě může dovolit.

Zajímavé je, že USA kvůli nízkému podílu exportu na tvorbě HDP v čistém vyjádření nedoplácejí na nepříznivé jevy světové ekonomiky (obchodní války, geopolitická rizika, nestabilita Itálie, UK, rozvíjejících se trhů) na rozdíl od vůči globální ekonomice otevřených hospodářství Číny a hlavně Evropy. V Evropě růst ekonomiky oslabil razantně. Letos doháněl růst ekonomiky USA, nyní však oslabil již jen na slabou úroveň. Oslabení stále silného růstu čínské ekonomiky brání houževnatá státní podpora. Naopak silný růst HDP USA zrychlil s podporou daňové reformy razantně snižující daně a deregulace.

Tato informace je cenná pro prezidenta USA Donalda Trumpa. Karta obchodních válek a protekcionismu má pro USA velkou páku na své obchodní partnery, která se mu před kongresovými volbami a krátce před zahájením kampaně na znovuzvolení v prezidentských volbách 2020 může hodit. Může alespoň od EU žádat větší ústupky.

Předstihové ukazatele a faktory růstu ekonomiky signalizujií pokračování solidního růstu ekonomiky.

Celkově silný růst robustního trhu práce, z historického pohledu velmi optimistický spotřebitelský sentiment, reformou snížené daně a příznivé investiční prostředí doplněné o vládní výdaje by měly přispívat k pokračování nadprůměrného růstu domácí poptávky (spotřeba domácností, investice firem, vládní výdaje) a celé ekonomiky. Naopak silný růst ekonomiky budou tlumit postupně rostoucí vyšší úr. sazby a slabší růst světové ekonomiky.

Dopad na trhy: Robustní růst ekonomiky lehce převyšující očekávání jsou dobrá data pro dolar a akcie a nepříznivá pro dluhopisy a zlato. Po výsledcích dolar k euru slábne 0,6 % na 1,141. Jedním z důvodů slábnutí je ale náraz do klíčové podpory eura krátce před výsledky v blízkosti 1,13 EUR/USD. Po datech hlavní akciový index burzy USA S&P 500 roste 0,6 %. Krátce předtím index sestoupil na půlroční minimum. Po výsledcích HDP tak nárazově klesl 1,1 %. V porovnání s jinými trhy je povýsledková cena jindy živelného zlata mírná. Po výsledcích HDP zlato posílilo 0,3 % na 1 238 USD/trojskou unci.

Dopad na výhled monetární politiky: Data potvrzují sílu ekonomiky, kterou čeká Fed. Centrální banku ale může iritovat potvrzená a dílem i nečekaná slabost investic korelující s poklesem akciového trhu včetně nerovnováh trhu nemovitostí.

Zvýšení hlavní úr. sazby Fed na jeho prosincovém zasedání tak jisté není stejně jako výhled úr. sazeb. A to přestože prostředí robustně rostoucí ekonomiky a trhu práce při stabilní inflaci clekově stále znamená růst úr. míry.

Inflace včetně své jádrové složky bez potravin a energií se stabilizuje blízko cílové hladiny Fed 2 %. Hlavně ukazatele trhu práce, jeho možného přehřívání včetně reálné možnosti zesílení růstu mezd (to včak ještě nebylo potvrzeno) a inflačních tlaků vedou centrální banku k pokračování zvyšování Federal Funds Rate. Podle posledních projekcí Federal Funds Rate ze září Fed čeká, že Federal Funds Rate bude letos ještě zvýšena o 0,25 procentního bodu, příští rok o 0,7 procentního bodu (pravděpodobně 3x0,25 procentního bodu) a v roce 2020 o 0,25 procentního bodu.

Pokračování robustního růstu ekonomické aktivity a vyčerpaného trhu práce mohou inflační rizika v podobě silnějšího růstu mezd zvýšit nebo je naplnit. To by vyžadovalo silnější zvyšování Federal Funds Rate. Vyšší úrokové sazby pak vedou k ochlazení růstu ekonomiky v podobě poklesu ziskovosti a disponibilních příjmů ekonomických subjektů, domácností a firem.

Rozbor: Růst ekonomiky byl ve třetím čtvrtletí významně zkreslen velmi silnou tvorbou zásob a rovněž výkyvy zahraničního obchodu. Růst HDP byl posílen tím, že firmy prudce zvýšily zásoby. To naopak kompenzoval pokles exportu a růst importu, tedy negativní kontribuce zahraničního obchodu. Oba efekty ale spolu zřejmě souvisí. Podniky se předzásobovaly před vzájemným zaváděním cel USA a jejich hlavních obchodních partnerů, hlavně Číny. To mělo za následek vzestup importu. 

Hlavním motorem růstu zůstává spotřeba domácností. Její silná růstová dynamika po zrychlení ve druhém kvartálu spíše ještě zesiluje a překonala tržní očekávání. Růst spotřeby domácností je tažen příznivým sentimentem spotřebitelů hlavně na základě nízké nezaměstnanosti. Ta je na 49-letém minimu 3,7 %!

Studenou sprchou pro ekonomy i Fed jsou zřejmě Hrubé firemní investice. Ty celkově sice vzrostly, ale to hlavně díky silné tvorbě zásob. Bez zásob, tedy Fixní investic naopak klesly 0,3 % po růstu 6,4 % ve druhém čtvrtletí. Rezidenční investice oslabily 4,0 % po pokles 1,3 % ve druhém kvartálu. Je to jejich třetí kvartální resp. mezikvartální pokles v řadě. Data jsou mezičtvrtletní změny v anualizovaném vyjádření. Centrální banka ještě nedávno v září shledala “silný růst investic”. 

Růst hospodářství byl potažen silnou tvorbou zásob. Ta ve druhém čtvrtletí škrtla z růstu ekonomiky 1,1 procentního bodu, ve třetím čtvrtletí přidala k růstu ekonomiky až 2,1 procentního bodu, nejvíce od prvního čtvrtletí 2015. 

Rostoucí obchodní schodek USA odkrojil z růstu HDP ve třetím čtvrtletí 1,8 procentního bodu. To je nejvíce od druhého čtvrtletí 1985. Předchozí kvartál naopak stejný segment přidal růstu HDP 1,2 procentního bodu. 

K růstu ekonomiky drobně přispěla i mírně rychleji rostoucí vládní spotřeba. 

HDP bez zásob ve třetím čtvrtletí (což znázorňuje kazatel Prodejů domácího produktu) vzrostl 1,4 % po růstu 5,4 %. Podle agenturty Reuters HDP po očištění o zásoby a zahraniční obchod ve třetím čtvrtletí vzrostl 3,1 % po růstu o 4,0 % ve druhém čtvrtletí. Meziroční růst ekonomiky relevantní pro mezinárodní srovnání ve druhém kvartálu vzrostl 3,0 %, nejsilněji od druhého čtvrtletí 2015 po růstu 2,9 % ve druhém čtvrtletí.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web