Akcie

Růst S&P 500 a DJIA podpořily finance, energie a defenzivní sektory

Úterý 6. listopad 2018 12:55

Hlavní akciový index USA S&P 500 v pondělí vzrostl. Podporu mu poskytly akciové sektory finance a energie a rovněž defenzivní sektory. Investoři vykazovali opatrnost v předvečer kongresových voleb USA.

Hlavní akciový index Nasdaq Composite i v pondělí slábl. Akcie vládce firem dle tržní kapitalizace Apple opět klesaly, v pondělí 2,8 %. Pokles akcií Applu nejvíce snížil hodnotu indexu Nasdaq Composite. Pokles akcií firmy vyvolala zpráva, že Apple oznámil firmám sestavující jejich smartphony, aby zastavily plány dalších produkčních kapacit iPhonu XR.

Za dva dny Apple ztratil z pohledu ceny svých akcií nejvíc od ledna 2013. Prodeje spustila výsledková zpráva firmy a hlavně z pohledu trhu nedostatečný výhled prodejů iPhonů pro kvartál svátků. V pátek to akcie Applu odnesly poklesem 6,6 %.

Akcie finančního sektoru byly v pondělí podpořeny firemními výsledky. Akcie Berskshire Hathaway v pondělí vyskočily 5 %. Jejich růst podpořil nejvíce finančnímu sektoru indexu S&P 500. Finanční konglomerát pod taktovkou finančního guru a miliardáře Warrena Buffetta oznámil, že se kvartální provozní zisk firmy zvojnásobil.

Sektor energií indexu S&P 500, který letos výkonnostně zaostává za růstem indexu S&P 500 v úterý značně posílil na základě dlouho avizované sítě sankcí USA na Írán.

Defenzivní sektor posílil, trh zaměřuje Fed

Klesající výnosy státních dluhopisů USA pomohly akciím defenzivních sektorů jako jsou např. nemovitosti, veřejné služby a základní spotřebitelské zboží. Ty nabízejí menší ale stabilní růst cen akcií kořeněný štědrými dividendami. Jejich nálepkou bývá i adjektivum necyklické. S rychlejším růstem ekonomiky jejich komparativní atraktivita klesá vůči odvětvím se silným růstem cen aktivity a cen akcií. Akciový trh v době hospodářské expanze roste. V případě ekonomického oslabení tomu je naopak. V takových časech naopak klesá úroková míra, která je přímým konkurenčním srovnáním defenzivních sektorů. A to je další důvod růstu zájmu investorů o tyto akciové sektory. Obráceně, růst akcií defenzivních sektorů vzbuzuje nejistotu a obavy akciového trhu.

Jedním z důvodů poklesu tržní úrokové míry je blížící se zasedání Fed. To by podle trhu mohlo přinést dílčí zmírnění jeho jestřábí rétoriky.

Část pozornosti investorů už začíná hledat Fed a jeho zasedání monetární politiky resp. úr. sazeb. Centrální banka se sejde netradičně až ve středu a rozhodnutí spolu s komentářem vydá den poté. Trh zvýšení hlavní úr. sazby nečeká. Ta by měla přijít v prosinci a příští rok. Ekonomice se daří nadále robustně růst díky silnému zvyšování spotřeby domácností. Centrální banku ale mohlo zaskočit nečekaně velké oslabení investic, rezidenčního trhu i růstu světové ekonomiky. Proto komentáře Fed může vydat komentáře tlumící výhled zvyšování úr. sazeb.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 0,6 % na 2 738 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,8 % na 25 462 bodů a hlavní akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přišel o 0,4 % na 7 329 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo kolem 7,07 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,76 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. V posledních dnech se obchodní objemy vrací k svému dlouhodobému průměru.

Kongresové volby provází preference jistoty

Momentální nervozitu nyní představuje nejistota dnešních voleb do Kongresu USA. Výsledek kongresových voleb je tradičně otevřený až do jejich zpřesněných odhadů. Ty lze čekat nad středoevropským ránem. Mnoho investorů tak své investice zajišťuje právě nákupem akcií defenzivních sektorů nebo dluhopisů. Jejich růst ceny automaticky znamená i pokles jejich výnosů resp. úr. sazeb peněžního trhu resp. celkové úr. míry.

Preferenci jistoty vůči riziku, tedy defenzivních akciových sektorů, státních dluhopisů USA, dolaru, japonského jenu a švýcarského franku vůči akciím cyklických odvětví, euru, libře, měn rozvíjejích se trhů a ropy nahrává i zkušenost prezidentských voleb 2016. Zvraty v předběžných odhadech výsledků a rovněž divoké a prudké obchodování na finančních a komoditních trzích následující první povolební obchodní den děsily konzervativní investory a obchodníky a fondy s otevřenými dlouhodobými pozicemi. Tyto volby sice nejsou prezidentské ale důležitost v podobě modifikace politiky prezidenta USA Donalda Trumpa v minimálně zbývajících dvou letech mají stále značnou.

Volby rozpůlí funkční prezidentské období USA Donalda Trumpa. Jejich logickým tématem bude i vysvědčení dvou let Trumpa v pozici prezidenta. Trumpovi vážně hrozí, že volby mohou ukončit republikánskou většinu v Kongresu. V ohrožení je zejména nadvláda konzervativců v dolní komoře Kongresu, ve Sněmovně reprezentantů. Trh rovněž započítal, že republikánům se podaří udržet převahu v horní komoře parlamentu, tedy v Senátu. 

To by prezidentovi značně zkomplikovalo vládnutí a jeho další profiremí a prospotřebitelské politiky reforem daní a deregulace ekonomiky. Trumpova hospodářská fiskální a deregulační politika byla páteří růstu akciového trhu od jeho zvolení do funkce prezidenta v listopadu 2016. Rovněž vzhledem k jeho aférám by to ohrožovalo i jeho vlastní pozici v úřadu prezidenta. Z těchto důvodů by akciový trh, pokud výsledky voleb dopadnou dle tohoto očekávání, mohl oslabit. Posílení pozic Demokratické strany ale může ztlumit pro akciový trh i ekonomiku škodlivé vedení obchodních válek. 

Na druhou stranu, oslabení kongresové podpory Trumpa už na akciovém trhu může být započítáno. Opozice demokratů i přes případné ovládnutí Sněmovny reprezentantů nebude tolik výkonná. Na některých otázkách, jako např. podpora infrastruktury se názor demokratů přibližuje republikánské strategii.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web