Akcie

Růst Wall Streetu úlevou z příměří obchodu USA a Číny

Úterý 4. prosinec 2018 11:47

Hlavní akciové indexy USA v pondělí vzrostly. Hlavním impulsem jejich růstu se stalo příměří sporu mezinárodního obchodu USA a Číny.

Eskalujicí tlaky protekcionismu a celních válek ale i mezinárodních politických vztahů obou zemí zastínily výhled akciového trhu po většinu tohoto roku.

Hlavní akciový index USA S&P 500 v pondělí vzrostl více než 1 %. Index tak dokázal navázat na předchozí týden se svým nejsilnějším týdenním procentuálním růstem za přibližně sedm let.

Investoři vzali optimisticky víkendovou informaci, že prezidenti USA a Číny Donald Trump a Si Ťin-pching se během rozhovorů v argentinském Buenos Aires po summitu 20 největších ekonomik světa dohodli odložit zvýšení nových cel USA na dovoz zboží Číny z 10 % na 25 %, ke kterému mělo dojít od 1. ledna 2019 o tři měsíce. Rovněž se odkladá Trumpova hrozba Číně nových cel na zbývající skupinu, přibližně polovinu, celkových importů Číny do USA, která těmito cly ještě pokryta nebyla. Výměnou za ústupek USA se Čína zavázala podstatně navýšit import zemědělského, energetického, průmyslového a jiného zboží z USA. Čína se dále zavázala přistoupit ke strukturálním změnám a adresovat tak kritiku USA vzhledem k údajným vynuceným technologickým transferům, ochraně intelektuálního vlastnictví, necelním bariérám a kybernetickým útokům. Jde tak o závazek Číny podsniknout strukturální změny ekonomiky s cílem otevřít svůj trh zboží USA a zamezit údajné krádeži intelektuálního vlastnictví. Obě země podle dohody mají zájem o snižování obchodních překážek.

Obchodní dohoda USA - Čína prozatímní podmíněný úspěch

Jde o první významnější smírčí, alespoň rámcovou a časově omezenou podmíněnou dohodu domluvenou na nejvyšší prezidentské úrovni podobající se červencovému rámcovému kompromisu USA a Evropské unie. Ta redukuje obchodní překážky, podpory a moratorium zvyšování citlivých cel na dovoz automobilů.

S dohodou se nadále pojí značná nejistota. Například obě delegace dohodu interpetovaly poněkud odlišně. Čína dohodou získala potřebný čas k dalším diplomatickým jednáním. Trhy dohodu chápou spíše jako odklad další série protekcionistických opatření. Během zimy tak Čína bude zkoumat míru kompromisu, který by byl pro Čínu i USA přijatelný. Hlavní vyjednávací páku drží USA. Jimi rozpoutaná obchodní válka totiž příliš nepoškodila jejich ekonomiku, naopak má ničivý dopad na ekonomiky jejch hlavních obchodniích partnerů resp. soupeřů, tedy EU a Čínu.

Ještě před summitem obě delegace varovaly před rozdíly v postojích obou zemí, současně ale naznačovaly přátelské vztahy obou prezidentů (dle USA) resp. na sbližování rozdílných postojů (dle Číny). Proto trhy nečekaly zásadní detailní dohodu a alespoň optimisticky doufaly v rámcový konsensus a první základ budoucích komplexních dohod. Summit byl poslední příležitostí dosáhnout dohody na nejvyšší úrovni před ohlášeným zvýšením cel od začátku roku a tím i další eskalací napětí obchodu obou zemí. Vzhledem k obepínající nejistotě a důležitosti rámcová dohoda přinesla pokles obav nejistoty nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu a celních obchodních válek.

Na dohodě USA a Číny vydělal Boeing, Caterpillar a Apple

Současnou vlnu protekcionismu odstartovaly Spojené státy americké obchodními válkami vůči svým obchodním partnerům zejména v podobě zpřísnění celní politiky. Některé země dostaly od USA celní výjimky, jiné se dokázaly v rámci bilaterálních či multilaterálních dohod s USA dohodnout (Kanada, Mexiko). Evropská unie uzavřela s USA předběžnou dohodu o redukci obchodních bariér a podpor. Obchod USA - Čína ale stále na významnější průlom čeká.

USA a Čína se v poslední době dostaly do sporu i v případě čínské politiky v Jihočínském moři, v Latinské Americe, v Africe a v Oceánii. USA vadí, že Čína buduje nové vojenské námořní platformy a stejně tak strategicky buduje investiční politiku v rozvojových zemích. To by dle USA mohlo vést k nadměrnému zadlužení těchto zemí a jejich závislosti na Číně.

Summit G20 nedospěl k dohodě o globálním oteplování, k němuž se USA po nástupu Trumpa do funkce prezidenta USA poněkud otáčí zády a neuznávají dříve sjednanou pařížskou multilaterální dohodu. Lídři států rovněž vyzvali k reformě Světové obchodní organizace WTO.

Akcie Boeingu a Caterpillaru, průmyslových gigantů s největší expozicí do zahraničí resp. do Číny, kteří reprezentují události a perspektivu zahraničního obchodu USA po zprávách posílily 3,8 % rersp. 2,4 %. Jejich růst posílil hlavní akciový index nejprestižnějších akcií USA Dow Jones Industrial Average. Index průmyslu indexu S&P 500 v pondělí rovněž díky zprávě z Buenos Aires posiloval, 1,2 %. Akcie Boeingu a Caterpillaru měly tendenci klesat v případě zpráv eskalace napětí mezinárodního obchodu.

Další skupinou akcií citlivou na dění mezinárodního obchodu jsou technologie. V pondělí jejich akcie posílily 2,1 %. Akcie Applu nedávno zasažené obavami z možných cel na iPhony získaly 3,5 %.

Ropa otočila do růstu s redukcí produkce Kanady a očekáváním OPECu

Index energií indexu S&P 500 v pondělí vzrostl 2,3 % s obratem cen ropy do růstu po jejich prudkých poklesech v posledních týdnech. Kromě příměří obchodu USA - Čína ropa získala podporu z rozhodnutí kanadské provincie Alberta snížit produkci ropy. Navíc se zdá, že organizace zemí vyvážejících ropu OPEC na nadcházejícím prosincovém zasedání 6. prosince ve Vídni rovněž produkci ropy sníží.

Minulý týden index S&P 500 posílil 4,8 %. Investoři totiž interpretovali komentáře Fedu (guvernéra Jerome Powella a Zápis ze zasedání monetární politiky včetně úr. sazeb 7.-8.11.) za signál, že zvyšování cíle hlavní úr. sazby USA Federal Funds Rate bude méně agresivní, než se trhy obávaly. Silnější zvyšování úr. sazeb motivované potlačením inflačních rizik v podobě silnějšího růstu mezd kvůli vyčerpaným trhům práce včetně rekordně nízké míry nezaměstnanosti by totiž mohlo příliš zvýšit úrokové náklady firem a snížit tak jejich ziskovost s nepříznivým dopadem na ceny akcií. Obrat indexu S&P 500 přičel poté, co potvrdil svoji druhou 10-procentní korekci tohoto roku. Index je nyní za tento rok v zisku 4,4 %.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 1,1 % na 2 790 bodů, akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average stoupl 1,1 % na 25 826 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite posílil 1,5 % na 7 442 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo jen kolem 8,4 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,6 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita se přenáší i do listopadu. Svátky Dne díkůvzdání ji nicméně opět rozkolísaly.

Akcie Tesaro v pondělí raketově vzlétly 58,5 % poté, co fasrmaceutický koncern GlaxoSmithKline souhlasiul s koupí této firmy USA specializující se na léčbu rakoviny za 5,1 mld. USD.

Akcie Tribune Media v pondělí silně vzrostly 11,7 %. Předcházelo tomu oznámení Nexstar Media Group, že tato firma souhlasia s koupí svého konkurenta z Chicaga za přibližně 4,1 mld. USD. Vznikne tím největší regionální televizní provozovatel USA. Akcie Nexstar rostly 6,9 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web