Akcie

Růst Wall Streetu vedený Intelem zastavil propad Facebooku

Pondělí 1. říjen 2018 18:50

Akcie USA končily pátek s drobným růstem. Zisk akcií Intelu, realitních společností a firem veřejných služeb kompenzoval pokles akcií Facebooku. Společnost provozující síť sociálních médií zveřejnila další narušení bezpečnosti osobních dat.

Akcie Facebooku klesly 2,6 %. Firma oznámila, že objevila problém datové bezpečnosti. Ten se týká kolem 50 mil. účtů. Pokles akcií Facebooku oslabil hlavní akciový index S&P 500 víc, než kterákoliv jiná akcie tohoto indexu. Facebook již byl nechtěně v centru pozornosti během tohoto roku. Profilové detaily 87 mil. uživatelů totiž bylo nesprávně zpřístupněno společností spravující politická data Cambridge Analytica. Zveřejnění případu vedlo k šetření vlád více zemí světa politiky diskrétnosti Facebooku.

Akcie Intelu vzrostly 3,1 % a nejvíce růstem podpořily tři hlavní akciové indexy Wall Streetu. Producent čipů totiž oznámil, že je optimistický že dosáhne jeho celoroční cíl tržeb.

Akcie menší konkurenční firmy Intelu Advanced Micro Devices (AMD) padly 5,2 %. Akcie Nvidie vzrostly 5,1 % díky optimistickým komentářům globální společnosti poradenství investičního bankovnictví Evercore ISI. Index PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia tak vzrostl 0,7 %. Index technologií indexu S&P 500 posílil 0,4 %.

Rozpočet Itálie vedl k poptávce po firmách veřejných služeb

Italská nová vláda navrhla rozpočet na rok 2019 s 3x větším deficitem než byl cíl předchozí vlády. Návrh vedl k výprodeji na evropských akciových trzích a k poklesu výnosů státních dluhopisů USA. Ty klesají s růstem jejich ceny v případě růstu poptávky po bezpečných investicích. Někteří investoři totiž převedly své investice z Evropy do USA.

Taky proto indexy sektorů realit a veřejných služeb indexu S&P 500 rostly ze všech 11 hlavních sektorových indexů indexu S&P 500 nejvíce. Oba indexy vzrostly o více než 1 %.

Oba tyto sektory jsou citlivé na vývoj úrokových sazeb, protože jejich komponenty jsou často preferovány kvůli jejich solidním dividendovým výnosů.

Akcie firem veřejných služeb a realit jsou trhem poptávány v časech nízkých úrokových sazeb. Důvodem je jejich politika stabilních solidních dividendových plateb a výnosů, které jsou konkurencí bankovních depozit. Dobré dividendové výnosy jsou dlouhodobě provázeny stabilním mírným růstem cen akcií tohoto sektoru. Proto jsou investice do firem tohoto sektoru považovány za defenzivní. V současném prostředí růstu úrokových sazeb ale investoři kapitál více směřují do jistějších bankovních vkladových účtů. Akcie veřejných služeb pak ztrácí.

Optimismus před výsledkovou sezónou

S koncem třetího kvartálu se pozornost trhu přesouvá k nadcházející sezóně finančních výsledků firem USA. Ta se začne rozbíhat v příštích týdnech. Podle dat Thomson Reuters I/B/E/S společnosti indexu S&P 500 s podporou solidně rostoucí ekonomiky, razantního snížení firemních daní a silnějších zpětných odkupů svých akcií firmami oznámí meziroční růst zisku na akcii 21,6 %.

Akcie Tesly propadly 13,9 %, nejvíce od listopadu roku 2013. Pokles následoval poté, co regulátoři obvinili ředitele společnosti Elona Muska z podvodu. Žaloba usiluje o jeho odvolání z vedoucí funkce firmy. To by ale mohlo ohrozit strategii dosud ztrátové korporace produkující automobily s elektrickým pohonem navýšit kapitál a dostat se do slibovaného a kýženého zisku.

V pátek index S&P 500 stagnoval na 2 914 bodech a indexy Dow Jones Industrial Average a Nasdaq Composite vzrostly 0,1 % na 26 458 bodů resp. na 8 046 bodů. V týdenním srovnání index S&P 500 ztratil 0,5 %, za třetí kvartál ale posílil 7,2 %. To je nejsilnější kvartální růst od čtvrtého čtvrtletí roku 2013.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web