Akcie

S obchodní dohodou mezi USA a Mexikem rekordní S&P 500 a Nasdaq Composite

Úterý 28. srpen 2018 14:33

Plošný růst cen akcií zdvihl hlavní akciové indexy S&P 500 a Nasdaq Composite na rekordně vysoké zavírací hodnoty. Pokračuje tak trend z pátečního dne. Akcie Tesly mírně klesly, ovšem méně než se čekalo.

Investiční sentiment je posilován obchodní dohodou dosaženou USA a Mexikem v rámci vyjednávání nové Severoamerické dohody volného obchodu. Vysoce postavený představitel obchodu USA oznámil dohodu s Mexikem nahrazující NAFTA. Uvedl rovněž, že se předpokládá, že rozhovory s Kanadou, zbývající zemí NAFTA, neprodleně začnou.

Optimistický výhled mezinárodního obchodu byl dále podpořen informací, že USA tlačí Evropskou unii k urychlení rozhovorů o clech. Roztržky USA s jejich obchodními partnery představují tlak na sentiment investorů velkou část roku. A to i před solidní ekonomické fundamenty a dva robustní kvartály firemních výsledků.

Technologické akcie poprvé vedly Nasdaq Composite nad hladinu 8 000 bodů. Stejné akcie nejvíce podpořily i růst Indexu S&P 500.

Automobilky v dobré kondici

Akcie amerických automobilek značně rostly. Ford Motor vzrostl o 3,2 % a General Motors posílil 4,8 %.

Akcie firem citlivých na vývoji mezinárodního obchodu a cel rostly též. Čelní reprezentanti této skupiny firem, Boeing a Caterpillar, rostly o 1,2 % resp. 2,8 %. To vedlo akcie sektoru průmysl k růstu. Tento vývoj pomohl i hlavnímu akciovému indexu Dow Jones Industrial Average.

Burzovně obchodovaný fond (ETF) orientovaný na Mexiko iShares MSCI Mexico posílil o 2,1 %.

Index S&P 500 vzrostl 0,8 % na 2 897 bodů, Index Dow Jones Industrial Average posílil 1,0 % a Index Nasdaq Composite přidal 0,9 % na 8 018 bodů.

9 z 11 hlavních sektorů Indexu S&P 500 zakončilo obchodní seanci v zisku. Největšími pondělními procentuálními zisky se mohly pyšnit sektory materiálů, financí a průmyslu. Denní ztrátu registrovaly pouze defenzivní akciové sektory veřejných služeb a nemovitostí.

Chipotle Mexican Grill klesl nejvíce

Akcie Tesly klesly o 1,1 %, což je méně než ukazoval intradenní vývoj titulu. Předtím bylo ohlášeno, že ředitel Tesly Elon Musk upustil od jeho plánu privátního odkupu producenta elektrických automobilů.

Chipotle Mexican Grill v pondělí vykázal největší procentuální pokles Indexu S&P 500. Akcie oslabila o 2,8 %. Firma Wedbush, významný hráč na poli investic a finančních služeb, totiž snížila hodnocení burrito řetězce.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web