Akcie

S&P 500 a DJIA oslabily, propad ropy stáhl sektor energie

Středa 14. listopad 2018 10:47

Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Dow Jones Industrial Average v úterý mírně oslabily. Ztráty akcií firem energií a Boeingu převýšily menší zisky akcií sektoru technologií a obnovené naděje pokroku rozhovorů mezinárodního obchodu.

Hlavní akciový technologický index Nasdaq Composite zakončil úterní obchodní seance stagnací. Obrat k růstu akcií tohoto sektoru udržel tento index mimo ztrátovou oblast.

Akcie sektoru energií poklesem 2,4 % v úterý nejvíce oslabily index S&P 500. Jejich pokles táhl další pád cen surové ropy, v úterý 7,1 %. Je to jejich nejsilnějších pokles za posledních 2,5 roku.

Boeing stahuje indonéská katastrofa 737

Boeing za říjen reportoval růst dodávek letounů 737 37 %. Akcie firmy ale oslabily kvůli obavám v souvislosti s říjnovou katastrofou letounu 737 provozovaného indonéskou aerolinkou Lion Air. Akcie Boeingu končila úterý poklesem 2,1 %. Tato ztráta nejvíce oslabila index Dow Jones Industrial Average.

Nejistoty obav nebezpečí tlaků mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu USA a Číny byly v úterý odloženy. Obě země vedou obchodní války v podobě zavádění nových či vyšších cel. Poslední vývoj jednání mezi oběma největšími světovými ekonomikami ale naznačil pokrok. Poradce USA řekl, že lídři obou zemí se setkají na summitu G20 na přelomu listopadu a prosince.

Akcie General Electric uzavřela úterý ziskem 7,8 %. Konglomerát více odvětví zveřejnil plány na své financování 4 mld. USD akcelerací prodeje svého podílu ve firme Baker Hughes. Ta poskytuje služby v oblasti ropných polí.

Akcie rezidenčního developera Beazer Homes vystřelily vzhůru 30,6 %. Kvartální tržby společnosti překonaly odhady trhu. Firma rovněž odtajnila plán zpětného odkupu svých akcií za 50 mil. USD.

Tyson Foods oslabil s nižšími tržbami

Akcie druhého největšího světového zpracovatele masa za brazilskou JBS S.A: Tyson Foods silně klesly 5,6 %. Byl to jeden z největších procentuálních poklesů akciových titulů indexu S&P 500 úterý. Předtím tržby firmy zaostaly za odhady Wall Streetu kvůli nižší poptávce po drůbežím mase.

Akcie lídra sektoru maloobchodního prodeje zboží pro dům, stavbu, domácnost a zahradu Home Depot vykázala v úterý drobný pokles. Ještě předtím oznámila, že prodeje jejích stejných prodeje překonaly očekávání. Firma ale rovněž ovedla, že prodeje domů USA rostou pomaleji. Navíc podle korporace hrozící cla by mohla zvýšit ceny jejích produktů.

Akcie giganta sektoru online prodejů Amazon.com končily úterý v drobné ztrátě 0,3 %. Firma předtím oznámila, že vybrala oblasti New York City a Norhern Virginia pro své dvě nová ústředí.

Výsledková sezóna firem USA 3Q opět silná

Výsledková sezóna firem USA za třetí čtvrtletí se blíží do cílové rovinky. Zvé výsledky zveřejnilo již 91 % firem indexu S&P 500. Z těchto firem 77,5 % překonalo dle dat Refinitivu tržní odhady.

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,2 % na 2 722 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 0,4 % na 25 286 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite stagnoval na 7 201 bodech. Index S&P 500 zavřel nejníže od 31.10.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo kolem 8,2 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,4 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. V posledních dnech se obchodní objemy vrací k svému dlouhodobému průměru.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web