Akcie

S&P 500 a DJIA posílily s růstem dluhopisových výnosů a akcií bank

Čtvrtek 20. září 2018 18:12

Indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average jsou v dobré kondici. Druhý z nich posílil na nejsilnější zavírací hodnotu od konce ledna. Akciím pomohly především rostoucí hodnoty státních dluhopisů USA, které zvýšily ceny akcií bank.

Středa překvapila všechny. Šlo o nejsilnější procentuální růst z hlavních sektorů Indexu S&P 500. Výnos klíčového desetiletého státního dluhopisu USA vzrostl na 4-měsíční maximum. Akcie bank Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Citigroup a Bank of America končily obchodní seanci v zisku 2,6 - 3,3 %. Naopak vyšší tržní výnosy stlačily níže akcie defenzivních sektorů jako např. veřejní služby. Toto odvětví ve středu prodělalo nejvíce. Stabilně a méně rostoucí akciové výnosy těchto sektorů jsou v přímé konkurenci úrokových sazeb a výnosů. Vyšší úrokové výnosy rovněž symbolizují fázi kyvadla preferencí akciového trhu ve prospěch rizika vůči aktivům bezpečí resp. jistoty.

Obchodní války v pozadí, FAANG smíšeně

Obavy obchodních válek byly ve středu odsunuty do pozadí, možná i oslabily. Bank of America Merrill Lynch ve výzkumné zprávě napsala, že přímý dopad posledního kola cel na ekonomiku pravděpodobně bude minimální.

Index S&P 500 vzrostl 0,1 % na 2 908 bodů, index Dow Jones Industrial Average posílil 0,6 % na 26 406 bodů a Index Nasdaq Composite klesl 0,1 % na 7 950 bodů. Z 11 hlavních sektorů indexu S&P 500 7 utržilo ve středu ztrátu.

Akcie Microsoftu klesla o 1,3 %. Firma v úterý zvýšila svoji vyplácenou kvartální dividendu skoro o 10 %. Akciové tituly tzv. skupiny prestižních růstových akciových tahounů FAANG ve středu vykazovaly smíšený vývoj. Akcie Amazon.com ve středu oslabila 0,8 %. Akcie Netflixu mírně klesla, akcie Applu a matky Googlu firmy Alphabet vzrostly. Akcie společnosti Facebook vzrostly o 1,7 %.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web