Akcie

S&P 500 a DJIA s pozorností k obchodním jednáním vzrostly

Pátek 5. duben 2019 15:48

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 ve čtvrtek mírně vzrostl k 6-měsíčnímu maximu. Ztráty technologických akcií kompenzovaly zisky Boeingu a Facebooku.

Investoři čekali na vyjasnění obchodních rozhovorů dvou největších ekonomik světa, USA a Číny.

Naděje dosažení klíčové rámcové obchodní dohody USA a Číny pomohly podpořit silný růst indexu S&P 500 na začátku druhého čtvrtletí. Ten ještě o Vánocích ztrácel na svůj podzimní zavírací rekord více než 20 %. Ve čtvrtek ale ztrátu snížil již jen na 1,8 %, když vystoupal na maximum od 9.10.!

Většina z 11 hlavních sektorů indexu S&P 500, přesněji 7, byla ve čtvrtek v zisku. Naopak sektor technologií ve čtvrtek oslabil 0,4 %.

Akcie Facebooku ve čtvrtek posílily 1,4 % a pomohly sektoru komunikačních služeb posílit 0,7 %. Předtím broker Guggenheim zvýšil hodnocení akcií firmy sociálních médií na “kupovat” z “neutrální”.

Boeing posílil

Akcie Boeingu ve čtvrtek vzrostly 2,9 %. Přispěly tak nejvíce k růstu hlavního akciového indexu USA Dow Jones Industrial Average a indexu průmyslu indexu S&P 500, který vzrostl 0,6 %. Vyšetřovatelé Etiopie v prvním veřejném nálezu březnové havárie letadla modelu 737 MAX vyzvali Boeing k revizi kontroly technologie letové kontroly.

Analytik Morgan Stanley řekl, že zpráva potenciálně odstranila nejhorší scénář zcela nové příčiny. Boeing čelí globálnímu vyřazení z provozu modelů letounů 737 MAX po havárii tohoto typu letadla v Etiopii. Stejný druh letadla havaroval v říjnu v Indonésii a trhy čekají na možnou technickou spojitost obou nehod. Letadla 737 MAX jsou hlavní produkční model Boeingu a pozastavení jejich aktivity tak vzbuzuje nejistotu výsledků celé firmy.

Jednání USA a Číny směrem k obchodní dohodě pokračují

Po jednáních minulý týden v Číně obchodní delegace rokovali v USA. Prezident USA Donald Trump se má setkat ve čtvrtek s vícepremiérem Číny, který na rozhovorech vede čínský vyjednávací tým.

Obě země se snaží vyřešit jejich dlouhodobý obchodní spor. Ten oslabuje globální ekonomický růst nejistotami obav nebezpečí mezinárodního obchodu v čele s protekcionismem v podobě obchodních a celních válek. Ty omezují zahraniční obchod a zvyšují ceny a tím redukují růst světové ekonomiky.

USA a Čína se snaží odstranit zbývající překážky na cestě k obchodní dohodě, která by zamezila nejistotě obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě jeho protekcionismu včetně eskalace obchodních či celních válek. Obchodní dohoda by je mohla přímo zrušit.

Obchodní války vůči svým hlavním obchodním partnerům, Evropské unii, Číně, Kanadě, Mexiku, Japonsku, Jižní Koreje apod. začaly USA více než před rokem s cílem dosáhout spravedlivějších podmínek mezinárodního obchodu. Vzhledem ke své ekonomické síle a menší expozici a citlivosti na zahraniční obchod a tedy větší odolnosti vůči obchodním válkám USA s jinými zeměmi uzavírají pro USA výhodnější obchodní smlouvy.

Nepříznivým důsledkem obchodních válek je omezení mezinárodního obchodu, který je důležitým motorem růstu světové ekonomiky. S tím je spojená rovněž pro světovou ekonomiku škodlivá nejistota. Více postiženy jsou vůči světové ekonomice otevřenější ekonomiky (s větším podílem exportu na tvorbě hrubého domácího produktu).

Trh práce stále silný

Investičnímu sentimentu pomohla i zpráva Ministerstva práce USA. Sezónně očištěné týdenní nové žádosti podpory v nezaměstnanosti v týdnu ukončeném 30.3. klesly na 49-leté minimum. Jde o další důkaz trvalé síly trhu práce. Přesnější informace trhu práce USA získá trh v pátek ve 14.30 SEČ s měsíční zprávou trhu práce za březen a s revizemi za první čtvrtletí včetně tvorby zaměstnanosti, míry nezaměstnanosti a mezd.

Solidní expanze trhu práce pokračuje, na čemž nic nemění mimotrendové zrychlení růstu zaměstnanosti v lednu resp. propad jejího růstu v únoru. To bylo způsobeno podobně jako v případě jiných makroekonomických dat částečným uzavřením vlády USA v prosinci a lednu. Odstávka aktivity veřejného sektoru se mohla promítnout do méně spolehlivého sběru dat a do výkyvů evidence nezaměstnanosti. Zaměstnanost ale jinak roste v průměru kolem 200 000. Míra nezaměstnanosti kolísá kolem multidekádních minim a mírný růst mezd drobně zrychluje.

Tesla ztratila se slabšími dodávkami

Poklesy akcií Microsoftu a Tesly uzavřely pětidenní růst hlavního akciového indexu Nasdaq Composite. Akcie Tesly oslabily 8,2 % poté, co dodávky producenta elektromobilů v prvním čtvrtletí klesly 8,2 %.

Akcie v odpoledním obchodování část ztrát odepsaly s posílením firemní pozice ředitele Tesly Elona Muska. Federální soud na Manhattanu vyzval miliárdáře aby obvinění Komise pro cenné papíry a burzu USA neuposlechnutí soudu vyřešil s žalobcem. Komise si našla další kontroverzní tweet Muska, který podle ní opět byl pro akcionáře důležitý a nepřesný a který nebyl dle předchozího rozsudku před zveřejněním schválen.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 0,2 % na 2 879 bodu, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,6 % na 26 385 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 0,1 % na 7 892 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 6,33 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,37 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web