Akcie

S&P 500 a DJIA vzrostly s optimismem obchodu, Nvidia potopila Nasdaq Composite

Pondělí 19. listopad 2018 11:49

Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Dow Jones Industrial Average v pátek vzrostly. Růstu cen akcií pomohl prezident USA Donald Trump. Řekl, že USA možná nebudou muset zavést další cla na dovoz čínského zboží do USA.

Pokles akcií Nvidie stáhl hlavní akciový technologický index Nasdaq Composite.

Všechny tři hlavní akciové indexy USA začátkem obchodování nabraly ztrátu. Nepřesvědčivý výhled společnosti Nvidia oslabil sektor technologických akcií. Akcie USA nicméně poté posilovaly poté, co Trump řekl, že se zdá, že Čína má zájem na dohodě mezinárodního obchodu.

Akciový trh je stále značně citlivý vůči zprávám nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu zejména v podobě v současné době zvýšeného protekcionismu. Ten odstartovaly Spojené státy americké obchodními válkami vůči svým obchodním partnerům zejména v podobě zpřísnění celní politiky. Některé země dostaly od USA celní výjimky, jiné se dokázaly v rámci bilaterálních či multilaterálních dohod s USA dohodnout (Kanda, Mexiko). Evropská unie uzavřela s USA předběžnou dohodu o redukci obchodních bariér a podpor. Obchod USA - Čína ale stále na významnější průlom čeká.

Trh si od obchodní dohody slibuje posílení očekávání globálního ekonomického růstu a tím i akciových trhů.

Přiblížily se úr. sazby stropu? Dle víceguvernéra Fed ano

Další podporu akciím USA poskytly i komentáře Richarda Claridy. Ten byl nedávno jmenován víceguvernérem Fed. Clarida řekl, že úrokové sazby USA se blíží odhadům centrální banky neutrální úrokové míry. Ta podle Fed vyjadřuje rovnováhu v ekonomice a je symbolem dlouhodobé cílové úrovně úrokových sazeb.

Růst úrokových sazeb se tento podzim významně podílel na korekci akciových trhů. Fed v posledních letech postupně zvyšuje svoji hlavní úrokovou sazbu aby tlumil inflační rizika plynoucí z vyčerpaných trhů práce a možného zvýšení růstu mezd. Tím ovšem zdražuje cenu peněz a úvěrové náklady firem a jejich zisku. Tím současně dochází k útlumu růstu ekonomické aktivity a tlaku na pokles cen akcií.

Poslední data HDP USA za třetí kvartál ukázala nečekanou slabost nejen světové ekonomiky v podobě poptávky po exportech USA ale rovněž slabost trhu domů a překvapivě též firemních investic. Tato odvětví jsou na pohybu úrokových sazeb citlivá.

Nvidia stáhla technologie

Oslabené akcie Nvidie ale udržely index Nasdaq Composite ve ztrátě.

Akcie společnosti Nvidia v pátek silně klesly padly 18,8 %. Producent čipů upozornil na pokles těžby kryptoměn jako příčinu klesajících tržeb. Akcie firmy rovněž způsobily pokles indexu PHLX Semiconductor Sector akciové burzy Philadelphia (SOX) 1,2 %.

Akcie Facebook take klesly, 3,0 % s obnovenými obavami regulační kontroly. Spouští starostí trhu byla středeční zpráva The New York Times. Ta referovala o úsilí firmy odvrátit kritiku jejího řešení ruské propagandy.

Možná odpovědnost PG&E za požár přírody mává s akciemi firmy

Index veřejných služeb indexu S&P 500 v pátek značně posílil, 1,3 %. Akcie Pacific Gas and Electric Company (PG&E) raketově vzrostly 37,5 %. Pomohla k tomu vyjádření Komise veřejných služeb Kalifornie. Ta zvýšila naděje, že by společnost mohla být ušetřena bankrotu, pokud by byla shledána odpovědná za historicky nejkatastrofičtější požár přírody v Kalifornii. Vzestup ceny PG&E v pátek tak snížil ztrátu akcií firmy posledního týdne na polovinu. Den předtím v nejtěžších chvílích akcie během týdne akciový titul ztrácel masivních 62 % hodnoty.

Akcie Pacific Gans and Electric Company (PG&E) ve čtvrtek navýšily svoji sérii poklesů na šest dnů a klesly na 15-leté minimum 17,26 USD poklesem 30,7 %. Společnost veřejných služeb a poskytovatel zemního plynu a elektrické energie varovala, že by mohla čelit významnému riziku nad rámec svého pojistného krytí. Stalo by se tak v případě, že by vybavení společnosti bylo shledáno jako příčina požáru Camp Fire (pojmenovaného podle Cam Creek Road, kde 8.11. vznikl) zuřícího v severní Kalifornii. Ten je nejničivější ohnivou katastrofou v dějinách Kalifornie. Společnost již je vyšetřována správními orgány státu, zda dodržovala regulační pravidla. Firma již čelí i více soudním žalobám. Podle tisku požár vznikl blízko infrastruktury firmy, kde korporace zjistila jiskry den před samotným vznikem požáru. Ve středu akcie oběti investorů posledních dnů ztratila 21,8 %.

Ropa vytáhla akcie sektoru energií

Index energií indexu S&P 500 v pátek taky silně vzrostl 1,1 %. Ceny ropy se totiž oklepaly z prudkých ztrát posledních týdnů. Obratu pomohla očekávání, že Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC a její spojenci v prosinci odsouhlasí snížení produkce ropy.

Index diskreční spotřeby indexu S&P 500 v pátek klesl 0,5 %. Temný týden maloobchodu totiž pokračoval výsledky provozovatele obchodních domů Nordstrom. Akcie firmy v pátek spadly 13,7 % Kvartální tržby stejných prodejen firmy totiž nedosáhly na očekávání trhu. Společnost rovněž hlásila významnější potíže s kreditními kartami.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,2 % na 2 736 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,5 % na 25 413 bodů a hlavní akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 0,2 % na 7 248 bodů.

V týdenním srovnání ale všechny tři hlavní akciové indexy oslabily. Indexu S&P 500 klesl 1,6 %, a indexy Dow Jones Industrial Average a Nasdaq Composite oslabily 2,2 %.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo kolem 8,2 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,6 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita se přenáší i do listopadu.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web