Akcie

S&P 500 a Nasdaq Composite před začátkem výsledkové sezóny mírně vzrostly

Úterý 9. duben 2019 12:21

Hlavní akciové indexy Spojených států amerických S&P 500 a Nasdaq Composite v pondělí drobně posílily. Zisky ale tlumily klesající akcie průmyslových firem. Trh čeká, že v prvním kvartálu zisky klesly, poprvé od roku 2016.

Hlavní akciový index USA S&P 500 prodloužil svoji sérii denních zisků. Poprvé od října 2017 se stalo, že index S&P 500 vzrost 8 dnů v řadě. Hlavní akciový index USA Dow Jones Industrial Average ale v pondělí klesl.

Firemní výsledková sezóna prvního čtvrtletí tento týden začíná naostro. Svá data reportují např. Delta Airlines, JPMorgan Chase a Wells Fargo.

Analytici čekají, že půjde o první čtvrtletí meziročního poklesu zisků firem indexu S&P 500 od roku 2016. Trh podle dat Refinitivu čeká jejích pokles 2,3 %.

Investoři rovněž zápolí s růstem sigtnálů zpomalení růstu světové ekonomiky.

Akcie Boeingu ztratily s ohlášením firmy redukce produkce 737 MAX

Největší brzdou indexu Dow Jones Industrial Average byly v pondělí akcie Boeingu. Akcie firmy klesly 4,4 %. Firma předtím oznámila, že sníží produkci svých letounů 737 MAX v odpovědi na globální zastavení jejich aktivity po fatální nehodě tohoto typu letadla Ethiopian Airlines 10.3. Předtím v říjnu stejný typ letadla spadl v Indonésii indonéským aerolinkám Lion Air. V obou případech havárie nikdo nepřežil.

Obě nehody již mají za sebou vydání předběžných vyšetřovacích zpráv podle kterých je spojují podobné technické symptomy prvotní příčina. Zpráva etiopského letadla potvrzuje, že piloti byli informování o nových procedurách, které Boeing zavedl po havárii Lion Air. Podle etiopské ministryně dopravy Dagmawit Mogesové posádka opakovaně provedla všechny procedury producenta, ale nebyla schopna letadlo kontrolovat.

Některé zprávy etiopské havárie ale ukazují i pochybení pilotů v podobě nepřiměřené rychlosti letadla. Ten mohl komplikovat srovnání směru letu letadla po vypnutí automatického stabilizátoru kormidlující letadlo k zemi.

Boeingu hrozí pokles poptávky po hlavním produktu, 737 MAX

Boeing připravuje aktualizaci softwaru řízení a stabilizace letu. Podle ní by měla chybná letová čidla řídit automatický stabilizátor pouze v případě shody jejich dat. Současně by v případě manuálního řízení měl být automatický stabilizátor odpojen. Očekává se, že by letadla 737 MAX mohla být připravena k provozu možná od května.

Modelová řada letadel 737 MAX momentálně je hlavním produkčním a prodejním tahounem Boeingu. Pozastavení aktivity 737 MAX tak vzbuzuje nejistotu výsledků celé firmy.

Obě nehody a odstávka aktivity letadel 737 MAX vedou k narušení důvěry jejich bezpečnosti. Řada aerolinek váhá se zakázkami tohoto typu letadel a rovněž zvažuje požadavky kompenzace škod a ušlých zisků kvůli odstávce letadel 737 MAX. Některé aerolinky již objednávky těchto letadel Boeingu zrušily. To poškozuje výhled tržeb, zisků a výsledků Boeingu a tím i jeho akcie.

Nejistota Boeingu stlačuje i akcie jeho dodavatelů

Společnost je taky pod mnohem větší kontrolou veřejnosti a odborníků. Stoupl tak tlak na korporaci, aby rychle podpořila důvěru v bezpečnost těchto letadel.

Po havárii akcie korporace spíše stagnují s tím, jak investoři čekají na další vývoj vyšetřování obou havárií, hledání jejich spojitostí a nápravných opatření Boeingu obnovujících důvěru veřejnosti ve svá letadla. Den po katastrofě akcie firmy ztratily 10 %.

Nesnáze Boeingu nepříznivě dopadají také na dodavatele Boeingu. Akcie Spirit AeroSystems a Triump Group končiliy pondělní obchodní seance ve ztrátách 5,1 % resp. 6,2 %.

Akcie General Electric opět padly pod tlakem analýzy JPMorgan Chase

Z 11 hlavních sektorů akciového indexu S&P 500 6 zakončilo pondělí ziskem pod taktovkou energií. Tento sektor profitoval z rostoucích cen surové ropy. Naopak největší procentuální ztráty v pondělí zaknihovaly sektory veřejných služeb a průmyslu.

Akcie General Electric v pondělí propadly 5,2 % poté, co největší banka USA JPMorgan Chase snížila hodnocení akcie průmyslového konglomerátu na “podvážit” z “neutrální”.

Akcie producenta čipů Micron Technology v pondělí klesla 1,0 % poté, co investiční banka USA Cowen snížila hodnocení akcie na “výkonnost trhu” s odůvodněním očekávaných tlaků marží.

Akcie producenta léků Histogenics v pondělí raketově posílila 56,0 % se zprávou svého spojení s firmou Ocugen.

Akcie Snap v pondělí získal,a 3,6 % po zvýšení hodnocení akcie globální investiční bankou RBC Capital Markets na “nadvýkonnost”.

Akcie New Age Beverage vzrostly 38,6 %

Akcie New Age Beverage v pondělí vystřelily vzhůru 38,6 % po zprávě, že bude expandovat svoji značku čajů a káv Marley se společností Walmart.

V pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 posílil 0,1 % na 2 896 bodu, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,3 % na 26 341 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite získal 0,2 % na 7 954 bodů.

Své majitele v pondělí na burzách USA změnilo kolem 6,15 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,28 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web