Akcie

S&P 500, DJIA kvůli obavám mezinárodního obchodu klesly

Pátek 7. prosinec 2018 12:12

Hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Dow Jones Industrial Average ve čtvrtek mírně klesly. Podařilo se jim ale během čtvrtečního volatilního obchodování uzavřít značně nad svými seančními minimy.

Nejistota obav napětí mezinárodního obchodu USA - Čína opět rozfoukalo tentokrát zatčení členky nejužšího vedení jedné z nejvýznamnějších čínských technologických firem. Na druhou stranu akcie některých velkých technologických a internetových společností vykázaly růst.

Akciové burzy New York Stock Exchange (NYSE) a Nasdaq byly den předtím ve středu neobvykle zavřeny. V zemi byl totiž vyhlášen den smutku za bývalého, 41. prezidenta USA Georgeho Herberta Walkera Bushe, který zemřel v pátek 30. listopadu ve věku 94 let.

Začátkem čtvrtečního obchodování akcie oslabily. Index S&P 500 v jednu chvíli klesal až 2,9 %. Prodeje následovaly zprávu, že finanční ředitelka čínského giganta producenta smartphonů a telekomunikačního vybavení Huawei Technologies Meng Wan-čou byla kanadskou policií zatčena na základě zatykače USA. Navíc jí čekalo vydání do USA.

Zatčení přišlo již po odeznění enthusiasmu investorů po uzavření rámcové časově omezené podmíněné obchodní dohody USA a Číny o víkendu přelomu listopadu a prosince na večeři po summitu 20 největších ekonomik světa G20. Ta vedla k oživení nadějí řešení obchodních válek obou největších ekonomik světa. Ty tento rok zastínily výhled akciového trhu.

OPEC nenaplnil očekávání, ropa klesla na 5O USD/barel

Index akciového sektoru energie klesl 1,8 %. Jeho výkonnost byla ve čtvrtek nejhorší. Ropa totiž během zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC oslabila. Členské země OPECu a jejich spojenecké země ropu vyvážející země během jednání neohlásily konkrétní rozhodnutí snížit produkci ropy.

Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC se pouze předběžně na svém ostře sledovaném summitu ve Vídni dohodla na snížení produkce ropy. Konkrétní objem denní produkce ropy ale ještě není znám. OPEC podle jeho zdrojů vyčkává na Rusko, klíčového vývozce ropy, které není členem OPECu. Snížení produkce ropy má podpořit stabilizace cen ropy, které od října odepsaly 1/3 hodnoty. Před zasedáním OPECu se pokles lehké americké ropy se zastavil až na 50 USD/barel.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak ještě ve čtvrtek odcestoval z Vídně do ruského Petrohradu na rozhovory s prezidentem Vladimirem Putinem. Do vídně na zasedání OPECu se má vrátit zítra. Rusko se zdráhá přistoupit k větším redukcím produkce černého zlata s odůvodněním na nastávající zimu.

Podle ministra energetiky lídra OPECu Saúdské Arábie Chálida Fáliha by se redukce měla pohybovat v řádu 0,5 - 1,5 mil. barelů denně, právě podle rozhodnutí Ruska. Podle ministra by redukce 1 mil. barerlů denně byla přijatelná. Trh ovšem čekal větší snížení.

Ropný trh ale náznaky dohody nadšen nebyl. Ropa ve čtvrtek prudce ztrácela 4 %. Cena ropy padla zpět k hlavní technické podpoře 50 USD/barel. Ropný trh se kromě nejistoty spojené se zasedáním OPECu obává rovněž další naplnění předběžné prosincové obchodní dohody USA - Čína a poklesů akciového trhu, které naznačují možnost zpomalení růstu světové ekonomiky a tím i poptávky po ropě.

Akcie technologií a internetu rostly

Ve druhé polovině obchodování ale akcie začaly krátit své ztráty. Hlavní technologický akciový index Nasdaq Composite zakončil čtvrtek ziskem. Růstový obratem mohl souviset s momentální přeprodaností trhu a zájmem investorů o akcie dobrých společností s mnohem levnějšími valuacemi než před dvěma měsíci.

Ztráty indexu S&P 500 byly omezeny zisky růstových titulů Amazon.com a Netflixu a taky nekterých dalších technologických a internetových firem, které byly obzvláště zasaženy tržní podzimní korekcí.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,2 % na 2 696 bodů, akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 0,3 % na 24 948 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přidal 0,4 % na 7 188 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 10,5 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,7 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita se přenesla i do listopadu a je patrná i v prosinci.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web