Akcie

S&P 500 končil stagnací, trh čeká na výsledky bank

Pátek 12. duben 2019 13:35

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 ve čtvrtek končil blízko středečních zavíracích hodnot. Růst obav poklesu růstu světové ekonomiky kompenzoval dobrá makroek. data. Trh taky čekal na rozjezd firemní výsledkové sezóny USA (1Q).

V kolísavém obchodování hlavní akciové indexy USA Nasdaq Composite a Dow Jones Industrial Average uzavřely níže. Všechny tři hlavní akciové indexy USA byly oslabeny akciemi firem sektoru zdravotní péče.

Z 11 hlavních akciových sektorů hlavního akciového indexu S&P 500 7 zavřelo v zisku.

Inflace poskočila s růstem cen ropy

Nové žádosti o podporu v nezaměstnanosti v minulém týdnu klesly na své minimum od roku 1969.

Ministerstvo práce USA oznámilo, že produkční ceny (dle indexu cen průmyslových výrobců PPI) v březnu nečekaně robustně vzrostly. Stejný trend způsobený posílení cen ropy vykázaly i výsledky spotřebitelské inflace (dle indexu spotřebitelských cen CPI). Dražší pohonné hmoty jsou vyššími náklady spotřebitelů a oslabují tak jejich spotřebu a tím i ekonomický růst.

Důležitější z pohledu celkvého hodnocení produkčních i spotřebitelských inflačních dat ovšem byla skutečnost, že jádrová složka inflace (bez volatilních cen potravin a energií), která tak je lepším dlouhodobějším indikátorem inflace byla blízko očekávání.

Oba inflační ukazatele celkové i jádrové inflace na produkční i spotřebitelské úrovni se nicméně pohybují blízko cíle centrální banky 2 %. Ta s daty tedy obecně může být spokojena.

Příznivá ekonomická data by mohla snížit obavy přenosu citelného oslabení globálního ekonomického růstu k břehům ekonomiky USA

Trh vyhlíží výsledky bank

Akcie firem sektoru finance před sérií výsledkových zpráv velké bankovní čtyřky a dvou klíčových investičních bank ve čtvrtek vzrostly 0,6 %.

Svá data reportují v pátek největší banky USA JPMorgan Chase a Wells Fargo. Citigroup a Goldman Sachs své výsledky zveřejní v pondělí a Bank of America a Morgan Stanley v úterý.

Nadcházející firemní výsledková sezóna je vyhlížena se střízlivějším očekáváním analytiků. Předpovědi zisků prvního kvartálu se v posledních šesti měsících plynule snižovaly. Zisky firem hlavního akciového indexu USA S&P 500 podle současného výhledu mají klesnout 2,5 %. Analytici podle dat Refinitivu čekají, že půjde o první meziroční poklesu zisků firem indexu S&P 500 od roku 2016.

Akcie sektoru zdravotní péče slábly

Daleko největší brzdou akciového trhu ve čtvrtek byly akcie sektoru zdravotní péče. Jejich index ve čtvrtek klesl 1,2 % den poté, co senátor Kongresu USA Bernie Sanders Kongresu představil návrh zdravotního systému pro všechny.

Akcie UnitedHealth Group poklesem 4,3 % nejvíce oslabily index Dow Jones Industrial Average.

Akcie U.S. Steel ve čtvrtek oslabily 3,2 % poté, co Bank of America snížila svůj rating akcie na “podvýkonnost”. Akcie konkurentů AK Steel Holding a Steel Dynamics oslabily 8,3 % a 2,5 %.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 stagnoval na 2 888 bodech, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 0,1 % na 26 143 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite oslabil 0,2 % na 7 947 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 6,00 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,17 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web