Akcie

S&P 500 na maximu, vyrovnán rekord období býčího trhu

Středa 22. srpen 2018 20:04

Hlavní akciový index USA S&P 500 se v úterý dotkl rekordního maxima. Současně vyrovnal svůj historicky nejdelší růst. Akciím umožnil růst klid obchodního sporu USA s Čínou a silné výsledkové zprávy firem spotřebitelského sektoru USA.

K závěru obchodování ovšem akcie slábly. Poklesy se přenesly i do obchodování po zavření hlavního trhu na akciové futures kontrakty a indexy. Důvodem bylo přiznání dřívějšího osobního právníka prezidenta USA Donalda Trumpa Michaela Cohena porušení finančních pravidel kampaně prezidentských voleb 2016. Trumpovy politické akcie srazilo i obvinění ředitele jeho prezidentské kampaně z roku 2016 Paula Manaforta za řadu finančních machinací.

Index S&P 500 během dne narostl až o 0,6 % na rekordní intradenní maximum 2 873,23 bodů. Předchozí rekord 2 872,87 bodů byl dosažen 26. ledna 2018. Index nicméně zavřel pod oběma hodnotami.

Býčí trh Indexu S&P 500 dle statistiků v USA trvá již 3 452 dnů. V úterý toto období vyrovnalo dosud platný rekord. Středa již pravděpodobně bude znamenat nový zápis do knihy rekordů.

Na frontě obchodních válek panuje opatrný optimismus

Akcie průmyslových firem závislých na vývoji rizik mezinárodního obchodu, včetně celní politiky a obchodních válek, rostly čtvrtý den v řadě. Obchodníci tak zřejmě udržují optimismus, že USA a Čína si vzájemně přiblíží svoje obchodní politiky. Je to hlavně zájem Číny, ovšem obě země potřebují, aby jim případný kompromis přinesl hmatatelné výhody. Tím budou moci obhájit nyní již půlrok trvající rétorickou zákopovou obchodní válku. Ta omezuje růst světové ekonomiky i jednotlivých hospodářství. Index průmyslu Index S&P 500 posílil o 0,8 %.

Akcie sektoru diskreční spotřeby rovněž nadprůměrně rostly. Posilovaly totiž akcie maloobchodníka TJX Companies kvůli jeho silným výsledkům. Podobně silná kvartální výsledková zpráva Toll Brothers posunula výš akcie stavitelů domů.

Indexy sektorů energií a materiálů Indexu S&P 500 vzrostly o 0,5 % resp. 0,4 % v tandemu s vyššími cenami ropy a kovů. Tomu pomohlo oslabení dolaru po nedávném komentáři Trumpa. Ten naznačil, že není nadšen centrální bankou kvůli její politice zvyšování hlavní úrokové sazby. Podle něj by mu měl Fed v podpoře ekonomiky pomoci.

Index S&P 500 vzrostl o 0,2 % na 2 863 bodů, Index Dow Jones Industrial Average posílil 0,3 % na 25 822 bodů a Index Nasdaq Composite přidal 0,5 % na 7 859 bodů. Index méně kapitalizovaných firem Russell 2000, který nezahrnuje tolik globalizovaných firem a není tak závislý na mezinárodním obchodu posílil o 1,1 %. Jde o historický rekord. Obchodní objemy burz USA 5,86 mld. zobchodovaných akcií značně zaostal za průměrem posledních 20 obchodních dnů 6,49 mld. zobchodovaných akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web