Akcie

S&P 500 na novém maximu v rekordně dlouhém býčím trhu

Pondělí 27. srpen 2018 16:44

Hlavní akciový index USA S&P 500 v pátek uzavřel na novém rekordním maximu. Současně stanovil svoji nejdelší růstovou fázi. Společnost Netflix jedním z tahounů.

Index S&P 500 naposledy zavíral na rekordní výši 26. ledna. Potom však v rozsáhlé korekci akciového trhu oslabil víc než 10 %. Korekce trvala do 8. února. Páteční nové rekordní maximum na zavírací bázi potvrdilo, že růstový trend indexu trvá.

Guvernér Fed Powell na respektovaném výzkumném sympoziu v Jackson Hole ve Wyomingu řekl, že postupné zvyšování úrokových sazeb, které centrální banka praktikuje, je nejlepším způsobem zajištění ekonomického oživení, silného růstu trhu práce a udržení inflace pod kontrolou. Jeho komentáře příliš nezměnily tržní očekávání. Hlavní úroková sazba centrální banky poroste v září a znovu v prosinci.

Poklesu kursu indexu dolaru (.DXY) po Powellových komentářích pomohl posílit akcie sektoru výroby materiálů a energie. Vzrostly totiž ceny ropy a kovů.

Index S&P 500 vzrostl o 0,6 % na 2 875 bodů, Dow Jones Industrial Average posílil o 0,5 % na 25 790 bodů a Nasdaq Composite přidal 0,9 % na 7 946 bodů. Obchodní objemy burz USA  byly 5,43 mld. zobchodovaných akcií. Značně tak zaostaly za průměrem posledních 20 obchodních dní, který byl 6,28 mld. V týdenním srovnání S&P 500 vzrostl o 0,9 %, Index Dow Jones Industrial Average získal o 0,5 % a Index Nasdaq Composite o 1,7 %.

Indexu méně kapitalizovaných firem Russell 2000 se v týdnu podařilo zavřít na rekordním maximu.

Akcie Netflixu zabraly

Akcie firmy Netflix vzrostly o 5,8 % a významně tak pomohly Indexu S&P 500. Důvodem bylo lepší hodnocení banky Suntrust Robinson Humphrey na tento titul. Firma zvýšila pohled na titul Netflix na “KOUPIT”. Banka rovněž projektuje, že růst počtu klientů ve třetím čtvrtletí naplní nebo překoná odhady trhu.

Největší procentuální růstový skok akcií Indexu se podařil akciím společnosti Autodesk (15,3 %). Producent softwaru totiž svými kvartálními daty překonal očekávání.

Akcie Gapu a Foot Lockeru oslabily o 8,6 % resp. 9,2 %. Obě firmy sektoru maloobchodu oznámily prodeje, které nedosáhly na tržní očekávání.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web