Akcie

S&P 500 opět rekordní, Alphabet po výsledcích oslabil

Úterý 30. duben 2019 16:50

Hlavní index širšího akciového trhu Spojených států amerických S&P 500 v pondělí stanovil nový intradenní rekordní maximum. Podpořil tak názor, že býčí růstový akciový trh trvající již dekádu má ještě další růstový potenciál.

Předtím březnová makroekonomická data ukázala, že spotřeba domácností rostla nečekaně silně, naopak inflace nečekaně klesla a je slabá.

Index S&P 500 v pondělí překonal svůj intradenní rekord 2 941 bodů z 21.9. posílení na seanční maximum 2 950 bodů. Zavřít se mu podařilo nad zmíněným zářijovým intradenním rekordním maximem. Společně s dalším hlavním akciovým indexem USA Nasdaq Composite v pondělí opět posunul svoji rekordní závěrku. Index S&P 500 tak nyní za letošní rok třímá zisk více než 17 %.

Index S&P 500 se obchoduje na úrovni svého zářijového rekordního maxima. Růst cen akcií USA v prvním čtvrtletí byl v kvartálním srovnání nejsilnější za přibližně poslední dekádu. Začátkem druhého čtvrtletí, v dubnu, růst akciového trhu pokračuje.

Index S&P 500 po výprodejích akcií ve čtvrtém čtvrtletí 2018 dosud letos silně vzrostl s pomocí zmírnění monetární politiky Federálního rezervního systému USA, který přestal vyhlížet jako optimum zvyšování jeho hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Akciovému trhu rovněž pomohly naděje vyřešení nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu USA a Číny, dvou největších ekonomik světa, v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek. Nový růstový impuls akciovou burzu napájí obecně optimistický začátek firemní výsledkové sezóny USA prvního čtvrtletí.

Spotřeba domácností silně roste, jádrová inflace slábne

Ministerstvo obchodu oznámilo, že spotřebitelské výdaje USA v březnu silně vzrostly, nejvíce za posledních 9 a půl let. Data překonala odhad trhu. Jenže inflace, hlavně její klíčový jádrový segment bez cen potravin a energií dále oslabila víc, než se čekalo. Na meziroční úrovni tento indikátor vzrostl nejméně za posledních 14 měsíců, jen 1,6 %. Cíl inflace Fedu je 2 %.

Některá data, konkrétně Index cen spotřebitelských výdajů na měsíční a kvartální úrovni ukazují značný pokles jádrové inflace. Jiné indikátory cen, např. Index spotřebitelských cen CPI či Index produkčních cen PPI takový vývoj neukazují a naopak potvrzují spíše stabilitu inflačního jádra kolem cíle Fedu.

Nízká inflace podporuje současnou strategii Federálního rezervního systému USA udržovat cíl jeho hlavní úrokové sazby na stávající úrovni do druhé poloviny roku a pravděpodobně i do roku příštího.

Jednání USA a Číny vstupuje do závěrečné fáze

Obchodní rozhovory dvou největších ekonomik světa, USA a Číny vstupují do své závěrečné fáze. Vyjednavači USA míří do Číny v úterý pokusit se vyjednat detaily napjatě a toužebně finančními trhy očekávané komplexní dohody USA a Číny a ukončit tak vleklé obavy nejistot nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek těchto dvou států zastřešujících světovou ekonomiku.

Ministr financí USA Steven Mnuchin v televizním rozhovoru vysílaném v pondělí řekl, že doufá, že nadcházející rozhovory USA a Číny mohou obchodní dohodu zpečetit. Vláda USA v posledních týdnech dává najevo, že obchodní dohoda s Čínou je blízko.

Případná obchodní dohoda by pak pomohla k uzavření jiných smírčích paktů, zejména USA s Evropskou unií. Tito obchodní partneři zatím uzavřeli loni v létě pouze obchodní předdohodu (podobně jak na přelomu listopadu a prosince USA a Čína), která deklaruje oboustranný záměr obchod liberalizovat. Smlouva ale nevyřešila zejména pro Evropu citlivý vývoz automobilů do USA, který chce vyššími sazbami proclít prezident USA Donald Trump. Pro USA je dovoz automobilů z EU hrací karta obchodních válek jak dosáhnout jiných (obchodníchú) cílů, např. proniknout na zemědělský trh EU, o čemž ale Evropané odmítají jednat.

Trh přesunuje pozornost k Fedu

Firemní výsledková sezóna USA prvního čtvrtletí zatím obecně vyznívá příznivě. Pozornost trhu se ale od ní přesouvá k zasedání Fedu monetární politiky včetně úrokových sazeb 30.4.-1.5. Fed v úterý zahajuje dvoudenní zasedání monetární politiky včetně úrokových sazeb. Na jeho konci, tedy ve středu 1.5. oznámí rozhodnutí úrokových sazeb.

To by mělo potvrdit stávající cíl hlavní úrokové sazby Fedu Federal Runds Rate v rozmezí 2,25 - 2,5 %.

Smíšená makroekonomická data vykazující určité zpomalení růstu ekonomické aktivity ve spojení se stále silnými fundamenty hospodářství USA a rekordním akciovým trhem pravděpodobně budou v souladu s výhledem centrální banky základních makroekonomických agregátů a tím pádem i její monetární politiky, která hlásá opatrnost a stabilitu úrokových sazeb.

Čekáme, že Federální rezervní systém cíl své hlavní úrokové sazby nebude měnit minimálně do září.

Alphabet výsledky zklamal, Apple hlásí data v úterý

Tento týden je dalším týdnem, který přinese další vydatnou dávku korporátních výsledků firemní výsledkové sezóny prvního čtvrtletí. Po zavření primární akciové burzy USA akcie matky Googlu, Alphabetu, oslabovaly 7,2 % poté, co firma reportovala tržby pod cíli trhu. Předtím akcie Alphabetu zakončily v klasické denní obchodní seanci obchodobání ziskem 1,5 % na 1 296 USD.

Apple bude své výsledky hlásit v úterý.

Ve pondělí akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,1 % na 2 943 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average stagnoval na 26 554 bodech a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite zesílil 0,2 % na 8 162 bodů.

V týdenním srovnání index S&P 500 vzrostl 1,2 %, index Dow Jones Industrial Average ztratil 0,1 % a index Nasdaq Composite získal 1,9 %.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo 5,81 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,56 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web