Akcie

S&P 500 oslabil 5. den v řadě, index brzdil sektor finance

Čtvrtek 15. listopad 2018 15:26

Akcie Wall Streetu ve středu klesly. Hlavní akciový index S&P 500 oslabil pátý den v řadě.

Akcie finančního sektoru byly zasaženy obavami, že po získání většiny ve Sněmovně reprezentantů USA po kongresových volbách 6.11. Demokratická strana prosadí zpřísnění regulace bankovního sektoru. Demokratická strana prosadí zpřísnění regulace bankovního sektoru.

Akcie finančních firem oslabily poté, co reprezentantka demokratů Maxine Watersová, od které se čeká, že se stane předsedkyní vlivného Výboru finančních služeb Sněmovny reprezentantů dala najevo, že zamýšlí prosazovat striktnější pravidla finančního sektoru. Watersová je podle svých slov znepokojena snahou centrální banky snížit požadavky kapitálu a likvidity bank. Watersová chce, aby Fed důrazně velké banky kontroloval.

Index finančního sektoru indexu S&P 500 klesl 1,4 %. Ve středu byl nejvíce klesajícím sektorem indexu S&P 500. Index bank indexu S&P 500 klesl 1,7 %.

Technologie oslabily

Akcie USA poněkud zkrátily ztráty poté, co premiérka UK Theresa Mayová získala podporu seniorních ministrů své vlády návrhu dohody Brexitu, tedy odchodu Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie. Pokles akcií USA se ale obnovil v poslední půlhodině obchodování.

Akcie technologického sektoru rovněž rozšířily své nedávné ztráty. Index technologií indexu S&P 500 ve středu klesl 1,3 % s tíhou poklesu 2,8 % akcie Applu. Akcie Applu klesly pátý den v řadě s růstem obav, že tržby jsou za vrcholem a že značně ztrácí sílu. Ve středeční obchodní seanci ve svém intradenním minimu akcie Applu byly pod svým rekordním maximem více než 20 %.

Přitom středeční obchodování začalo růstem s obratem cen ropy. Trhu rovněž pomohla zpráva vcelku normálového zářijového růstu spotřebitelských cen včetně jádrové inflace (bez cen potravin a energií). Data byla nepatrně za očekáváním. Obavy ze zvýšené inflace přitom táhnou vzhůru hlavní úrokovou sazbu Fed, výnosy státních dluhopisů USA a penežního a finančního trhu. Tento efekt zdražuje úvěrové náklady firem a vedle obchodních válek nejvíc stlačuje akciový trh.

Tržní sentiment akciové burzy se později sklonil k jihu s obavami ze zpomalení globálního ekonomického růstu.

PG&E prudce oslabilo kvůli lesním požárům

Akcie PG&E propadla 21,8 %. Společnost veřejných služeb a poskytovatel zemního plynu a elektrické energie varovala, že by mohla čelit významnému riziku nad rámec svého pojistného krytí. Stalo by se tak v případě, že by vybavení společnosti bylo shledáno jako příčina požáru zuřícího v severní Kalifornii.

V úterý akciový index širšího trhu S&P 500 klesl 0,8 % na 2 702 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 0,8 % na 25 081 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 0,9 % na 7 136 bodů.

Své majitele v úterý na burzách USA změnilo kolem 8,96 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,53 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web