Akcie

S&P 500 oslabil uvnitř nejistoty obchodu USA - Čína

Pátek 15. březen 2019 11:54

Hlavní akciový idnex Spojených států amerických S&P 500 ve čtvrtek klesl. Přišel tak o růstovou třídenní sérii. Nejistota investorů, kdy bude dosažena obchodní dohoda dvou největších ekonomik světa, USA a Číny oslabovala akciový trh.

Prezident USA Donald Trump a ministr financí USA Steven Mnuchin ve čtvrtek sdělili, že rozhovory s Čínou s cílem ukončit více než rok trvající obchodní války rychle postupují. Trump ale řekl, že nemůže říct, žda konečná obchodní dohoda bude dosažena.

Čekalo se, že Trump a čínský prezident Si Ťin-pching se v březnu sejdou na summitu na Floridě. Žádné datum ale nebylo stanoveno. Podle čtvrteční zprávy agentury Bloomberg se oba prezidenti pravděpodobněji nejdříve setkají v dubnu.

Akcie Boeing oslabila, kvůli Číně nebo 737 ?

Akcie Boeingu, největší firmy světa vyrábějící letadla a současně největšího vývozce USA do Číny oslabily 1 %. Boeing je indikátorem dění mezinárodního obchodu, s růstem protekcionismu, obchodních překážek, válek a cel jsou více ohroženy jeho tržby, zisky, výsledky a aktivita a jeho akcie ztrácí.

Tento týden firma řeší své vlastní velmi vážné potíže. Jeden z hlavních generátorů firemních zisků, letouny 737 MAX byly zasaženy stínem pochybností jejich spolehlivosti poté, co 10.3. havarovalo letadlo tohoto typu krátce po startu v Etiopii. Nikdo z cestujících nehodu nepřežil. Jde o druhý pád tohoto druhu letadla za posledních ani ne 5 měsíců. Veřejnost a trhy se obávají, že by v haváriích mohly být technické podobnosti. Státní letecké autority světa postupně stahovaly letadla 737 MAX z provozu. Sama firma tento krok na základě nových zjistění doporučila globálně. Boeing tak čelí ztrátě důvěry, poklesu poptávky i nároků leteckých společností jejich nákladů resp. ušlých zisků.

Apple zpevnil s příznivým hodnocením

Akcie Applu ve čtvrtek vzrostly 1,1 % na 183,73 USD a navýšily tak své současné zisky. Broker Cowen and Co zahájil hodnocení akcie ratingem “nadvýkonnost”. Oživení technologických akcií tažené Applem v solučasnosti podpořilo akciové trhy.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 ztratil o 0,1 % na 2 808 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average stagnoval na 25 710 bodech a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 0,2 % na 7 631 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo kolem 6,69 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 7,37 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a poklesy akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry nicméně v lednu, únoru i březnu volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web