Akcie

S&P 500 s energiemi a technologiemi vzrostl, ale zavřel u minima dne

Čtvrtek 22. listopad 2018 9:39

Hlavní akciový index S&P 500 ve středu po dvoudenním výprodeji vzrostl. Růst mu přivedl růstový obrat akcií sektorů energie a technologie.

Trh ale ke konci středečního obchodování ochaboval s tím, jak akcie Applu po jejich silném otevíracím růstu ztratily veškeré zisky. Dnes je svátek Den díkůvzdání a neobchoduje se. Zítra je zkrácené obchodování akciové burzy.

Hlavní akciový index prémiových akcií Dow Jones Industrial Average rovněž ve středu ztratil denní zisky a končil na hodnotách z předchozího dne. Index S&P 500 tak končil blízko svého seančního minima. Velmi podobně se ve středu vyvíjela i cena akcií Applu. Neschopnost obou indexů a akcií Applu, který táhne podzimní korekci akciového trhu udržet denní zisky potvrzuje trvající medvědí tlaky akciového trhu.

Obavy slábnoucího globálního ekonomického růstu a možný vrchol zisků firem USA v posledních měsících omezily preferenci rizika v podobě akcií. Tím i zpochybňují zachování přibližně desetiletého býčího růstového akciového trhu.

Investoři jsou již znepokojeni ze současných prudkých ztrát technologických akcií, růstu úrokové míry (hlavní úr. sazby Fed Federal Funds Rate, výnosů státních dluhopisů USA a úr. sazeb finančních a peněžních trhů), nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu (protekcionismus v podobě obchodních válek s antiliberální celní politikou), zpomalení globálního ek. růstu a postzenitové etapy firemních zisků.

Růst světové ekonomiky slábne kvůli nebezpečí obchodních válek. Klíčový růst ekonomiky USA je stále robustní. Vykazuje ale slábnutí některých svých důležitých segmentů (trh domů a investice firem kvůli růstu úr. míry a export kvůli slábnutí růstu globální ekonomiky). Slábnoucí růst ekonomiky USA resp. světa táhne níže růst firemních zisků a tím i akciový trh a zejména cyklická růstová globalizovaná odvětví (technologie, průmysl apod.).

Právě růst úrokové míry v posledních měsících nejvíce oslabuje ekonomický růst a akciové trhy. Fed v posledních letech postupně zvyšuje svoji hlavní úrokovou sazbu, aby tlumil inflační rizika plynoucí z vyčerpaných trhů práce a možného zvýšení růstu mezd. Tím ovšem zdražuje cenu peněz a úvěrové náklady firem a jejich zisku. Tím současně dochází k útlumu růstu ekonomické aktivity a tlaku na pokles cen akcií.

Podle několika stratégů zpráva společnosti MNI pokrývající kapitálové trhy, že Fed může pozastavit cyklus zvyšování úrokových sazeb již na jaře mohla rovněž podpořit trh.

Technologie nepřesvědčivě zpevnily

Index technologií indexu S&P 500 ve středu posílil 0,6 % s pomocí silného růstu akcií Autodesku 9,7 %. Akcie Applu ale končily středu ztrátou 0,1 % na 176,78 USD. Během obchodní seance se cena akcií této firmy vyšplahala až na 180,27 USD.

Softwarová společnost Autodesk oznámila výsledky za třetí kvartál, které byly lepší odhadu trhu. Rovněž oznámila dohodu koupě cloudové softwarové firmy PlanGrid za 875 mil. USD.

Index energií indexu S&P 500 ve středu posílil 1,6 % se stabilizací ceny ropy. Ta v minulých týdnech ostře klesala a významně narušila její rostoucí trend posledních let.

Index maloobchodu indexu S&P 500 ve středu posílil 1,1 % po osmi denních poklesech.

Akcie firmy Foot Locker vzlétly 14,9 %. Maloobchodní prodejce obuvi a oblečení překonal kvartální tržbami stejných prodejen tržní očekávání. Jeho výsledky podpořily růst cen akcií dalších maloobchodníků sportovního zboží. Vzrostly tak akcie např. firem Dick’s Sporting Goods a Hibbett Sports. Posílily též akcie dodavatele Foot Locker Nike.

Akcie Gap ve středu vzrostly 4,7 %. Důvodem bylo příznivé přijetí agresivnějšího plánu ředitele Arthura Pecka uzavírat prodejny se slabší výkonností několika brokerskými společnostmi Wall Streetu. Od plánu se čeká, že by měl eliminovat významné ztráty firmy.

Zisky společností Foot Locker a Gap pomohly k růstu indexu diskreční spotřeby indexu S&P 500 1 %.

Volatilita má zůstat zvýšená

Ve středu akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,3 % na 2 650 bodů, akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average stagnoval na 24 465 bodech a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přidal 0,9 % na 6 972 bodů.

Indexy S&P 500 a Dow Jones Industrial Average zůstávají v tomto roce ve ztrátě.

Tento týden obchodování je zkrácený kvůli čtvrtečnímu svátku Díkůvzdání. Ve čtvrtek se tedy neobchoduje a páteční obchodování bude zkráceno o tři hodiny. Burzovní obchodování tedy nebude končit ve standardní hodinu 16.00 EST (21.00 GMT resp. 22.00 CET) nýbrž ve 13.00 EST (18.00 GMT resp. 19.00 CET). Svátky utlumují tržní volatilitu a obchodní objemy. Útlum obchodování bude citelný právě ve druhé polovině týdne.

Obchodní objemy před čtvrtečním svátkem Dne díkůvzdání a zkráceným obchodováním byly nízké. Obchodníci vyrážely na dovolenou a zavírali své obchodní pozice.

Své majitele ve středu na burzách USA změnilo kolem 6,5 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,5 mld. akcií. Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené vzhledem k říjnovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během kulminace burzovní aktivity 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita se přenáší i do listopadu.

Index volatility CBOE (Chicago Board Options Exchange) VIX, nejsledovanější barometr očekávaných krátkodobých výkyvů indexu S&P 500 ve středu klesl 1,68 bodů na 20,8 bodů. Volatilita akciového trhu většinou roste s významnějšími poklesy akciového trhu ve spojení s rychlým zvýšením obchodních objemů. A naopak volatilita akciového trhu klesá s návratem kupců na trh.

Index zobrazuje teoretické očekávání volatility akciového trhu v blízké budoucnosti. Současná hodnota indexu VIX kótuje očekávanou anualizovanou změnu indexu S&P 500 během příštích 30 dnů. Index je vypočítán dle teorie založené na opcích z dat současného trhu s opcemi.

Obchodníci opčních trhů čekají, že akcie zůstanou volatilní i v příštích týdnech.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web