Akcie

S&P 500 s poklesem akcií průmyslu mírně oslabil

Pátek 26. duben 2019 15:19

Hlavní akciový index Spojených států amerických S&P 500 ve čtvrtek zavřel s menší ztrátou. Pokles akcií firem sektoru průmyslu a obavy slábnoucího globálního ekonomického růstu zastínily růsty akcií Facebooku a Microsoftu.

Akcie Amazon.com ve čtvrtečním obchodování po zavření primární akciové burzy posilovaly 1,7 % poté, co gigant online maloobchodu a obecně celé korporátní ekonomiky reportoval za první čtvrtletí zisk, který překonal očekávání. Akcie Amazon.com rostly i přes to, že předpověď tržeb druhého čtvrtletí společnosti významně zaostala za očekáváním.

Akcie Intelu ve čtvrtek spadly 7 %. Předtím producent čipů předpověděl tržby druhého kvartálu za očekáváním trhu.

Akcie 3M rekordně propadly, průmyslové akcie oslabily

Akcie sektoru průmysl ve čtvrtek odepsaly 2,0 % s výrazným oslabením akcií firem 3M, United Parcel Service a Raytheon poté, co tyto splečnosti reportovaly výsledky, které trh zklamaly. Poté, co zisk UPS nedosáhl na očekávání trhu oslabily rovněž akcie FedExu.

Akcie 3M ale propadly téměř 13 %. Nejsilnější denní propad těchto akcií za posledních více než 30 let nastartovala firma snížením svého výhledu zisku společnosti tohoto roku. Společnost rovněž oznámia, že zredukuje zaměstnanost o 2 000 zaměstnanců. Předtím akcie společnosti propadly víc, 20,3 % pohledem do historie až 19.10. 1987. Tehdy byl ovšem pokles akcií firmy spojen s výprodejem celkového globálního akciového trhu na tzv. Černé pondělí. Ten byl tehdy způsoben finanční nejistotou, rekordními akciovými valuacemi a nepokoji v Perském zálivu.

Microsoft a Facebook výsledky příjemně překvapily

Akcie Facebooku a Microsoftu ve čtvrtek vzrostly o 5,8 % resp. 3,3 % poté, co výsledky zveřejněnými po zavření primárního akciového trhu ve středu večer tržbami i ziskem překonaly predikce trhu.

Microsoft tržbami a ziskem třetího čtvrtletí (zakončeného 31.3.) překonal očekávání trhu. Firmě pomohla výpočetní cloudová platforma Azure a taky pokračující posun klientů k softwaru Office. Vedoucí představitelé firmy dále predikují růst své výpočetní cloudové aktivity.

Facebook v prvním kvartálu hravě překonal tržní očekávání zisku. Firma rovněž překonala očekávání tržeb a zvýšila počet denních a měsíčních uživatelů svých aplikací.

Nejsilněji z 11 hlavní akciových sektorů indexu S&P 500 ve čtrvtek rostly akcie sektoru zdravotní péče, 1,1 %. Růst akcií společnosti sociálních médií Facebooku zvýšil index komunikačních služeb 1,0 %. Ten se ve čtvrtek z hlavních akciových sektorů prezentoval druhým nejsilnějším růstem.

Trh zaskočil pokles ekonomiky Jižní Koreje

Sentiment trhu vzhledem ke smíšeným korporátním i makroekonomickým výsledkům těkavě osciloval.

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti v týdnu skončeném 20.4 nečekaně silně vzrostly. Trh rovněž zakolísal s nečekaným poklesem Hrubého domácího produktu Jižní Koreje v prvním čtvrtletí.

HDP Jižní Koreje mezikvartálně klesl 0,3 %, ač trh čekal naopak její růst 0,3 % mezikvartálně. Za nejsilnějším poklesem jihokorejské ekonomiky od světové finanční krize v roce 2008 stojí nejistoty obav nebezpečí mezinárodního obchodu v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek rozpoutaných USA s jejich hlavními obchodními partnery. Vedle Evropské unie USA vedou obchodní konflikt i s Čínou. Růst exportně orientovaných asijských ekonomik je obchodními válkami oslaben. Hospodářství Jižní Koreje je zasaženo i slábnoucí poptávkou Číny. Firmy v odpovědi na tento nepříznivý mezinárodní vývoj omezovaly investice a rovněž klesl export.

Akciový trh v posledních dnech stagnuje

Akciový trh v posledních dnech spíše stagnuje na hraně rekordního maxima z konce září. Trh čeká na další korporátní výsledky s vědomím, že za první kvartál přes určité zlepšení výhledu celkových výsledků firem indexu S&P 500 prvního čtvrtletí v posledních týdnech na základě zatím spíše příznivých firemních výsledků prvního čtvrtletí se čeká kontrakce zisků. Rovněž valuace trhu jsou na maximech, hlavní akciové indexy USA S&P 500 a Nasdaq Composite v posledních dnech vymazaly korekci akciové burzy ze čtvrtého čtvrtletí 2018 a opět se dotkly svých historických vrcholů. Navíc směr ekonomiky zůstává spíše nejasný se stále působícími riziky obchodních válek, geopolitických rizik, zejména brexitu apod.

Pro případný další růst akciového trhu investoři žádají další příznivé zprávy.

Akciový trh zpátky na maximech

Ve čtvrtek index S&P 500 uzavřel přibližně 0,5 % za svým intradenním rekordem z konce září.

Během úterního obchodování index S&P 500 konečně vymazal všechny prudké ztráty ze závěru roku 2018 tím, že uzavřel úterý nad svým předchozím rekordem dosaženým 20.9. Index zavřel jen 0,3 % za svým intradenním rekordem 2 940,9 bodů dosaženým 21.9.

Index S&P 500 dosud letos vzrostl 17 % s pomocí zmírnění monetární politiky Federálního rezervního systému USA, který přestal vyhlížet jako optimum zvyšování jeho hlavní úrokové sazby Federal Funds Rate. Akciovému trhu rovněž pomohly naděje vyřešení nejistot obav nebezpečí mezinárodního obchodu USA a Číny, dvou největších ekonomik světa, v podobě protekcionismu včetně obchodních a celních válek. Nový růstový impuls akciovou burzu napájí obecně optimistický začátek firemní výsledkové sezóny USA prvního čtvrtletí.

Data potvrzují, že ekonomika stojí na solidním základu s příznivou tendencí. Navíc zmíněná rizika ekonomického růstu by se měla spíše snižovat.

Index S&P 500 se obchoduje na úrovni svého zářijového rekordního maxima. Růst cen akcií USA v prvním čtvrtletí byl v kvartálním srovnání nejsilnější za přibližně poslední dekádu. Začátkem druhého čtvrtletí, v dubnu, růst akciového trhu pokračuje, přestože trh čeká na firemní výsledkovou sezónu USA prvního kvartálu, která začíná gradovat. Ta může přinést zásadnější změny fundamentálního pohledu na vývoj firermní a makroekonomické aktivity. Její očekávání co se týče zisků jsou spíše skromná (čeká se meziroční stagnace zisků firem indexu S&P 500) a trh tak možná věří, že očekávání již jsou příliš skeptická.

Firemní výsledková sezóna zatím nad očekáváním

Vůči nedávným odhadům podle dat Refinitivu se od začátku dubna analytické předpovědi zisku firem indexu S&P 500 prvního kvartálu zlepšily. Ekonomové zmírnili očekávání jejich poklesu ze začátku dubna 2 % a minulý týden pokles 1,1 %. Je to důsledek začátku firemní výsledkové sezóny, která zatím je příznivější, než se čekalo.

Začínající firemní výsledková sezóna za první čtvrtletí je nicméně celkově stále vyhlížena se střízlivějším očekáváním analytiků. Předpovědi zisků firem indexu S&P 500 prvního kvartálu se v posledních šesti měsících plynule snižovaly. Zisky firem hlavního akciového indexu USA S&P 500 podle současného výhledu mají dle dat Refinitivu meziročně stagnovat. Bez energií by měly vzrůst 1,4 %.

Stále platí, že analytici podle dat Refinitivu čekají, že půjde o první meziroční poklesu zisků firem indexu S&P 500 od roku 2016.

Xilinx ztratil ve čtvrtek nejvíce

Nelichotivý primát nejvíce procentuálně klesající akcie dne indexu S&P 500 ovšem získal Xilinx. Ta oslabila 17,1 %. Kvartální hrubá marže firmy produkující čipy předtím totiž nenaplnila očekávání. Index firem sektoru polovodičů, PHLX Semiconductor Sector (SOX) akciové burzy Philadelphia čtvrteční obchodování končil se ztrátou 1,8 %.

Ve čtvrtek akciový index širšího trhu S&P 500 stagnoval na 2 926 bodech, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average oslabil 0,5 % na 26 462 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite zesílil 0,2 % na 8 119 bodů.

Své majitele ve čtvrtek na burzách USA změnilo 6,64 mld. akcií, stejně kolik činní v posledních 20 obchodních dnech denní průměr plné obchodní seance.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web