Akcie

S&P 500 stagnoval kvůli úr. sazbám a obchodu, P&G zvedlo DJIA

Pondělí 22. říjen 2018 14:53

Hlavní akciový index USA S&P 500 v pátek mírně oslabil. Silné výsledky Procter & Gamble kompenzovaly pokračující obavy rostoucích úr. sazeb a tlaků obchodní politiky poškozující ekonomický růst.

Akcie Procter & Gamble vyskočily 8,8 %. Firma vyrábějící spotřebitelského zboží totiž oznámila překvapivý růst tržeb za první čtvrtletí. Vzestup akcií Procter & Gamble vytáhl hlavní akciový index Dow Jones Industrial Average. Pomohl taky posílit index sektoru základního spotřebitelského zboží indexu S&P 500 2,3 %. Tento sektor letos výkonnostně zaostával za celkovým širším trhem reprezentovaným indexem S&P 500. V pátek ale vykázal svůj největší denní procentuální růst od srpna 2015.

Nicméně stále přetrvává současná tržní nervozita související s tlaky globálního obchodu a rostoucími úrokovými sazbami. Ta v minulých týdnech stáhla akcie USA k pásmům tržní korekce na kvartální až půlroční minima.

Index S&P 500 zavřel pod svým 200-denním klouzavým průměrem. Ten je klíčovým statistickým indikátorem dlouhodobých trendů cen či akciových indexů. Představuje důležitou, dlouhodobou technickou hladinu. Pokud trh zavírá nad ní, představuje pro něj signál dlouhodobého růstového trendu a současně důležitou podporu. Naopak tato technická úroveň je stropem a oblastí zvýšených prodejů, pokud trh zakončí den pod ní.

Defenzivní sektory, veřejné služby a nemovitosti společně se sektorem základního spotřebitelského zboží táhly procentuální růst indexu S&P 500. Výkonnostní převaha defenzivních, hodnotových sektorů, jejichž akcie vykazují stabilní pozvolný růst a které přinášejí investorům štědrou dividendu nad rychleji rostoucími růstovými sektory signalizuje opatrnost investorů.

PayPal prudce posílil, trh domů oslabil

Akcie PayPal Holdings se vznesly výše 9,4 % v jejich nejsilnějším denním procentuálním zisku za poslední dva roky. Stalo se tak poté, co firma zprostředkovávající platby kvartálním získem překonala očekávání.

Obavy politik mezinárodního obchodu oslabily akcie firmy Honeywell International. Ty přišly o svůj úvodní zisk a končily ve ztrátě 1,1 %. Průmyslový konglomerát totiž řekl, že čeká pomalejší růst v Číně. Cla v příštím roce budou potenciálně firmu podle jejího očekávání stát stovky miliónů dolarů.

Prodeje existujících (resp. starších) domů USA v září meziročně klesly 4,1 %. Data zaostávají za odhadem trhu. Prodeje starších domů, které tvoří přibližně 90 % celkového trhu domů USA v tomto roce spíše stagnují resp. mírně klesají.

Prodeje existujících resp. starších domů USA v září klesly šestý měsíc v řadě. Navíc oslabily nejvíce za poslední dva roky. Podle Lawrence Yuna, hlavního ekonoma National Association of Realtors (NAR) nejnižší prodeje starších/existujícíh domů od listopadu 2015 jsou důsledkem rostoucích úrokových sazeb. Navíc je podle něj úzká nabídka dostupných domů. 

Vzdor celkové síle hospodářství i poptávce po domech trh domů má potíže růst. Trhu domů je stále silný, ale vinou produkčních omezení je zabržděný. Jednou z konkrétních brzd je omezená nabídka domů.  

Největším problémem je nedostatečná nabídka trhu domů vedoucí k celkové nerovnováze trhu domů, resp. k převisu silné poptávky nad nabídkou vedoucí k růstu cen domů a nákladů jejich financování. Hypoteční úrokové sazby rostou v tandemu s výnosy státních dluhopisů USA kvůli rostoucím obavám inflace. Rostoucí hypoteční úroková míra, která dle Yuna vystoupala na dekádní maximum má oslabit poptávku.

Výsledková sezóna zatím za očekáváním, obchodní objemy normalizují

Firemní výsledková sezóna USA se rozjíždí. Dosud reportovalo 61,9 % firem indexu S&P 500 tržby nad očekáváním trhu. Průměr posledních čtyř čtvrtletí dle dat I/B/E/S (Institutional Broker’s Estimate System) Refinitivu ovšem činí 73 %.

V pátek index širšího trhu S&P 500 stagnoval na 2 768 bodech, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average vzrostl 0,3 % na 25 444 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite přišel o 0,5 % a končil na 7 449 bodech.

V týdenním srovnání k větším změnám hlavních akciových indexů nedošlo. Index S&P 500 stagnoval, index Dow Jones Industrial Average posílil 0,4 % a index Nasdaq Composite oslabil 0,6 %.

Obchodní objemy burz USA v pátek dosáhly 7,59 mld. zobchodovaných akcií. V posledních 20 obchodních dnech poznamenaných zvýšenou volatilitou spojených s rostoucí obchodní aktivitou se v průměru zobchodovalo 7,8 mld. akcií. Během tohoto období, zvláště rušný předminulý týden v němž akcie v korekci padaly, denní obchodní objemy kulminovaly kolem 11 mld. obchodovaných akcií. Ovšem za normálních tržních podmínek jsou obchodní objemy v průměru nižší, než ukazuje 20-denní průměr. Páteční obchodní objemy ač lehce zaostávají za současným 20-denním průměrem v dlouhodobém pohledu nejsou slabé a jsou spíše nadprůměrné. Pouze se poklesem vracejí k svému normálu po jejich prudkém zvýšení v předminulém týdnu. Tehdy akcie při zvýšené volatilitě prudce klesaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web