Akcie

S&P 500 uzavřel týden nejníže od letošního května, začal výprodej

Pondělí 29. říjen 2018 15:01

Hlavní akciový index S&P 500 v pátek končil na minimu od začátku května. Navíc flirtoval s korekčním pásmem poté, co akcie firem sektorů technologie a internetu dále oslabily. Poklesy zarámovaly další volatilní týden akcií USA.

Během obchodní seance index S&P 500 dále klesal a jeho celková ztráta ze svého rekordního zavíracího maxima 20. září překonávala 10 %. Později se mu ale podařilo ztráty zkrátit. Index pak končil týden na rekordní maximum nižší než 10 %. Pokud by se dostal pod tuto hranici, potvrdilo by to korekci. Hlavní akciový index Nasdaq Composite zaevidoval svůj nejsilnější týdenní pokles od 23. března. Během této doby navíc potvrdil korekci. Index S&P 500 a hlavní akciový index Dow Jones Industrial Average se opět, z pohledu výkonnosti tohoto roku, v pátek vrátily do ztráty.

Zatímco ekonomický růst zůstává silný, firemní výsledky za sledovaný třetí kvartál vykazují v nezvykle rozsáhlé míře zklamání. Podobně i předpovědi korporací této výsledkové sezóny ukazují, jak stěžejní faktory poškozují firmy. Mezi ně patří jak cla, rostoucí mzdy a úvěrové náklady, tak stejně i nervozita kvůli geopolitickým událostem. Mezinárodní scénu otřásají témata jako vypovězení jaderné dohody Íránu USA, válka v Sýrii, neklid v Číně, Turecku, Brazílii, Argentině a Venezuele, nejistota povolebního vývoje Itálie (v podobě obav nebezpečí rizik hospodářské resp. fiskální politiky Itálie včetně dluhové krize, tržní nestability a odchodu Itálie z eurozóny apod.) nebo těžké vyjednávání o podmínkách Brexitu.

Silný růst HDP nadějí pro akcie

Růst HDP USA ve třetím kvartálu vzrostl o 3,5 % po růstu 4,2 % ve druhém čtvrtletí. Očekávání se přitom pohybovalo okolo 3,3 %. Růst ekonomiky trvale a dominantně táhne téměř výhradně spotřeba domácností. HDP bez zásob ve třetím čtvrtletí (což znázorňuje kazatel Prodejů domácího produktu) vzrostl o 1,4 %, a to po růstu 5,4 %. Podle agenturty Reuters HDP po očištění o zásoby a zahraničního obchodu ve třetím čtvrtletí vzrostl o 3,1 %, po růstu o 4,0 % ve druhém čtvrtletí. Meziroční růst ekonomiky relevantní pro mezinárodní srovnání ve druhém kvartálu vzrostl 3,0 %, nejsilněji od druhého čtvrtletí 2015 po růstu 2,9 % ve druhém čtvrtletí.

Růst ekonomiky byl ve třetím čtvrtletí významně zkreslen velmi silnou tvorbou zásob a rovněž výkyvy zahraničního obchodu. Růst HDP byl posílen tím, že firmy prudce zvýšily zásoby. To naopak kompenzoval pokles exportu a růst importu, tedy negativní kontribuce zahraničního obchodu. Oba efekty ale spolu zřejmě souvisí. Podniky se předzásobovaly před vzájemným zaváděním cel USA a jejich hlavních obchodních partnerů, hlavně Číny. To mělo za následek vzestup importu.

Hlavním motorem růstu zůstává spotřeba domácností. Její silná růstová dynamika po zrychlení ve druhém kvartálu spíše ještě zesiluje a překonala tržní očekávání. Studenou sprchou pro ekonomy i Fed jsou zřejmě Hrubé firemní investice. Ty celkově sice vzrostly, ale to hlavně díky silné tvorbě zásob. Bez zásob, tedy Fixní investic naopak klesly 0,3 % po růstu 6,4 % ve druhém čtvrtletí. Rezidenční investice oslabily 4,0 % po pokles 1,3 % ve druhém kvartálu. Je to jejich třetí kvartální resp. mezikvartální pokles v řadě. Data jsou mezičtvrtletní změny v anualizovaném vyjádření. Centrální banka ještě nedávno v září shledala “silný růst investic”.

Data třetího čtvrtletí jsou vzhledem k silnému zkreslení obtížně interpretovatelná. Růst HDP sice ve srovnáním s druhým čtvrtletí klesl, trendově ale naopak růst ekonomiky stále zesiluje. Pokladový růst ekonomiky bez efektu zásob případně zahraničního obchodu je poněkud nižší, na trendové bázi kolem 3,5 %. Výsledky potvrzují předvýsledkové odhady. Podle nich silná růstová dynamika HDP vystoupala k trendové výkonnosti let 2014 - 2015.

Zajímavé je, že USA kvůli nízkému podílu exportu na tvorbě HDP v čistém vyjádření nedoplácejí na nepříznivé jevy světové ekonomiky (obchodní války, geopolitická rizika, nestabilita Itálie, UK, rozvíjejících se trhů) na rozdíl od vůči globální ekonomice otevřených hospodářství Číny a hlavně Evropy. V Evropě růst ekonomiky oslabil razantně. Letos doháněl růst ekonomiky USA, nyní však oslabil již jen na slabou úroveň. Oslabení stále silného růstu čínské ekonomiky brání houževnatá státní podpora. Naopak silný růst HDP USA zrychlil s podporou daňové reformy razantně snižující daně a deregulace. Předstihové ukazatele a faktory růstu ekonomiky signalizujií pokračování solidního růstu ekonomiky.

Amazon.com a Alphabet výsledky zklamaly

Index volatility CBOE (Chicago Board Options Exchange) VIX, nejsledovanější barometr očekávaných krátkodobých výkyvů indexu S&P 500 v pátek nevykazoval větší změny a uzavřel na 24,16 bodech. Index zobrazuje teoretické očekávání volatility akciového trhu v blízké budoucnosti. Současná hodnota indexu VIX kótuje očekávanou anualizovanou změnu indexu S&P 500 během příštích 30 dnů. Index je vypočítán dle teorie založené na opcích z dat současného trhu s opcemi.

Volatilita se může zvýšit během zbytku firemní výsledkové sezóny USA a před kongresovými volbami USA 6. listopadu. Ty rozpůlí funkční prezidentské období USA Donalda Trumpa. Trumpovi vážně hrozí, že volby mohou ukončit republikánskou většinu v obou komorách Kongresu. To by prezidentovi značně zkomplikovalo vládnutí. Rovněž vzhledem k jeho aférám by to ohrožovalo i jeho vlastní pozici v úřadu prezidenta.

Ponuré výsledky hlavních technologických a vůbec burzovních titulů Amazon.com a Alphabet vyvolaly páteční akciový výprodej. Data zastínila potvrzení silného růstu HDP USA ve třetím čtvrtletí. Akcie Amazon.com a Alphabet jsou akciové tituly prestižní skupiny růstových akcií FAANG (Facebook, Apple, Amazon.com, Netflix, Google, jehož matkou je Alphabet). Obě dvě akcie významně pomáhaly táhnout dekádní býčí akciové trhy.

Tržby Alphabetu zaostaly za očekáváním. Data posílila obavy, že regulace včetně posílené kontroly a konkurence zaškrtí velmi rychlý firemní růst. Akcie firmy v jednu chvíli slábla až 5,6 %. Později se akciovému titulu podařilo ztrátu zkrátit na 1,8 %.

Akcie Amazon.com padly 7,8 %. Online retailový akciový mogul v denním procentuálním srovnání ztratil nejvíce od října 2014. Firemní kvartální tržby nedosáhly na tržní odhady. Navíc společnost nenaplnila tržní předpověď v případě jejího výhledu tržeb sezóny svátků. Index diskreční spotřeby indexu S&P 500 klesl 3,6 %.

V pátek index širšího trhu S&P 500 vzrostl 1,7 % na 2 659 bodů, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average klesl 1,2 % na 24 688 bodů a index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite klesl 2,1 % růstem na 7 167 bodů.
V týdenním srovnání index S&P 500 klesl 4 %, index Dow Jones Industrial Average oslabil 3 % a index Nasdaq Composite ztratil 3,8 %.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo kolem 10,2 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru zobchodovalo 8,3 mld. akcií. Data obchodních objemů signalizují obnovení silného vzestupu obchodní aktivity. Obchodní objemy se s velkou volatilitou opět přiblížily své špičce z 11. října. Tehdy s výprodejní akciovou vlnou 11. října se obchodovalo 11,44 mld. akcií.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web