Akcie

S&P 500 zavřel blízko rekordního maxima se začátkem výsledkové sezóny

Pondělí 15. duben 2019 14:26

Hlavní akciové indexy Spojených států amerických v pátek zavřely blízko svých rekordních maxim. Pomohly k tomu nečekaně příznivé výsledky prvního čtvrtletí největší banky USA JPMorgan Chase.

Data oslabila obavy, že firemní výsledková sezóna USA prvního čtvrtletí umrtví letošní silný růst akciového trhu po jeho propadu ve čtvrtém čtvrtletí 2018.

Proto je hlavní akciový index USA S&P 500 vzdálen od svého zářijového rekordného maxima již jen v rozmezí jediného procentního bodu. Index S&P 500 Total Return Index zahrnující všechny reinvestice hotovostních převodů jako jsou například dividendy se ale již na rekordní výšiny vrátil. O Vánocích minulého roku se akciový trh pohyboval na hraně teritorií tržní korekce a klesajícího (medvědího) trhu.

Od té doby, v prvním čtvrtletí, všechny tři hlavní akciové indexy USA vykázaly své nejsilnější kvartální zisky za poslední téměř dekádu. Hlavní akciové indexy USA Nasdaq Composite a Dow Jones Industrial Average zaostávají za jejich rekordy loňského roku zhruba 1,5 %.

Začátkem druhého čtvrtletí, v dubnu, růst akciového trhu pokračuje, přestože trh čeká na firemní výsledkovou sezónu USA prvního kvartálu. Její očekávání co se týče zisků se v posledních týdnech spíše snižovala a trh tak možná věří, že očekávání již jsou příliš skeptická.

JPMorgan Chase výsledky překonala očekávání

JPMorgan Chase efektivně a současně i efektně naostro otevřela firemní výsledkovoun sezónu USA prvního čtvrtletí. Ta bude dominovat investičnímu sentimentu akciového trhu USA v příštích týdnech. Data banky značně překonala tržní očekávání. Tím současně oslabila obavy, že slábnoucí ekonomický růst by mohl výsledky oslabit. Akcie banky v pátek vzrostly 4,7 % a vedly plošný růst akcií bank.

Největší banka Spojených států amerických měřítkem aktiv JPMorgan Chase reportovala v prvním čtvrtletí silnější zisk, než se čekalo. Snížila tak obavy, že zpomalující ekonomický růst by mohl ohrozit její výsledky.

Čistý zisk opět posunul rekordní záznam růstem na 9,18 mld. USD resp. 2,65 USD/akcii, z 8,71 mld. USD resp. 2,37 USD/akcii v předchozím čtvrtletí. Očištěný zisk dosáhl 2,585 USD/akcii, trh dle dat IBES Refinitivu čekal zisk 2,35 USD/akcii.

Celkové tržby v prvním kvartálu vzrrostly 4,7 % na 29,85 mld. USD, trh dle dat IBES Refinitivu čekal tržby 28,44 mld. USD.

Úvěry divize spotřebitelského bankovnictví JPMorgan Chase vzrostly meziročně 4 %.

Výsledky JPMorgan Chase jsou důležité neboť operace bank se dotýkají široké porce ekonomiky. Úvěry bank zajišťují cirkulaci krve hodpodářství v podobě peněz. Výsledky bank tak jsou lakmusových inidkátorem aktivity celého hospodářství. Data bank tak jsou vůdcem jiných firemních výsledků. Důležitost bankovních dat je umocněna tím, že neoficiálně zahajují hlavní část firemních výsledkových sezón USA. Význam výsledků JPMorgan Chase je dána i tím, že banka je největší bankou USA a lídrem velké bankovní čtyřky resp. šestky, která bude svá data reportovat tento týden. Citigroup a Goldman Sachs své výsledky zveřejní v pondělí a Bank of America a Morgan Stanley v úterý.

Výsledková sezóna zatím překonává snížená očekávání, akcie Walt Disney silně vzrostly

Nadcházející firemní výsledková sezóna je vyhlížena se střízlivějším očekáváním analytiků. Předpovědi zisků prvního kvartálu se v posledních šesti měsících plynule snižovaly. Zisky firem hlavního akciového indexu USA S&P 500 podle současného výhledu mají klesnout 2,3 %. Vůči předchozí aktualizaci jde podle dat Refinitivu o mírné zlepšení výhledu resp. očekávání zmírnění jejich poklesu. Přesto ovšem stále platí, že analytici podle dat Refinitivu čekají, že půjde o první meziroční poklesu zisků firem indexu S&P 500 od roku 2016.

Jenže, z 29 firem indexu S&P 500, které již své výsledky dosud reportovalo, 79,3 % překonalo očekávání ekonomů.

Akcie Wal Disney v pátek vyskočily 11,5 % na rekordní maximum. Akcie v pátek nejvíce postrčila hlavní akciové indexy USA Dow Jones Industrial Average a SP 500 k růstu. Akciím firmy pomohlo ocenění jejich nadcházejících vysílacích služeb online. Akcie konkurenta a dosavadního krále tohoto segmentu Netflixu s hrozbou zvýšené konkurence v pátek ztratily 4,5 %.

Akciový sektor zdravotní péče slábl

Z 11 hlavních akciových sektorů indexu S&P 500 v pátek všechy s výjimkou akciového sektoru zdravotní péče. Finance vzrostly procentuálně ze všech hlavních akciových sektorů nejvíce, 1,9 %, díky posílení akcií kvůli nečekaně dobrým výsledkům JPMorgan Chase nejvíce.

Akcie sektoru zdravotní péče v pátek opět ztrácely. Akcie UnitedHealth Group oslabily 5,2 %, akcie Anthemu propadly 8,5 % a akcie Humany přišly o 2,8 %. Index sektoru zdravotné péče indexu S&P 500 tak v pátek odepsal 1 %.

Chevron uvedl, že koupí Anadarko Petroleum za 33 mld. USD v hotovosti a akciích. Jde o největší obchod sektoru energie od roku 2016. Po zprávě akcie Chevronu ztratily 4,9 %, naproti tomu akcie Anadarko vystřelily výše 32 %.

Volatilita na půlročním minimu znamením pokračování dobrých časů?

Nejsledovanější ukazatel očekávaných krátkodobých výkyvů indexu S&P 500, CBOE (Chicago Board Options Exchange) index volatility VIX v pátek klesl na nové půlroční minimum. Ve čtvrtém čtvrtletí se silnými propady cen akcií a růstem obchodních objemů volatilita prudce vzrostla. Novoroční oživení cen akcií při stále nadprůměrných obchodních objemech naopak volatilitu stlačilo. Nyní však i dle tohoto ukazatele investoři zřejmě čekají, že “dobré časy” ještě budou pokračovat.

Index VIX vzhledem k provázanosti volatility s tržní nestabilitou je přezdívaný jako index strachu investorů.

Volatilita má obecně tendenci růst v případě výraznějších poklesů trhu a sílení obchodních objemů. A naopak volatilita akciového trhu klesá s návratem kupců na trh a růstem trhu.

Index zobrazuje teoretické očekávání volatility akciového trhu v blízké budoucnosti. Současná hodnota indexu VIX kótuje očekávanou anualizovanou změnu indexu S&P 500 během příštích 30 dnů. Index je vypočítán dle teorie založené na opcích z dat současného trhu s opcemi.

Akcie Boeingu zabraly

Akcie producenta letadel Boeingu v pátek zpevnily 2,6 %. V posledních týdnech akcie této firmy spíše ztrácela hlavně na pozadí ztráty důvěry veřejnosti, obchodních partnerů, aerolinek a regulátorů v její stěžejní produkční model 737 MAX po jeho dvou nehodách indonéské Lion Air v říjnu v Indonésii a etiopské Ethiopean Air Lines v březnu v Etiopii. První náznaky vyšetřování nehod totiž naznačila spojitosti obou katastrof. Letadla této typové řady byla stažena z provozu, což nepříznivě zatíží tržby, zisky a hospodáření Boeingu.

V pátek akciový index širšího trhu S&P 500 vzrostl 0,7 % na 2 907 bodu, hlavní akciový index blue-chips největších a nejvýznamnějších firem Dow Jones Industrial Average posílil 0,1 % na 26 412 bodů a akciový index dominantně technologických akcií Nasdaq Composite posílil 0,5 % na 7 984 bodů.

Z pohledu týdenního srovnání indexy S&P 500 a Nasdaq Composite vzrostly třetí týden v řadě, index Dow Jones Industrial Average ale uplynulý týden klesl.

Své majitele v pátek na burzách USA změnilo kolem 6,75 mld. akcií. V posledních 20 obchodních dnech se v denním průměru plné obchodní seance zobchodovalo 6,97 mld. akcií.

Data obchodních objemů v posledních týdnech byly zvýšené kvůli říjnovým a prosincovým propadům akciových cen a s tím spojeným růstem volatility. Během podzimní kulminace aktivity akciového trhu 11. října se s výprodejní akciovou vlnou obchodovalo 11,44 mld. akcií. Nadprůměrná obchodní aktivita, volatilita a pády akciového trhu USA se přenesla i do listopadu a prosince. Růst akciového trhu a návrat důvěry ale letos volatilitu i obchodní objemy poněkud zredukovaly.

Chcete dostávat nejnovější informace?

Stačí zadat váš e-mail a následně potvrdit souhlas.

Naše produkty a služby

SFG Investment

Finin group s.r.o. je součástí skupiny SFG holding a.s., proto budete přesměrování na nové webové stránky.

Přejít na nový web